Dan kot ženska

“Moški s(m)o z Marsa, ženske so z Venere,” pravi priljubljena fraza, ki si jo obupano ponavljamo, ko pride med nami do nesporazumov, ki jih nekako ne znamo razrešiti.

29. 8. 2002

Prevedeno v normalni jezik – moški pač žensk ne moremo razumeti in ženske ne morejo razumeti nas. In tako bo najbrž ostalo na vse veke vekov (amen) oziroma vsaj dotlej, dokler si bomo lahko dnevno spreminjali spol in del življenja preživeli kot oni, del kot one. A z malo domišljije bi mogoče to šlo že danes.

Kaj početi kot ženska

Kako preživeti dan, oblečen v kratko krilce (saj je poletje, ali ne?) in z modrcem, polnim jošk? ‘Če bi bil ženska, bi …’ so se začeli mnogi pogovori v naših najstniških in s hormoni preobremenjenih letih, in nadaljevali, ‘bi se nafukal do sitega.’

V naših takratnih nedolžnih predstavah so bile ženske tiste, ki ‘dajo’, ki imajo vso možno izbiro tega sveta na voljo (nas), in ki se vse prevečkrat nerazumljivo zmrdujejo. Ki bi, skratka, lahko stvari zelo poenostavile, pa jih ne. Ki, če citiram Jana Cvitkoviča iz Lera, ‘bi se lahko imele tako fajn, pa zmeri neki tuhtajo’.

Vendar stvari niso tako preproste, kar pa seveda same najbolje veste. Ko smo se fantje pogovarjali o tem, kaj bi počeli kot ženska, smo si predstavljali sebe kot ženske z naslovnic Cosma. Če bi že bili ženske, bi hoteli biti lepe ženske. Take z luštkanim obrazom, velikimi, a čvrsto stoječimi joški, ozkimi pasom, ravno prav veliko ritko in dobrimi, dolgimi nogami.

Po možnosti plavolaska, po modelu Sharon Stone, s seksualnostjo nabita Pamela Anderson ali kaj podobnega. Kajti, povedano po pravici, v naših fantazijah nastopajo samo takšne ženske, čeprav vam hitimo razlagati, da “mi pa že nismo taki”. In tako, po naši sanjski meri narejena ženska, bi morda celo uspela uresničiti zgornji načrt.

A kaj, če ne bi imeli te sreče

Če bi se spremenili v malo bolj okroglo, nizkoraslo mozoljavo bitje, ki smo jih prej zlahka spregledali? Kaj če bi imeli mastne lase, debele gležnje, preveliko rit, kaj če bi se nam naš nos zdel prevelik, preveč kriv, če bi bilo kaj narobe z zobmi, če bi nam smrdelo iz ust, če bi imeli noge na x, če bi bili previsoki ali premajhni, če bi … Kaj če bi bili sicer povsem v redu, pa bi se nam zdelo, da nismo, kaj pa če bi bile naše kolegice boljše in lepše …

Kaj storiti v tem primeru

Bi šli ven, suvereno in brezkompromisno pristopili do najboljšega tipa? Kako pa? ‘Živijo, se greva malo dol dajat?’ Ali bi izbrali nekaj povprečnega, sebi primernega in ga poskušali zvleči med rjuhe? Bi obupani pristali na ponudbo prvega, kateremu bi se z majavimi nogami in z ubijalskim zadahom po desetih unionih zdeli primeren cilj?

Ali bi bili previdnejši, potrpežljivejši in bi skušali dobiti tipa, s katerim bi lahko preživeli skupaj daljše časovno obdobje in ne samo ene noči? (Kako daljše časovno obdobje, če pa imate na voljo en sam dan?) Bi šli prej na depilacijo, bi cel dan porabili za izbiranje in nakupovanje primernih oblek, čevljev, frizure in kar je še tega?

Bi nekako spravili sestro, mamo in očeta od doma? Ali bi se, tako kot se tipi mnogokrat, podelali v hlače in namesto na nočni lov zavili v kino jokat z Jennifer Lopez v Načrtovalki porok? Če dobro premislim, smo moški res z Marsa, ženske pa z Venere. Najbolje, da tako kar ostane. Tisti, ki je to tako uredil, je že vedel, kaj dela. Vsaj upam.

Tadej Golob