Luka Marčetič: "Zelo rad spoznam punce, ki nimajo pojma, kdo sem"

Slovenski Ricky Gervais je javnost nasmejal v svojih preprostih in inovativnih spletnih videih, zdaj pa svojo kariero nadaljuje na televiziji in v filmu.

Luka Marčetič: "Zelo rad spoznam punce, ki nimajo pojma, kdo sem" (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
1. 9. 2016

Večina ljudi te je spoznala na YouTubu. Kako se je začela ta zgodba?

Začel sem leta 2003, ko sem prvič prijel kamero v roke, prvih posnetkov pa nisem kazal nikomur. Konec leta 2006, ko sem prišel iz Brežic v Ljubljano, sem začel snemati vloge, zato ker tukaj nisem nikogar poznal.

Zagrabil sem cimre in jim predlagal, da posnamemo serijo. Tako je nastal Dan ljubezni, projekt, na katerega sem še danes najbolj ponosen, iz tega pa se je razvilo vse drugo: prijateljstva, ekipe, novi izdelki …

 Se ti ne zdi, da spletni mediji prehitevajo tradicionalne?

Absolutno. Pri nas itak vse zamuja. Še vedno imamo na televiziji limonade v 'prime-timu' pa resničnostne šove, ki so stari po 15 let. Internet absolutno prehiteva vse. In to neumnosti, kot je Snapchat.

Sploh se ne gleda več na kakovost, ampak lahko z mobilnikom nekaj posnameš, pa še to pokončno, in to vidi po pet tisoč ljudi, ki sploh ne zahtevajo več neke kritičnosti. Kar je malo skrb zbujajoče, ampak po drugi strani pa odpira tudi nove možnosti ustvarjanja.

Od časov, ko si začel uporabljati nove medije, se je veliko spremenilo. Kako jih dohajaš?

Veliko berem. Prav teoretično in profesionalno. Spremljam, ne samo uporabljam. Uporabljam vse, kar je, ker se bojim, da bi me povozil čas. Da bi nekoč bil foter, ki nič ne šteka, kar se mi v bistvu že dogaja. 

Serija V dvoje je bila eden tvojih večjih projektov. Zakaj si si želel posneti nekaj na to tematiko? 

Ker mi je zelo blizu in ker je življenjska, enostavna. Sicer pa imam tudi sam veliko izkušenj s tega področja. Se mi zdi, da so ljubezen in razmerja neskončen vir materiala, ki je vedno aktualen. 

Bi kaj naredil drugače?

Na novo bi jo naredil, tako kot vse drugo. Ko končam snemati film Pr' Hostar, bom verjetno posnel še eno sezono. Mogoče. Ne vem. Razmišljam o tem. Ne obljubim.

Na Twitterju si zapisal, da so vas med snemanjem doletele številne nezgode.

Včasih lahko izgubiš glavne igralce za nekaj časa in se ti poruši celo snemanje. Maria Ćulibrika je bolela pazduha in jo je moral operirati kar z danes na jutri.

Ena igralka si je zlomila roko tik pred snemanjem in potem smo njen mavec pred kamero skrivali na vse mogoče načine, da se ga ne bi videlo. Moraš se znajti.

Kje dobivaš navdih za svoje filmske projekte?

Karkoli vidim, karkoli kdo reče, karkoli se spomnim, si to zapišem. Če si rečem, da si bom zapomnil in pozneje zapisal, se to nikoli ne zgodi. Takoj in zdaj si moraš idejo zapisati.

Večina tvojih zgodb in šal zadeva neprijetni del medosebnih odnosov. Se sam velikokrat znajdeš v takšnih situacijah? 

Se, in me prijatelji neprestano zafrkavajo zaradi tega. Od enostavnih situacij do tega, da včasih kar namerno sprožim neko čudno situacijo, da vidim, kaj se zgodi.

En dober prijatelj se bo poročil in me ni povabil. Srečam ga na ulici in ga vprašam, kdaj ima poroko. Pove mi datum in potem mu rečem: O, super, se vidimo potem takrat. 

Si samski? Kakšne punce so ti všeč? 

Po novem ne več. Všeč so mi punce, ki jih ne briga, kaj jaz delam. Takšne, ki jih je treba očarati na drugačne načine. Ko delaš v šovbiznisu, se pojavljajo osebe, ki si jim všeč zaradi svojega dela. Zelo rad spoznam punce, ki nimajo pojma, kdo sem. 

Najbolj neprijeten zmenek?

Bil je na slepo. Prišel sem tja, ona pa je imela s sabo še dve prijateljici. Bile so zelo divje in odštekane, malo smo se sprehajali in v nekem trenutku sem jaz kar zavil stran. One so to opazile in se drle za mano, ker sem bil pač nesramen, jaz pa sem zbežal.

Najbolj spontana stvar, ki si jo kdaj naredil?

Enkrat sem dejansko metal kamenčke v okno punce, in ko je prišla ven, sem ji zapel podoknico. Ogabno. Drugič sem eni punci spekel sladico.

Vedel sem, da bo šla zjutraj na vlak, zato sem zgodaj vstal, da bi sladico dal sprevodniku, ki bi ji jo izročil.

Izvedel sem, da je ta vlak odpovedan, zato sem dal sladico blagajničarki, in ko je ta punca prišla na blagajno, so ji povedali, da je njen vlak odpovedan, ampak da pa imajo tole zanjo.                      

Besedilo: Anamarija Lukovac
Fotografija: Igor Zaplatil

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri