Spoznaj najlepšega evropskega ministra!

Svetovni šampion v vaterpolu Vanja Udovičić tekme na vodi zamenjal z ministrskim stolom.

3. 10. 2013

Srbija sicer resda še ni članica Evropske unije, a se lahko pohvali, da ima najlepšega in najbolj postavnega med vsemi ministri stare celine. Tako meni srbski nežnejši spol in verjetno jim je treba kar pritrditi. Na stol ministra za šport in mladino je namreč pred kratkim sedel vaterpolo šampion in maneken Vanja Udovičić.

Vaterpolist, kapetan srbske reprezentance v vaterpolu, najboljši igralec na nekaj svetovnih in evropskih prvenstvih, dobitnik srebrnih in bronastih olimpijskih medalj, večkrat imenovan za najboljšega športnika, maneken in eden od najbolj priljubljenih srbskih športnikov je po premisleku prejšnji mesec na povabilo sprejel izziv ministrske funkcije, kar je povzročilo veliko pozornost. Nekateri so namreč menili, da je kljub sposobnosti in ambicioznosti mlad za takšen položaj, večina pa je ugibala, ali je to dokončno in posledično prezgodnje slovo od bogate športne kariere.

Odporen proti pritiskom

Takšna ugibanja pa niso nič novega, niti motečega za svežega ministra. Kot eden najboljših športnikov in eden najbolj zaželenih moških v Srbiji je namreč teh stvari že vajen, pravi pa tudi, da ima trdo kožo. Odporen je proti pritiskom, nikoli se ne preda, nikogar se ne boji, nikogar ne podcenjuje in vedno igra na zmago.

"Tega se človek nauči v športu, kjer na koncu štejejo in ostanejo le rezultati. Zato se svoje odgovornosti še toliko bolj zavedam, saj vem, da bo veliko trdega dela in preprek," pravi o novi funkciji, načrtih in pričakovanjih.

Poleg vrste drugih je njegovo kandidaturo in izvolitev javno podprl tudi prvi teniški igralec sveta Novak Đoković, česar je novi minister še posebej vesel. Čaka ga težko delo, a ima načrte, zato je vsaka spodbuda v ne ravno rožnati situaciji dobrodošla. Načrtuje privatizacijo klubov, odprl bo vrata ministrstva za mlade in športnike, česar je doslej po njegovem bilo premalo, mladino želi izpred računalnikov in s playstationov vrniti nazaj na športne lokacije in še veliko drugega.

Glavni projekt, ki ga čaka v prihodnosti, so zagotovo OI 2016. Slovo od kariere, kar vstop v politiko nedvomno pomeni, ni bilo lahko, in je terjalo temeljit razmislek. Zlasti ker vrnitev najbrž ne bo več mogoča. A tudi kot minister buri domišljijo in ugibanja številnih, predvsem žensk, ki jih skrbi, da ga bodo odslej videvale le še oblečenega.