Kako vzpostaviti dialog?

Kako začeti pogovor z žensko? Večno vprašanje, katerega odgovor sploh ni zapleten.

21. 4. 2008

Ker se v pogovoru z nekom, ki ti je všeč, vsak človek sooči z določeno mero strahu in nervoze, vseeno obstaja rešitev … Prva in najpomembnejša je vaja globokega dihanja. V najbolj stresnih trenutkih se navadi narediti nekaj globokih vdihov. Če je treba, zapri oči in si predstavljaj, da si v svojem najbolj mirnem kotičku, kjer ni nikogar, ki bi ogrožal tvojo umirjenost. Ko se boš po nekaj sekundah pomiril, lahko pristopiš in začneš pogovor.

Izberi temo … njo!

Največja težava je v tem, da misliš, kako dober moraš biti v pogovoru, da se bo ženska želela pogovarjati s teboj. A naj ti zaupamo, da je 'sistem' povsem preprost … o čem rade govorijo ženske? O sebi! Zato bodi 'firbčen' in jo sprašuj vse o njej – saj navsezadnje te to tudi zanima.

Posluh, prosim!

Bistvo dialoga je, da znaš sogovorniku prisluhniti in da tisto, kar ti pove tudi razumeš. Kako to pokazati?

1. Tako, da občasno ponoviš tisto, kar ti je ženska povedala, le da uporabiš druge besede.

2. Vsake toliko postaviš vprašanje, da izveš še za kakšno podrobnost ali zanimivost.

To pa je občudovanja vredno

Redke so ženske, ki se zavedajo, da so posebne. Zato jim je treba to povedati – večinoma večkrat, da zaleže. Zato, ko boš spoznal o njej nekaj posebnega, to pohvali.

Občuduj:

  • njene dosežke v šoli ali službi;
  • njeno predanost prostovoljnemu delu;
  • njeno zavzetost za varovanje okolja, zaradi česar se v službo vozi s kolesom;
  • njen odnos do staršev, s katerimi se neverjetno dobro ujame;
  • njeno zavzetost za psička, ki ga soseda ne more več sprehajati.

Da ti ne bo zmanjkalo idej

Doma si pripravi kakšno zanimivo vprašanje za primer, ko se bo pogovor z žensko ustavil. Takrat boš imel na dlani novo vprašanje, ki bo odprlo nove razsežnosti vajinega pogovora.

Si po naravi 'tihe' sorte

Vaja dela mojstra, pravijo … Torej, če misliš, da imaš težave pri vzpostavljanju dialoga, se zapleti v pogovor z vsakim – vadi z domačimi, s prijatelji in navsezadnje tudi s kom, ki se ti zdi dovolj odprt za pogovor na avtobusni postaji, pri zdravniku ali pa na sprehodu s svojim psom. Vedno se najde kdo, ki mu je do pogovora …