Obvladaš našo slabo voljo?

Menda obvladaš bike v koridi, ne pa, vsaj tako se nam zdi, naše slabe volje. Prepoznal jo boš po dolgem obrazu, mučni tišini in očem na robu solz. Ne boj se: mi vemo, kako obvladati (tega) bika in ga (previdno) zgrabiti za roge.

29. 6. 2006

‘Ah, nič’ ni odgovor

Vprašal si jo, kaj je narobe, in ti je name­sto z nečim konkretnim odgovorila z ‘Ah, nič’. Ker si fant, seveda ne moreš vedeti, da to ni odgovor, ampak prošnja. Ja, prosi te, da vrtaš vanjo. Vprašaj jo še enkrat, pa ti bo odgovorila z ‘Ne, res ni nič’. Kaj zdaj? Povej ji, da ne znaš brati misli, da pa ji piše na čelu, da je nekaj hudo narobe.

Če še vedno ne boš prelomil tišine (kolikor težje ji je o tem sprego­voriti, toliko težje jo boš pripravil, da se bo odprla), začni previdno zasliševati. Se je kaj zgodilo v službi? V šoli? Si se sprla z mamo? Nimaš denarja za najemnino? Sem te s čim prizadel? Nadaljuj, dokler ne pritisneš na pravo tipko (to spoznaš po predmetu, ki ti bo priletel v glavo, a vsaj vedel boš, da si na pravi poti.

Bodi simpatičen

Simpatičen je grška beseda in pomeni tistega, ki trpi s tabo. Ko ti je končno povedala, kaj jo teži, z njo sočustvuj. Ne ponujaj ji instant rešitev za nekaj, kar se njej trenutno zdi zelo zapleteno. Ni še čas, da bi na primer njen spor z mamo razčlenila razumsko. Najprej potrebuje tvoj objem in zagotovilo, da veš, da ji je hudo. Pokaži ji, da si na njeni strani. Šele ko se bo pomirila, lahko uporabiš druge metode. Skupaj odkrijta vzrok njene prizadetosti, potem pa ji lahko počasi namigneš, da so v predsobi rolerji, zunaj sonce, v lokalčku v parku pa zelo dober sladoled.

Malo jo razvajaj

Če si jo pripravil do tega, da svoj zaradi jokanja otečeni nos pomoli v svet, si že skoraj zmagal. Vseeno ne zaspi na lovorikah: če boš zdaj podcenjeval tisto, kar se je zgodilo, ker se ti zdi, da je nevihta mimo, boš videl hudiča. Tako se bo ujezila, tokrat nate!, da bosta spet na začetku. Poenostavljanje njene težave pomeni samo eno: zanjo ti ni dovolj mar! Od slona do muhe je nekoliko daljša pot. Na poti v park ji utrgaj ali kupi rožico, v trafiki pa robčke z vzorčkom in jagodno liziko.

Če potrebuje čas, ji daj čas

Najbrž se bosta že kmalu smejala temu, kar je še danes tako hudo, a zaenkrat se osredotoči samo na to, da ji hude trenutke čim bolj olajšaš. Ne bodi užaljen, če se ti zdi, da tvoji napori niso bili dovolj hitro poplačani. Najprej si prenašal njeno slabo voljo, nato tolažil, jo peljal ven in ji kupil sladoled, pa še vedno ni nasmejana! Verjemi, da bo vse to cenila – malo kasneje.

Če ne živita skupaj, jo večkrat pokliči in povej kaj lepega. Morda te je celo prosila, da bi bila rada sama, a ta izjava je dokaj sorodna odgovoru: “Ah, nič”. Ja, rada bi v miru gledala žajfasto nadaljevanko, ne bi pa rada čutila, da ti je vseeno. Punce smo nore na skrbne fante in ti si zagotovo eden od njih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri