Frizur'ce

S kakšno intimno pričesko naj po svetu tava dekle 21. stoletja?

25. 4. 2002

Kako zelo se nam neke ne tako stare stvari zdijo samoumevne, sem spoznal pred kratkim, ko sem si na videorekorderju ogledal tri desetletja star film Maškarada slovenskega režiserja Boštjana Hladnika. V oči mi je padel prizor skupinske orgije na neki zabavi oziroma intimne frizur’ce ženskih mednožij.

Oziroma njihova odsotnost. Bile so take, kot jim je to dopustila mati narava. Bujne in košate. Potem sem o tem govoril z nekim kolegom, ki ne slovi ravno po izbirčnosti, in mi je zaupal, da je bilo podobno še pred kakimi desetimi leti, da pa se mu danes zdi že skoraj malo žaljivo, če ženska ni urejena tudi tam spodaj.

Zgodovina

No, in ker me je zanimalo, kdaj se je to zgodilo, kdaj je minimalizem prišel v modo tudi pri friziranju intimnih predelov ženske poraščenosti, sem se obrnil na edini verodostojni vir, ki mi je padel na pamet, in sicer na The Playboy Book, bogato ilustrirano knjigo o zgodovini izdajanja te svetovno znane revije.

Zanimivo, revija, ki sicer izhaja iz petdesetih, je prvo muco, njen zgornji rob, sramežljivo pokazala šele na začetku sedemdesetih. Zrela sedemdeseta ponujajo boljši uvid v takrat očitno precej dolgočasno modno diktiranje. Frizur’ce, ki so bile seveda tudi pripravljene na poziranje, so zgolj posnemale predstave, ki jih imamo o idealnem naravnem oblikovanju – neke vrste enakostranični trikotnik.

Osemdeseta precej podobno, še Madonna, recimo, se pojavlja v svoji enakostranični podobi, spremembo, pa še ta je bila postopna, prinašajo šele devetdeseta. Takrat se zgornja stranica na glavo postavljenega trikotnika skrajša in nekako kot puščica vpelje lačnega proti mizici pogrni se.

Takšna je, denimo, frizur’ca zgodnje (1990) Pamele Anderson. Potem je bilo dlačic vedno manj in manj in nekaj časa okrog milenija je bila najbolj popularna skoraj popolnoma obrita muca, morda z izjemo tanke črtice, ki je peljala … že veste kam.

Toda

… moda popolne obritosti se, tako se mi vsaj dozdeva, počasi izteka. Golosek namreč ni primeren za vsako žensko in pri neprimerni uporabi lahko delujejo nekoliko infantilno.

Podobno kot se dogaja z zgornjimi frizurami. Pobrita glava je mogoče primerna za Sinéad O’Connor, toda če bi se po središču mesta sprehajalo še kakih dvanajst tisoč njej podobnih, bi bilo precej dolgčas.

Kakšne

Ker so intimne frizur’ce v večini primerov namenjene občudovanju moških oziroma moškega, je pri njihovem oblikovanju treba upoštevati nekaj najosnovnejših napotkov. Drzno oblikovane frizur’ce nas rajcajo. Če boste “počesane” tako kot naša priljubljena pornodiva, lahko pričakujete podoben tretma, kakršnega je tudi ona deležna pri svojem umetniškem delu. Toda to skriva v sebi tudi majhno past.

Fantu, v katerega ste zaljubljene in bi rade, da bi bil kaj več kot zgolj uporabnik vaše pričeske, se lahko ob njenem razkritju postavijo bedasta vprašanja, recimo: kje ste se naučile teh umetnij, kdo je pomagal pri njeni izdelavi in podobno.

Zato majhen nasvet: če želite igrati na gotovo, ne boste zgrešile z zmerno pristriženim, “higienično” ožjim trikotnikom, v katerega nadaljnjo obdelavo se lahko vključi tudi partner. Navsezadnje je oblikovanje frizur’ce lahko zelo zanimiva igra za dva.

Tadej Golob

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri