Okus sadeža, ki je prepovedan

Zakaj se lahko danes skorajda brez vsakršne krivde zbudiš ob prijateljevi punci?

25. 1. 2007

Moški set nepisanih pravil o pecanju žensk je nekaj takšnega: tace od prijateljeve punce, prijateljevih nekdanjih punc in prijateljeve mame. Slednja točka je bila sčasoma dodana bolj preventivno. A vseeno pravijo, da je tako kot v vojni tudi v ljubezni dovoljeno vse. Ko sem se nekoč zbudil rahlo mačkast s prijateljevo punco v lastni postelji, pa je ta izgovor izzvenel zelo plehko.

Njena plat zgodbe

Pravzaprav me je prvi občutni delež krivde ujel še pred spanjem. V tisti napol dremajoči postorgazmični fazi, v kateri kadilci verjetno enega prižgejo, morilci razmerij pa se očitno pričnejo soočati s prvimi utrinki resnice. Ko sem jo pogledal, se mi je smehljala, kot da ni nič. Kot vsaka druga ženska je to storila, ker je verjetno že dalj časa vedela, da s tem mojim prijateljem ne bo več prav dolgo vztrajala.

Ko se ženska to odloči nenadoma, postane popolnoma brezbrižna, na ven deluje kot samska, a razmerja ne prekine takoj. Ta lisička si je očitno privoščila še desert in tisti njen nasmeh je le govoril: “Jaz sem sita, s krivdo se pa kar ti ukvarjaj.” Bilo mi je jasno, da bo od prijatelja odšla že v naslednjem tednu, nocojšnji črviček prevaranstva pa bo ostal le meni.

Moja plat zgodbe

Rad bi napisal, da sem se dolgo časa boril z utesnjujočim občutkom krivde, na koncu priznal in odslužil kakšno biblično kazen. Ali kaj podobno filmskega. A po pravici povedano, naslednji dan, ko je dekle že odšlo svojo prevarantsko pot, nisem čutil ničesar. Tista krivda, ki me je žrla prejšnjo noč, je nekje po zajtrku kaj hitro spuhtela.

Vedno je tako, da se v kriznih situacijah odzovemo izkušnjam primerno. Prijateljica trdi, da sem to storil, ker njega ne sprejemam kot pravega prijatelja. Jaz pa trdim, sicer bolj potiho, da je to, da se nisem odzval, posledica dejstva, da bi v zamenjanih vlogah tudi kateri koli moj prijatelj brez večjih pomislekov v vinjenosti kaj hitro klecnil, če bi ga izzivala moja izbranka. Konec koncev smo pač naučeni, da najprej poskrbimo zase, zato krivde tako ali tako ni mogoče prilepiti nikomur, kajne?

Pravilo brez pravil

Od tega incidenta je minilo že nekaj let. Prijatelj in dekle že dolgo nista več skupaj, jaz pa se z njim še vedno družim. In ne, nikoli mu nisem povedal in seveda mu tudi nikoli ne bom. Predvsem ko sem z malce drezanja ugotovil, da je veliko ljudi, katerih prijateljstvo je bilo postavljeno na podoben test. Fant, ki se je zaljubil v njeno prijateljico, in ta ga je z veseljem sprejela v svoj objem.

Dekle, ki ga je varalo z njegovim prijateljem, ta pa naj bi jo poučeval neko fakultetno zadevo. In dekle, ki je bilo zaljubljeno v njenega fanta in je zaradi tega postavilo ultimat svoji prijateljici. V trenutku, ko se pojavi razkol med dvema najmočnejšima osebnima vezema v življenju, se je zato po mojem skromnem mnenju vredno obrniti k tisti osebi od obeh, ki ji lahko na dolgi rok veliko bolj zaupamo. In to ne glede na to, kaj nam govorijo filmi.

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri