Moško-ženska prijateljstva (kakšna so in kam lahko vodijo)

Ali je mogoče iskreno in globoko prijateljstvo med moškim in žensko, brez spolnosti in mesene naslade? Ali pa gre le za nekaj podobnega in bolj površinskega? Sicer pa, kaj sploh je prijateljstvo? Je to tisto, kar prihaja iz srca zaklenjenih skrivnosti, nekaj, kar ti je dano le nekajkrat v življenju?

Moško-ženska prijateljstva (kakšna so in kam lahko vodijo) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2015

Morda! Le kdo bi vedel. So pa prijateljstva nedvomno lepa, čustveno ustvarjalna in večinoma tako ali drugače plodna - pa naj to velja za svet moških, ženskih ali mešanih bitji, pri katerih je morda za večino med nami alkimija še bolj čarobna.

Moška prijateljstva so, vsaj načeloma in grobo rečeno, izjemno dolgočasna.

Iz varno oddaljene intelektualne osamitve se zdijo kot razpredanje o življenjskih nesmislih v slogu avtomobilske pločevine, računalniških igric in posteljnih talentov na temo, kdo ima daljšega in boljšega in nasploh bolj talentiranega.

V zadnjem smo nasploh vsi svetovni prvaki. In zlahka se spopadamo, vsaj teoretično in večinoma zelo glasno, z vsemi ženskimi čari ter čudesi tega sveta.

Podobno je pri ženskah.

Na videz so bolj globoke, a hkrati, vsaj za moška ušesa, zelo plehke. Na ‘pogorišču’ brezplodnega nakladanja o modnih zapovedih, ličilih in seksualnih izkušnjah, ki jih obvezno spremlja najstniško hihitanje, težko zraste kaj omembe vrednega, kaj šele plodnega. Vsaj zdi se tako, kot rečeno, iz varno oddaljenega gledišča.

Skušnjava

V druge smeri vodijo prijateljstva med moškimi in ženskami, čeprav se zdi, da je končna postaja vedno enaka.

Teoretično je zadeva idealna, a ne sledi praksi. Nakladanje o kraljestvu moško-ženskega prijateljstva, bogastvu čustev, notranje lepote, obojestranske krhkosti in skrivnosti, ostaja na trdnih temeljih le do prve iskre oziroma nekaj temu podobnega.

Eni pravijo temu skušnjava. Skušnjava, ki ji zlahka podležeš, in skušnjava, ki v trenutku požge preteklost in njene sadove.

Reakcija je že zato burna in večinoma nekontrolirana. Telesi se združita in v hipu izničita pravljico, ki se zdi kot prijateljstvo do konca.

Ostanejo spomini in žalost. In hkrati dokaz, da so tovrstna prijateljstva izjemno mikavna, skrivnostna in vsaj tako nepredvidljiva, da je zanja vredno živeti in jih iskati do konca dni.

Pa naj bodo s skušnjavo, brez nje ali zgolj z namenom izkoriščanja navideznega prijateljstva na poti do različnih užitkov.

Kaj je torej nauk?

Ali je bolje ostati v varnem naročju istospolnih prijateljstev, ki že na srednji rok večinoma spominjajo na nejevoljne zakonske pare in njihovo življenje vedno enakih šal, dogodkov in besed, ali je bolje uživati v svetu mešanih parov in vsega, kar obdaja tovrstna razmerja?

Odgovorov je veliko, pa naj bodo takšni ali drugačni, vključno s tistim, ki ga je zagovarjal ameriški pisatelj Charles Bukowski, ki je pisal in živel v slogu, kot da so prijateljstva med moškimi in ženskami obsojena le na bolj ali manj dober fuk.

Preberi še: 5 njegovih VELIKIH intimnih skrivnosti, NUJNO pa si oglej Super trik, kako iz fantovih spodnjic ustvariš športni modrček (VIDEO)!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri