Je moški zares lovec in ženska le plen?

Saj poznaš tisto: ‘... moški hodijo lovit, medtem ko ženske skrbijo za ognjišče in brišejo otrokom njihove umazane ritke.’

Je moški zares lovec in ženska le plen? (foto: shutterstock) shutterstock
2. 9. 2012

No, ameriški antropolog Robert W. Sussman, profesor antropologije na Univerzi St. Louis in avtor knjige: ‘Človek - plen: Primati, predatorji in človeška evolucija’, meni, da je bil zgodnji človek najprej in predvsem ... plen!

Da bi preživeli, so se morali naši, še živalski predniki naučiti prelisičiti številne ‘krvnike’. In prav razvoj inteligence, pa tudi življenje v skupinah in razvoj za človeka značilnega sodelovanja, nas je na koncu zavihtel v sam vrh prehranjevalne verige.

Sussman je prepričan, da se človek ni zares lotil lova, preden ni iznašel ognja. To pa naj bi se zgodilo šele pred 800.000 leti. In potem je človek – plen le postal moški – lovec ...

Pa danes?

Danes se zdi, kot da smo ... hm, no, resnici na ljubo ... ženske tiste, ki smo nenehno na preži za dobrimi moškimi. In zelo verjetno, da ste bili, fantje, že velikokrat plen, čeprav so vam dobrodušno dovolile, da si domišljate, da so bile pravzaprav ‘ulovljene’.

Več o tem na spletni povezavi Mit o moških, ki da so bili od nekdaj lovci.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri