Očetovske stiske ob ločitvi

Ločitev je težka življenjska preizkušnja, ki prizadene vse vpletene. Tako kot ženske doživljajo stiske na področju svojega materinstva, tako so tudi očetje v tem času postavljeni pred velike izzive.

Očetovske stiske ob ločitvi (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2017

Tudi oni žalujejo za propadlim partnerskim odnosom ter se s težavo prilagajajo na vse spremembe, ki se dogajajo v družini. Ločitev je velika preizkušnja še za tako funkcionalne očete.

Če so se očetje v svojem otroštvu kot majhni fantki naučili, da je čustva bolje zatreti, potlačiti ali zanikati, se bodo v času ločitve znašli v še večji stiski.

Težko bodo poiskali pomoč, saj lahko to dojemajo kot znak šibkosti, kot nekaj, kar je sramotno in neskladno z njihovo moško podobo.

Tako se osamijo v času, ko bi najbolj potrebovali sočutno bližino in pomoč drugega človeka.

Moški doživljajo v tem času veliko čustev. Lahko so zmedeni, osamljeni, žalostni, jezni zaradi krivic, osramočeni, obupani in izgubljeni.

Postavljeni so pred težko nalogo, kako osmisliti svoje življenje, kako preboleti, odpustiti in oditi iz svoje čustvene ječe.

Področje starševstva je le eno izmed področij, na katerem doživljajo globoke spremembe.

Potrebno je postaviti nova starševska pravila, zbrati moč za starševsko sodelovanje z bivšo partnerko ter hkrati najti pot nazaj do svojih otrok.

Kadar so stiki z njimi omejeni, očetje to doživljajo kot izgubo. Otroke pogrešajo, po njihovi bližini hrepenijo, povečano odsotnost otrok pa doživljajo, kot da jim je bilo odvzeto nekaj dragocenega.

Tudi ko so v njihovi družbi, jim to prebuja nova čustva: otroci jih namreč spodbujajo, da začutijo njihovo stisko, njihov boleči čustveni svet, kar za očete nadalje pomeni, da bodo morali vzpostaviti stik z lastnimi čustvi.

Očete lahko to prestraši, celo do te mere, da se vedejo, kot da se ni nič spremenilo, se od otrok oddaljijo, jih zavračajo ali celo sami prekinejo stike z njimi.

Pa vendar je varen odnos med očetom in otroci blagodejen za vse. Vsempomaga pri okrevanju in večjemu duševnemu zdravju.

Pogum je, da si očetje v tem času priznajo, kaj se jim dogaja, kaj čutijo v globinah svojega telesa, ter poiščejo pot iz svoje bolečine.

Še pomembneje je, da pričnejo počasi, korak za korakom, odpuščati krivice, ki so se jim zgodile v partnerskem odnosu.

Nič sramotnega ni, da si pri tem poiščejo pomoč odraslega človeka, ki jim je blizu, ali pomoč nekoga, ki jih bo slišal v bolečini ter nežno in sočutno vodil po poti okrevanja.

Cilj torej ni, da očetje pozabijo, kar se jim je zgodilo, ampak da izkušnjo umestijo v svoje življenje ter gredo naprej.

Dragi očetje, ni še prepozno, da se nam pridružite na predavanju Kako po ločitvi začeti na novo?

Sestavljeno bo iz treh delov:

1. del: Doživljanje procesa partnerske ločitve (Milena Svetlin)
2. del: Posledice nedokončanega okrevanja po ločitvi v praksi (Valentina Slanšek)
3. del: Okrevanje otrok po ločitvi staršev (Alenka Lanz)

Predavanje bo vodile zakonske in družinske terapevtke, ki delujejo na področju ločitev. 

Potekalo bo v petek, 19. maja 2017, od 18. do 20.30 ure v prostorih zakonskega in družinskega centra Toplina v Kranju (Cankarjeva c. 3, več na www.toplina.net).

Prijave zbiramo na e-naslovu alenka.lanz@toplina.net ali na telefonsko številko 051 675 657.

Cena predavanja je 40 evrov.

Predhodne prijave so obvezne, število mest je omejeno.

Dragi očetje, mame, otroci ločenih staršev ter vsi, ki se vas področje ločitev dotika,

z ljubeznijo vabljeni!  <3

Alenka Lanz