Moški v ‘predalčkih’

Sodelavci programa Discovery Channel so v vseevropski raziskavi Vodnik po življenjskem stilu mladega moškega opredelili štiri tipe moških in ugotovili, da so Slovenci zelo blizu evropskega povprečja.

15. 3. 2011

Sodobni in samonadzorovani moški

(Slovenija: 44 %, evropsko povprečje: 42 %): osredotočeni so na ustvarjanje družine, in ko dobijo otroke, postanejo predani očetje. Imajo sodobne predstave o vlogi spolov in želijo biti aktivni v vlogi očeta. V življenju počnejo veliko stvari, ki jih želijo imeti pod nadzorom.

Samosvoji moški

(Slovenija: 18 %, evropsko povprečje: 17 %): v svojem življenju ne želijo nobenih odgovornosti. Trenutno si ne želijo poroke in otrok in se ne obremenjujejo s kariero. Nočejo občutiti nobenega pritiska in njihov odnos do življenja lahko ponazori rek: “Živi za danes, skrbi preloži na jutri.”

Moški v središču pozornosti

(Slovenija: 23 %, evropsko povprečje: 24 %): stremijo k temu, da same sebe in svoje potrebe vedno postavljajo na prvo mesto – niso se pripravljeni ustaliti, se poročiti in imeti otrok, a so vseeno precej drugačni od druge skupine – samosvojih moških. Predstavniki te skupine veliko pozornosti namenjajo svojemu delu in karieri. Pri nekaterih gre za to, da imajo strastno zanimanje za delo, ki jim daje pomemben občutek samouresničitve. Drugim je delo prva prioriteta, ker so ambiciozni pri razvoju svoje kariere in hočejo dobro zaslužiti. Druga pomembna stvar v življenju te skupine so prijateljski odnosi in ljubezenska razmerja, v katerih si ti moški želijo enakosti, a pri tem ne stremijo k ustvarjanju družine.

Moški pod pritiskom

(Slovenija: 16 %, evropsko povprečje: 17 %): predani so družini in imajo pretežno tradicionalne poglede na svojo družinsko vlogo. Večina jih verjame, da lahko ženske bolje vzgojijo otroke kot moški. Osredotočajo se predvsem na zagotavljanje materialnih pogojev za razvoj in imajo občutek, da je to njihova odgovornost. Ta skupina je zaradi načina razumevanja družine in svoje vloge najbolj pod pritiskom in je podvržena različnim oblikam stresa. Toda teh je v Sloveniji najmanj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri