Dešifrirali smo njegovo vedenje na zmenkih

Ste zmedene, ko si pričnete razlagati moške misli? Vnesite smisel v njegov način delovanja v razmerju.

27. 1. 2005

Moj fant me ignorira, kadar sva z njegovimi prijatelji. Kaj naj storim?

Moški znajo biti šokantno očitni. Osredotočeni so le na konkretno situacijo (Prijatelji. Zabava. Pitje!) in nehote blokirajo vse zunanje dejavnike (Kakšna punca?). Razen če mu ta zunanji dejavnik ne vrne hitrega udarca v glavo. A namesto da se zatekate k nasilju, razložite svojemu izbrancu – nikar pred prijatelji – da ste se počutile izključeno.

Recite nekaj takšnega: “Včeraj zvečer sem se imela čudovito, vendar sem razočarana, da se nisem uspela več pogovarjati s tabo.” S tem boste odprle komunikacijo. On bo verjetno rekel, da se je zabaval in ker niste rekle nič, je predvideval, da se zabavate tudi vi. Nato pa mu kar brez ovinkarjenj povejte, kako ste se resnično počutile, in naslednjič si bo močno prizadeval, da boste vključene v družbo.

Kdaj lahko v njegovem stanovanju pustim svojo zobno krtačko? Moram prej vprašati?

Ja. Vedite, da je prinašanje vaših stvari v njegov osebni prostor, pa naj bo to zobna krtačka ali nedrček, za moške zelo strašljiva stvar. Nenadoma namreč postajate del njegovega življenja tudi, ko niste fizično prisotni. Vsakič ko se bo od tega trenutka naprej predajal svojim bralnim trenutkom v kopalnici, bo pogledal proti umivalniku in tam zagledal vas – v roza in plastični različici.

Če preživite več kot pol tedna v njegovem stanovanju, lahko mirno vprašate: “Te moti, da imam pri tebi svojo zobno krtačko?” Če se ob tej ideji ne počuti udobno, jo pač pustite v torbici. Ali pa pogovor začnite na šaljiv način: “Hej, nočem vdirati v zasebnost tvoje zobne ščetke, zato me samo obvesti, ko bo v njeni bližini kakšen odvečni prostor.” Moški namreč včasih potrebuje malce več časa, da se njegovo udobje v dvoje dvigne na isto raven, na kakršni je vaše.

Bo moj novi fant postal paničen, če ga povabim na prijateljičino poroko?

Bodite previdne, veliko moških namreč sovraži poroke. Največkrat povezujejo spremstvo izbranke na tovrstni dogodek z očitnim sporočilom, da so potem sami na vrsti za kaj podobnega.

Če sta skupaj le kakšen mesec, se vabilu vsekakor izognite, če pa sta par malce več časa, ga najprej potipajte, da vidite, kaj meni o obiskovanju porok. Omenite poroko in mu povejte, da se sprašujete, ali slavljenca pričakujeta prihod s spremstvom. Če ne bo niti malo navdušen ali pa ne bo niti vprašal: “Torej me nameravaš povabiti na poroko?” ga nikar ne vabite. Če ga boste kljub temu povabile, lahko pričakujete, da bo v paničnem kričanju oddirjal nazaj v samsko življenje.

Prehitro sva zatavala med rjuhe. Kako naj zdaj vem, ali si me želi le za seks ali za kaj več?

Se borite s ‘počutim-se-kot-cipa’ sindromom? Kar brez panike. Ni nujno, da vas zdaj vidi kot lahek plen. Veliko moških je končalo v resnih razmerjih z dekleti, ki so se prepustila strastem že po prvem ali drugem zmenku. Vedite pa, da ne boste mogle kar takoj začutiti, kako resno je zagledan v vas. Da bi si zagotovile vsaj malo možnosti za dolgotrajno razmerje, ne skočite v posteljo vsakič, ko se dobite z njim. Raje naredite načrte za kosila in druge dnevne aktivnosti.

Izogibajte se seksi priložnostim, ne da bi mu uničile voljo do seksa. Izgovorite se, da imate recimo naslednji dan zgodaj službo. Če vas bo kljub temu velikokrat poklical in načrtoval nadaljnja srečanja, lahko sklepate, da je dečko zaljubljen. Kajti če je moškim kaj resnično naporno (kot na primer obisk poroke – glej zgoraj), je to nedvomno telefoniranje. In če vas pokliče, ste ga zagotovo ujele.

Mojemu fantu je očitno zelo všeč moja najboljša prijateljica, njej pa on. Kako naj ju držim narazen, ne da bi bilo preveč očitno?

Kritična tema. Lahko se namreč zgodi, da v eni potezi poteptate čustva svojega izbranca in svoje prijateljice z obsodbami, ki morda niti niso resnične. Če obema brez dvomov zaupate in verjamete, da manjša privlačnost ne bi nikoli peljala dlje, lahko stvar mirno pozabite. Če pa obstaja vsaj ena možnost, zaradi katere vas lahko skrbi (njemu oči rade bežijo na druga dekleta, ona ima šibko voljo, ko pride do fantov njenih prijateljic), za začetek ne načrtujte skupnih odhodov na zabave in dogodke.

Če pa je vaš sum že hudo močan, ker se onadva recimo dogovarjata za ‘prijateljske’ obiske živalskega vrta, je najbolje, da se z izbrancem čim prej pogovorite. Vprašajte kar neposredno, ali se med njima kaj dogaja. Če se mu zatika, mrmra ali pa se njegova razlaga sliši naučena, je verjetno čas, da pospravite kovčke in reveža pustite v svobodi, ki si jo tako zelo želi.

Ali bo moj novi fant postal nervozen, če ga včasih pokličem le za klepet?

Nekaj naj vam bo jasno: moški vidijo telefon kot nujno zlo. Ne morejo se mu izogniti na delovnem mestu in občasno je uporaben, da se dogovorijo za kakšno pijačo ali amatersko nabijanje žoge s kolegi. Nikakor pa telefona ne vidijo kot aparata za dolgovezno klepetanje. Sicer je čisto prisrčno, da se na hitro slišita, da si rečeta živjo in obnovita dogodke, če se dva ali tri dni nista slišala. Zelo mučno pa je, kadar ženska pokliče, da se potoži zaradi prepira z mamo ali stoka nad novo manikiro.

Če ste mu res všeč, vam bo ustregel z občasnim “Mmmm-hmmm” ali “Uh-huh,” preden bo našel razlog, da se poslovi, več kot 10 minut telefonskega debatiranja pa mu bo že počasi srkalo energijo in ga posledično utrujalo za načrtovano noč strasti, ki naj bi jo sicer doživela konec dneva. Če torej niste ravno v zvezi na daljavo, ohranite pogovore za ob kavi, ali pa mu pošljite elektronsko pošto.

Fant mi je poslal elektronsko pošto, namesto da bi me poklical. Ali to pomeni, da mu nisem preveč všeč?

V današnjem času? Absolutno ne. Elektronska pošta je včasih še imela prizvok neosebne komunikacije, danes pa vam lahko, če ravno misli na vas, pa vas ne more poklicati, preprosto pošlje kibernetično sporočilce. Moški bo verjetno prej rekel kaj sladkega, če lahko svoje besede ponovno prebere in se prepriča, da ne bo izpadel bebavo. Drugače pa je, če se zanaša zgolj na e-pošto in nikoli ne pokliče. Zato ne bodite kar takoj prepričane, da je fantovo zanimanje upadlo, če vam kdaj sporoči svoje misli digitalno. Imate pa resnejši problem, če vam pošlje faks ...

Čutim, da počasi že resnično ljubim fanta, s katerim se videvam. Mu lahko to povem, preden on kaj reče meni?

Izkazovanje čustev ni naša močna stran, predvsem v začetnih fazah razmerja. Obenem smo lahko moški izredno problematični, kadar v nečem nismo prvi. V glavi si zato vedno ustvarjamo dvome in ne moremo verjeti, da hoče tako lepa, inteligentna, duhovita in ustvarjalna dama biti ... z nami! Bitka “Ali naj rečem ali naj ne rečem?” torej poteka tudi v naših glavah. Včasih zato tudi potem, ko smo sicer že popolnoma pripravljeni, da izgovorimo ti dve čudoviti – in obenem strašljivi – besedi, čakamo še naknadnih nekaj tednov, mesecev ali pa celo let, preden jih končno izustimo.

Nekaj znakov njegove pripravljenosti, da to sliši od vas: govori v dvojini, kadar pogovor nanese na vašo prihodnost, načrtuje počitnice z vami, čeprav so še mesece stran, in izgubi prej omenjeno telefonsko fobijo. Ko boste enkrat končno uporabile besedo na L, si on ne bo le oddahnil, ampak bo najverjetneje neučakano izlil vse svoje čustvene verze.

Zakaj se fant na zabavi pogovarja z mano, potem pa ne vzame moje telefonske številke?

Noč prijetnega pogovora ne pomeni, da ste mu poslale vse potrebne signale, da si želite klepet podaljšati v kaj konkretnejšega. V največ primerih je moški, ki ste ga ravnokar spoznale, samozavestni štor, ki zgreši čisto vsak namig, da bi mu rade odpele zadrgo na hlačah. Kajti čeprav je večina moških na nočnih zabavah izredno naduta, so številni prepričani, da so ženske v takšnih prostorih tako ali tako nezainteresirane.

Prevzemite torej pobudo in njegovo slovo zaključite z: “Ja, lepo se je bilo pogovarjati s tabo. Z veseljem bi to kdaj nadaljevala.” Če ne zagrabi, mu verjetno niste všeč na pravi način ali pa je morda že vezan. Če pa že skoči in z zadovoljstvom pograbi vašo telefonsko številko, le še nasvet: ko vas bo poklical, ga ne zadržujte na telefonu predolgo.

Skrivnosti, ki jih ne smete deliti

Nekaj moških smo povprašali, kaj naj ženske raje zamolčijo.

Vsi PMS-podatki:

Moškim se gabijo vse ženske prigode okoli menstruacije, zato nujno izpustite dnevnike krčev, hormonske grozljivke in zgodbe o tamponih.

Naključne želje po samopomoči:

Nič preveč ne razmišljajte o tem nasvetu. Z moškim pač ne delite nasvetov za iskanje duše, refleksij in dnevnih poklonov naravi, sicer bo on po zenovsko odtaval – tudi iz razmerja.

Napake na postavi in obrazu:

Pritoževanje čez celulit na stegnih, pritoževanje nad debelo ritjo ali stokanje zaradi mozolja na bradi ne bo iz njega iztisnilo nobene simpatije.

Kakršen koli seks z bivšim:

Verjemite, moški nikoli noče vedeti o vaših posteljnih akrobacijah, ki ste jih izpopolnile z drugimi moškimi.

Darjo Hrib