O ženskem sprenevedanju

Skrajni čas je, da povemo kaj tudi o sprenevedanju, ki je povezano s poskusi zbliževanja. O moških poskusih in o ženskem sprenevedanju, da ne bo pomote.

30. 3. 2006

Dobro znani odgovori

Govorim o tistih ženskih izjavah, ki sledijo spogledovanju in ki vse skupaj pustijo nekje na sredi. Na primer: “Bi šla z mano na kavo?” – “Ja, ampak ravno zdaj nimam časa.” ali pa: “A lahko dobim tvojo telefonsko?” – “Ja, ampak imam fanta / moža / otroka / bolno mamo/ zelo naporno službo itd. ” Ženske se na tak način obnašajo deloma zaradi pritiska okolice. Bojijo se zlobnih komentarjev, zavisti prijateljic in kaj še vem česa. A to ne sme biti izgovor.

Bistveno je, da pridemo skupaj in prav je, da se za to vsi potrudimo. Velikokrat je razlog za sprenevedanje tudi kakšen, povej­mo odkrito, hard-to-get ženski značaj. Za nas, moške, je sprenevedanje precej neprijetna lastnost, ki jo težko prenašamo in še težje razumemo. Najprej zato, ker je nevarno blizu zavrnitvi. Iz vseh nasmeškov in vzdihov težko razberemo, ali se za takim odgovorom ne skriva le vljudnost.

Kako ji priti blizu

Najbolje bo, da zadevo pojasnim s prime­rom. S prijateljem sedim zvečer v polnem lokalu. Pogovor je sicer v redu, a tukaj nisva samo zato. Popijeva nekaj piv in vmes predelava vse običajne teme. Potem se začneva ozirati naokrog in iskati primeren obrazček, na katerem bi si lahko napasla oči. Pri mizi za nama kramljata dve prijateljici, zelo čedna rjavolaska in nekoliko manj zanimiva blondinka.

Položaj od naju zahteva, da se zelo očitno obračava in stegujeva, preden si pridobiva njuno pozornost. In ko nama to uspe, se vse razvija v pravo smer. Rjavolaska se začne nenavadno pogosto odpravljati na toaleto. Pri tem pošilja vroče poglede mojemu prijatelju, ki ji jih tudi navdušeno vrača. Damici popijeta svojo pijačo in se počasi odpravljata. Zdi se, kot da bi še na nekaj čakali. Potem blondinka odide do točilnega pulta, to pa opogumi mojega kolega, da stopi do rjavolaske in jo vpraša za telefonsko številko.

In tu se zadeve zapletejo. V enem stavku je namreč dobil telefonsko številko, izvedel, da ima otroka, da pa se bosta, seveda, zmenila – samo da ima strašno malo časa in naj ničesar ne pričakuje ... Tipičen primer. Težava seveda ni otrok, temveč razlika med željnimi pogledi na začetku in sprenevedanjem na koncu.

V moški koži

Gotovo se boste punce postavile na njeno stran. V redu. Jaz pa bom opisal, kako je to videti z moške strani. Nikakor ni samoumevno, da moški sredi polnega lokala prosi za telefonsko. Pri tem se izpostavi, tvega zavrnitev in osmešenje pred njo, prijatelji in celim lokalom. Nobenega moškega ne poznam, ki bi začel z naštevanjem svojih obveznostih. Večina bi jih bila sicer nekoliko zmedena, a ta zmedenost je samo krinka za eksplozije navdušenja, ki bi odmevale po njihovih glavah in še kje.

Finale

Seveda se tukaj zgodba iz lokala ne konča. Po nekajdnevnem pošiljanju SMS-jev v stilu: “Ja, ne, mogoče, oh ...” se je vendarle našel čas, ki sta ga tudi polno izkoristila. Sprenevedanje je bilo povsem odveč. In zato, moje drage punce, recite raje ja in pika, da bomo vsi zadovoljni.

David Kraševec