‘Ja, zakaj se pa ti nisi nikoli poročil?’

... je naslov malce hudomušne in kontroverzne knjige Carla Weismana, ki je onkraj luže ravnokar ugledala luč sveta.

3. 7. 2008

Avtor, ki sam zase pravi, da se je do svojih doktoratov znanosti dokopal prav po zaslugi ‘vztrajnega izogibanja poroki’, v njej odgovarja na dileme, ki tiščijo bolj ali manj vse ‘zadrgnjene’ samce. In prav on bi znal o tem veliko povedati.

Ta večni: Zakaj pa ti ...?

48-letni Carl Weisman je namreč heteroseksualec in od nekdaj samski. Ker je vprašanje: ‘Zakaj se pa ti nisi nikoli poročil’’ slišal v svojem življenju že ničkolikokrat, se je odločil in izprašal samske moške nad 40. letom, kako se oni spoprijemajo s takšnimi vprašanji.

S pomočjo internetne raziskave je zbral odgovore 1.533 moških in jih nato še 33 intervjuval po telefonu. Iz zbranega materiala pa spisal knjigo v katere uvodu je takoj nakazal svoje osebno stališče do problematike: ‘Zakon ni za vsakega!’

“Upam,” pravi avtor, “da se bo nekoč spremenil prevladujoč odziv družbe, ki se na dejstvo, da je človek samski in neporočen, tipično odzove z mislijo, da ‘mora biti nekaj narobe s človekom, ki ni poročen in ki se nikoli ni poročil.”

Knjiga je menda že navdušila vse po vrsti - celo strokovnjake, ki se z nekaterimi zaključki avtorja ne strinjajo in mu mestoma očitajo določene nedoslednosti. Priznavajo mu namreč, da je predvsem odlično orisal trenutni položaj samskih v sodobni ameriški družbi.

Klin se s klinom izbija

No, nas to, ali je Carlu v knjigi popolnoma uspelo ujeti problematiko in fenomen samskosti ne zanima preveč, so pa nas zelo zintrigirale praktične prilike, s katerimi je v obilici postregel v svoji knjigi.

Tak je npr. verbalni pink-ponk, ki od nekdaj spravlja ob živce vse, ki so kdaj bili dovolj dolgo samski, da so postali njegova tarča. No in neprijetno 'vrtanje' v zasebnost bi se tako kaj lahko končalo tudi tako:

Vsiljivo vprašanje: Ja, zakaj pa se ti nisi nikoli poročil?

Perverzen odgovor: Ja, zakaj pa ti nisi nikoli postal računovodja?

Vsiljivo vprašanje: Zakaj se ne poročiš?

Perverzen odgovor: Zakaj se ne spremeniš v božično drevo?

Vsiljivo vprašanje: Kdaj pa se misliš poročiti?

Perverzen odgovor: Kdaj pa si ti nazadnje seksal?

Vsiljivo vprašanje: Se sploh misliš kdaj poročiti?

Perverzen odgovor: Morda, če padem z glavo na skalo in se spremenim v drugega človeka.

Se ti zdijo odgovori nesramni?

Hja, mi se na tem mestu strinjamo z avtorjem: odgovori so prav tako pikri, kot so pikra vprašanja, ki se v prvi vrsti zastavljajo!