Moški – kaj hudiča se dogaja z njimi?

Saj ne, da pričakujemo, da nam bodo na vsakem koraku odpirali vrata. Toda kakšna služba in nekoliko več zanimanja za zmenke res ne bi bilo odveč. Zakaj torej današnji moški niso sposobni niti tega?

30. 3. 2006

Odkar pomnimo, so nam govorili, da so moški po svoji naravi lovci. Oni so tisti, ki ‘lovijo’ in ‘osvajajo’ ženske, kakršne smo me, trudijo se zbuditi našo pozornost, narediti prvi korak ...

Pa kaj še! Samo prisluhnite zgodbi, ki jo je doživela moja prijateljica: “Zadnje tri mesece sem se v svojem najljubšem nočnem klubu vroče spogledovala z nekim tipom, za katerega sem iz zanesljivih virov izvedela, da je samski. Ker v teh treh mesecih ni storil ničesar, da bi se spoznala, sem bila nazadnje primorana jaz narediti prvi korak.”

Ko je pristopila k njemu, je bilo seveda očitno, da je njene pozornosti zelo vesel. “Ko sem ga kasneje vprašala, zakaj se je tako obiral, mi je dejal, da ‘živimo v času, ko so emancipirane ženske tiste, od katerih se pričakuje, da bodo storile prvi korak’. Komaj sem verjela svojim ušesom,” pripoveduje Jana, ki je kmalu ugotovila, da njen ugledani tip vendarle ni tako idealen, kot se ji je sprva zdelo: pri devetindvajsetih je še vedno živel pri mami, vozil očetov avtomobil in mečkal z diplomo, za katero je trdil, da bi jo že zdavnaj naredil, pa se mu ne ljubi v službo.

Je že tako, da današnji moški niso več to, kar so bili moški pred desetimi leti. Strokovnjaki trdijo, da je za to krivo predvsem dejstvo, da je večina fantov, ki so danes stari dvajset in več let, odraščala v postfeministični dobi, torej dobi, ko so si ženske že izborile svoje pravice in emancipirano nastopile v tradicionalno ‘moškem svetu’. Zato današnji moški niso več prepričani, katere standarde naj upoštevajo, prav tako pa ne vedo, kaj naj storijo in česa si ženske sploh želijo. Poleg tega moški v dvajsetih letih še niso dovolj samozavestni glede žensk, kariere in uveljavljanja svojih sposobnosti. In ker ne vedo, kaj se od njih pričakuje, raje ne storijo ničesar.

Zveni znano? Gotovo tudi sama poznaš malo morje moških, ki ustrezajo temu profilu, nemara pa z enim od njih celo hodiš ali živiš. Kaj torej pomeni, da si zaljubljena v fanta, ki ustreza zgornjemu opisu? Bo sploh kdaj odrasel in prevzel vajeti nad svojim življenjem? Sledi nekaj tipičnih vprašanj, ki ti že dolgo rojijo po glavi, pa si jih doslej nisi upala vprašati na glas.

Zakaj nekateri še vedno živijo doma in se požvi­žgajo na uspešno kariero?

Prav nebeško je, ko se po napornem tednu s svojim fantom uležeta na kavč in se malo pocrkljata – ti, on, DVD ... In njegova mama. Hja, večina današnjih tipov se bolj kot za doseganje lastne neodvisnosti zanima za daljinca, medtem ko mu njegov oče menja olje v avtu, mama pa kuha večerjo.

Če bi pred desetimi leti moškemu omenili življenje pod isto streho z njegovimi starši in finančno odvisnost od njih, bi se zgrozil samo ob misli na to, današnji fantje pa se po vsem sodeč tega niti ne sramujejo. Konec koncev jim lastna preračunljivost pravi, da ni prav nobenega razloga za to, da bi se odpovedali tako popolni računici. 28-letni Tomaž je eden od tistih ‘novodobnih moških’, ki se še vedno ni poslovil od hiše svojih staršev.

Še več: na podstrešju so mu uredili idealne prostore, v katerih zabava svoje prijatelje in svoja priložnostna dekleta. “Zavedam se, da v življenju nisem naredil še ničesar in prišel bo čas, ko bom tudi sam začel razmišljati drugače. Pravzaprav čakam na to,” pravi čedni in iznajdljivi Tomaž, ki očitno zna poskrbeti zase. Kljub temu, da je v življenju delal vsega nekaj mesecev, njegovo podstrešno stanovanjce ‘krasi’ popolna audio in video oprema, leto dni star televizijski sprejemnik in nov prenosni računalnik. Očitno njegovi starši poskrbijo tudi za takšne malenkostne želje svojega sina ...

Toda še preden boš rekla, da je naš Tomaž navaden lenuh in zabušant, naj ti zaupamo, da njegovi možgani (in seveda možgani njemu podobnih) vendarle ne razmišljajo tako enoznačno. Sodobni fantje si namreč še vedno želijo bleš­čečo kariero, najmanj eno nepremičnino in poroko z žensko svojih sanj, žal pa niso sposobni sprejeti odločitev, ki bi jim to tudi omogočile. Z drugimi besedami – današnji moški niso pripravljeni žrtvovati udobnega življenja in bi najraje ‘preskočili’ tisto fazo, v kateri bi morali opravljati neprestižna začetniška dela in živeti v zanikrni luknji, za katero bi na­jemnino morali plačevati sami.

Psihologi trdijo, da sodobni fantje pač razmišljajo v superlativih: želijo si najboljšo službo, najbolj vroče dekle, najbolj modne stvari ... Ker so bili deležni sodobne vzgoje in so jim že od malih nog govorili, da lahko v življenju dosežejo vse, kar želijo, jih ni niti malo sram uveljavljati pasivne strategije, po kateri na domačem kavču čakajo, da se ‘nekaj zgodi’. In če vprašate njih, sploh niso lenuhi, temveč zgolj ‘izpopolnjujejo’ svoj ‘veliki načrt’.

In kakšno vlogo imaš pri vsem tem ti? Čedalje večje število žensk se znajde v razmerju s tipom, ki ni niti pol toliko motiviran kot one. Kar seveda ni prav nič dobra popotnica za razmerje, v katerem mora ženska razmišljati, ali bo njen izbranec v odnosu sploh sposoben biti enakovreden partner. Sodobni moški očitno potrebuje žensko, ki ga bo dovolj motivirala, da se bo pognal v tek za priložnostmi, ki jih gotovo ne bo našel v mamini dnevni sobi. Zato boš tudi ti morala sprejeti nehvaležno vlogo in svojemu dragemu povedati sledeče: če se ne bo kaj kmalu podvizal in si našel službe, ne bo svet nikoli imel priložnosti izvedeti, kako nadarjen in bister je.

Zakaj je večina tipov tako strahopetna, da si ne upa narediti prvega koraka?

Izkušnja moje prijateljice je verjetno veliki večini prav dobro znana. In res se zdi, da so sodobni fantje precej pasivni, ko je treba izreči tiste nujne besede, ki bi pomenile, da vas vabi na zmenek ... Kot da čaka, da boš ti tista, ki ga bo prosila za njegovo telefonsko številko in ga povabila na pijačo! In, ne boš verjela, velika večina čaka prav na to. Pa ne, da današnji fantje ne bi bili zainteresirani za ljubezenske zmenke, gre le za to, da se je spremenil njihov način razmišljanja.

Že zgoraj smo zapisali trditve psihologov, da so bili sodobni moški vzgajani v duhu, da lahko dosežejo vse, kar si zapičijo v glavo. Kljub temu pa je več kot očitno, da te ‘teorije’ nikoli niso preskusili v praksi. Tako kot fant, s katerim je imela opravka moja prijateljica, so se raje oprijeli miselnosti: Če me želi, bo že prišla do mene. In ker se to slej ko prej tudi zgodi, ni prav nobene potrebe, da bi tvegali in se opekli. S tem pa seveda trpijo tudi njihove osvajalske oziroma lovske sposobnosti. Posledica njihove ‘potrpežljive’ ali raje pasivne politike je namreč dejstvo, da pred vsako novo ‘oviro’ (beri: žensko) enostavno zmrznejo, v glavi pa se jim porodi cel kup vprašanj tipa: Ali jo bo užalilo, če se ji približam? Bom izpadel pravi moški, če to storim? Kdo bi vedel!

Kaj pa seks? Tudi sodobni moški so še vedno moški, tako da si še vedno želijo posteljne telovadbe. Seveda pa tudi med rjuhami niso več vajeni prevzeti pobude. Eden od razlogov za to je, da smo ženske v postelji prvič v zgodovini prevzele pobudo, kar moške po eni strani še dodatno vzburja, po drugi strani pa jih to ovira pri njihovi ‘storilnosti’. Ženske dandanes namreč dobro vedo, kaj v postelji želijo od svojega moškega, zaradi česar čedalje več moških prepušča vajeti spolnega odnosa v ženske roke.

Da bi preprečila takšno pasivno vedenje svojega dragega, pusti, naj se nekoliko bolj potrudi. Nikar se ne spusti na njegov nivo, ko bo skušal s teboj komunicirati prek SMS-ov. Če bi te rad povabil na zmenek, naj te pokliče. Ne pozabi, da moški niso nesposobni, temveč samo negotovi vase, zato vsake toliko časa potrebujejo našo spodbudo in zagotovilo, da so pravi moški. In bolj ko ga boš opominjala na to, prej se bo začel tako tudi obnašati. Zato v seksu igraj podrejeno vlogo, dovoli mu, da prevzame pobudo, in ko bo s svojimi gibi zaigral na tvoje strune, bo pravi čas, da mu to tudi poveš.

Zakaj se začnejo obnašati kot naveličani stari dedci,takoj ko se znajdejo v resnem odnosu?

Ko se z nekom spustiš v razmerje, seveda ne pričakuješ, da se bo pogovor vrtel okrog ‘vajine prihodnosti’. Ko pa sta skupaj nekaj let, takšen pogovor le ni tako neumna zadeva. Žal pa se sodobni moški ne počutijo prav nič dobro, ko njihove ženske začnejo ‘fantazirati’ o resnejšem in bolj odgovornem odnosu.

Sociologi trdijo, da so leta nazaj moški razmišljali drugače; življenje so od samega začetka nameravali graditi s svojo partnerko, skupaj sta poskrbela tako za dobre službene pogoje kot tudi finan­čno stabilnost. Danes je vse drugače in obojestransko načrtovanje je že davno pozabljeno: mladi moški se želijo predvsem zabavati in še enkrat zabavati, šele potem pa sami sebi zagotoviti lepo prihodnost. Od ženske seveda pričakujejo isto. Ko bosta torej oba živela samostojno in finančno neodvisno življenje, bo šele čas, da prideta skupaj.

K viziji sodobnega moškega gotovo ne pripomorejo izkušnje njihovih nekaj let starejših kolegov, ki so pri petintridesetih letih že zagrenjeni ločeni očetje dveh otrok. In ker sami niti slučajno niso pripravljeni tvegati, je to samo še en razlog več, zakaj tako odlašajo z resnim in odgovornim odnosom.

Kljub tako bednim dejstvom, ki ženskam ne obljubljajo pretirano rožnate prihodnosti s hiško nekje v predmestju, z zvestim in skrbnim možem ter s četico bistrih otrok, strokovnjaki opozarjajo, da upanje še vedno obstaja. Zakaj? Ker imajo konec koncev tudi moški iste ambicije, le da jih zaenkrat prelagajo za nedoločen čas. In samo upati je, da bo ta zaenkrat ‘nedoločen’ čas postal ‘določen’ takrat, ko bo to ustrezalo tudi tebi.

Znamenja, po katerih spoznaš sodobnega moškega

Navajamo stranske učinke sodobnega moškega, ki si jih tudi sama verjetno že opazila:

  • Goreče ti prigovarja, da ne želi imeti otrok vsaj še nadaljnjih deset let (star je 31 let).
  • Status velikega ljubimca je šel po gobe; resnično je sposoben biti le tvoj prijatelj, ne da bi na skrivaj poskušal seči v tvoje spodnje hlačke.
  • Danes se ne utegne dobiti s teboj, ker je že zmenjen s prijatelji; in ne, ne bo šel ne na športno tekmo ne v klub s striptizetami.
  • Zaskrbljen je zaradi velikosti svoje zadnjice, sprašuje se, ali se njegova srajca poda k novim pregrešno dragim kavbojkam in ali si zadovoljna z njegovo postavo.
  • Edina stvar, ki bi jo rad dosegel do tridesetega leta, je, da bi spoznal samega sebe in se potem preselil od doma.

Marta Pirnar