Koristi platoničnega prijateljstva med moškim in žensko

Stroka meni, da bi moški morali znati gojiti prijateljstva z ženskami, v katerih ne bi iskali zgolj koristi. In kakšne koristi bi lahko imeli od tega, da bi ne iskali (drugačne vrste) koristi?

19. 3. 2012

Recimo torej kako besedo o tem, kaj imamo za koristno v prijateljstvih.

Konec koncev nam bodo podatki, ki jih pridobimo o načinu razmišljanja nasprotnega spola, marsikdaj olajšali razumeti njihove vzgibe v dejanjih.

In to je zgolj eden od vrhuncev platoničnega prijateljstva.

Pogovor z žensko prijateljico pa seveda pomeni, da običajno ni lova, ki bi vas zbegal, in možnosti osramočenja, če bi izpovedali svoje skrite želje.

Vsi ljudje smo nad tem lahko navdušeni. Izmenjava mnenj, izkušenj in primerjave brez zadržkov.

“Razprave o tem so zelo jasne: ženskam koristijo prijateljske vezi med spoloma, glede občutkov povezanosti, sodelovanja in izmenjave mnenj pa imajo večjo korist moški,” meni Don O’ Meara, profesor sociologije v Cincinnatiju, ki je objavil odmevno in dokumentirano raziskavo o prijateljstvih med spoloma, imenovano Vloge spolov.

“Moški pridobijo veliko več.”

In zakaj imajo potem ravno oni s tem največ težav?

Dr. Kathy Werking, avtorica knjige Sva le dobra prijatelja: ženske in moški v neromantičnih razmerjih, meni naslednje:

“Moški imajo težave ločiti prijateljstvo od ljubezni. Ne razumejo tenkočutnih razlik med razmerjema.”

Nedavne raziskave kažejo, da se to stanje počasi le izboljšuje, saj so prijateljstva med spoloma pogostejša med dvajsetletniki kot med starejšimi.

Moški si lahko pomagajo tako, pojasnjuje dr. Werking:

  • Razčleni čar njene privlačnosti. Je to telesna strast? Umska? Čustvena? Vse od naštetega? Bi jo morda imel raje za prijateljico, kot da bi si jo želel za ljubimko? Odločitvi gre vsekakor posvetiti vsaj nekaj pozornosti, saj si ne želiš, da bi jo prizadel ali bil nenazadnje tudi sam nenadoma prizadet.

Pogovorita se. Saj gre za to, kajne? Naučiti se uporabljati besede, ne telo?

In če nikakor ne moreš spregledati njene privlačnosti ali ne biti v skrbeh, da je zagledana vate? Potem jo seveda gre pripraviti do pogovora tudi na to perečo temo. Pa drži se pravil igre; tako ravnajo prijatelji!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri