Je bolje biti fant ali punca?

Ste se kdaj vprašale, kako drugačno bi bilo vaše življenje, če bi se rodile kot fantek?

26. 3. 2009

Kako navdušujoče je poslušati vse te bodoče starše, ki že opredeljujejo svoje nerojene sinove in hčerke, tuhtajo, ali je bolje imeti fantka ali punčko.

Bolje je biti fant!

Vodilno vprašanje: fant ali punca? Komu je lažje? Komu je bolj prizaneseno? Tehtanje obeh možnosti je jasno osnovano na dvojnih merilih in dejstvu, da je del krivde na proizvajalcu – torej starših – če mulček odraste v barabo. V rokah novopečene odgovornosti se potem porajajo številna humorna vprašanja, ki so le dokaz, kako je naša kultura še vedno polna kalupov.

Fantje so sploh bolj avtonomni in v odraščanju veliko vprašljivih potez obrnejo sebi v prid. Na primer število partnerjev. Če bo sosedova Mojca vozila domov vsak dan drugega frajerja, se bo govorilo, da je lahka. Nasprotno pa bo vršalo, kako priljubljen pri dekletih je Marko, ko bo do štirinajstega leta zamenjal že poldrugi ducat punc.

Ni res, bolje je biti punca!

“Ampak, kaj pa če postane gej?” se potem vpraša bolj konservativni bodoči očka. Ja, ta strah je še vedno zasejan globoko v slovensko matično celico. Sin postane suha veja – le kaj bodo porekli sosedje! “Je potem že bolje, da imamo hčerko, lezbijk je manj,” statistično ugotovi konservativni očka. In nenadoma je bolje, če je punca.

Saj veste, punce stremijo k družini, poroki, otrokom, nimajo časa za delinkventne izpade. “Kaj pa če bo grda?” Liberalno mamico zaskrbi, da bo hčerka privekala na beli svet z njenim starim nosom. Na to bodočo mamico je namreč močno vplivala grmada vesti o zakoncih Čepin, zato odločno izstreli: “Naj bo raje sin! Če bo grd, se bo nabildal in imel veliko denarja, pa bo še vedno lahko imel ogromno žensk.”

In tako, še preden pade večer, se dilema ponovno obrne. Moški potomec očitno prinaša manj skrbi, čeprav je malček neprivlačen.

Vsi smo na istem

“Svojega sina ne bom nikoli spustil ven. Fantje so bolj jezikavi in pogumni, potem pa naletijo na kak šne barbarske opice in se hitro lahko zgodi primer Global.” Aha, seveda – pretepi v osemdesetih, ko smo mi hodili v šolo, so se omejevali na brce in klofute, danes mulci vlečejo na plan pi štole, nože in bazuke.

“Deklet se pa pač ne pretepa, zato je varneje, če se rodi hčerka.” Vsi prikimamo – bo že držalo. A na koncu v resnici ni pravilne rešitve. Dete je pač obsojeno na spolno podane vzorce, ki jih bo rade volje kr šilo.

Na koncu je vedno drugače, kot si želimo, pa zato toliko bolj zanimivo, ko radodarna najstnica vendarle domov pripelje svojega prvega resnega fanta, le da je ta dvajset let starejši, bivši zapornik in ne govori slovensko. Takrat bodo ti bodoči starši samo prikimali in si za šepetali: “No, samo da je zdrava.”

Ali je lažje biti ženska ali moški?

“Mislim, da je lažje biti moški, ker ti je veliko stvari prihranjenih. Kot poglavitni stvari bi na štel porod in menstruacijo.’’ Boris, 22, študent

“Kakor jaz vem, je lažje biti fant, ker sem bil za zdaj samo to. Kot moškemu mi je na primer lažje dobiti službo.’’ Matej, 21, študent

“Moški. Zato, ker lahko na stranišču stoje opravimo zadeve, nimamo menstruacije in predvsem manj kompliciramo.’’ Marko, 22, študent

“Lažje je biti moški, ker je to moški svet. Politika recimo: tja ženske največkrat spustijo le zaradi zunanje podobe.“ Nejc, 19, študent

“To je dvorezen meč. ženske preživljajo muke z rojevanjem, po drugi strani pa morda zaradi svoje zapeljivosti lažje dobijo službo.’’ Igor, 24, študent

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri