Ryan Terry: Nekoč vodovodar, zdaj mister

Da je lento najlepšega v deželi pod Alpami prejel Ljubljančan Jure Rugani, je delno odgovoren tudi mister International 2010 Ryan Terry, ki se je z veseljem odzval povabilu organizatorjev tekmovanja Mister Slovenije in na izboru novega mistra Slovenije v ljubljanskem klubu Cirkus prevzel vlogo predsednika žirije. Britanski lepotec se je v Sloveniji ustavil za nekaj dni, kjer je užival v lepotah naše male dežele. Si je pa iz natrpanega urnika vzel tudi nekaj časa za revijo Story, ki je z njim opravila intervju.

24. 6. 2013

Story: Preden ste postali mister International 2010, ste bili vodovodar, je tako?

Tako je, celih pet let in pol.

Story: Ste dobili veliko klicev, da se morate vrniti?

(smeh) Ne, ne bi rekel ... Že od malih nog so me vzgajali v duhu, da moram delati, in že zelo zgodaj sem vedel, da si bom omislil poklic. Vodovodarstvo je bila pametna izbira. Nikoli nisem bil preveč dober za računalnikom, vedno mi je šlo bolje od rok fizično delo. Izbral sem si poklic, pri katerem se mi je zdelo, da bi lahko imel dobičkonosno kariero.

Story: Ali kdaj pogrešate star poklic?

(smeh) Ne. No, pogrešam nekatere stvari ... Rad namreč pomagam in kaj popravim, a ne toliko, da bi se vrnil na stara pota. V tem trenutku preveč uživam v življenju, ki ga imam.

Story: Se pravi ste okoli hiše sam svoj mojster in velikokrat zavihate rokave?

Seveda, kar ni vedno dobro. Najde se veliko sosedov ali prijateljev, ki želijo, da jim pomagam pri hišnih in okoliških opravilih. (smeh)

Story: Kar nenadoma ste bili katapultirani med zvezdnike. Je bilo vse po pričakovanjih ali vas je kaj neprijetno presenetilo?

Nisem se navadil, sem se pa prilagodil in počasi dojel, kako deluje vse skupaj. Še vedno mi je smešno, ko se vidim na televiziji, saj sem bil sam nekoč le v vlogi opazovalca. Všeč mi je in tega ne bi nikoli spremenil.

Story: V tovrstnem poslu se veliko žensk počuti kot spolni objekt, imate tudi moški kdaj ta občutek?

Če sem iskren, da. Odkar sem zmagal, je prav neverjetno, koliko novih zahtev za prijateljstvo sem dobil in koliko povabil, ki jih prej ne bi nikoli, od žensk in tudi moških. Ne veš več, kaj je resnično in kaj ne, in na to sem se težko privadil.

Story: Vas zaradi tega kdaj skrbi, da ne bi našli prave osebe za partnerstvo?

Me, priznam. Če bom spoznal dekle, bom šel nekam, kjer me ne poznajo, da se lahko sprostim. Samo toliko, da vidim, ali bi bil tej osebi všeč zaradi tega, kdo sem, in ne, kaj sem v resnici.  Brez nekih nazivov in drugega, kajti v socialnem okolju te ljudje poznajo s fotografij in njihova percepcija je lahko povsem drugačna.

Story: Kako to, da še nimate dekleta?

Težko je ... Vzgajali so me za dolge zveze in tudi sestra in brat, ki sta starejša od mene, sta bila vedno v dolgih zvezah. Tudi sam sem takšen. Vedno so me učili, da moraš dati od sebe 100 odstotkov in v zvezi biti z vsem, kar imaš. Zaradi kariere tega trenutno ne bi mogel narediti. Če hočem biti uspešen, moram v službo vložiti 100 odstotkov. Malo je sebično, a trenutno mi to ustreza.

Story: Stari ste rosnih 24 let in počasi lezete iz svojega oklepa. Razmišljate, kaj bi počeli pozneje, kakšne so vaše ambicije za prihodnost?

Delo športnega in fitnes modela me je spodbudilo, saj vidim, da osrečujem tudi druge. Velikokrat dobim sporočila oboževalcev, ki pravijo, kako navdihujoči so moji videi in delo. Če ne bi mogel več nadaljevati kariere modela, potem bi se gotovo še trudil, da bi navdihoval druge. Rad sem na odru, še raje imam priprave in stroge diete, da preizkušam svoje telo in svoje meje ... Zdaj je čas, da grem v Ameriko.

Story: Kje pa bi radi živeli?

Ne vem. Sprva bi šel v Miami in v Los Angeles, ker je športna industrija tam veliko bolj razvita kot v Evropi, vsaj zame in za področje, na katero se osredotočam. Prav gotovo gre za nov izziv.

Story: Ko smo že ravno pri izzivih, menda ste tudi svoji starejši sestri priskočili na pomoč ...

Vedno je bila moje popolno nasprotje, nikoli je ni zanimal fitnes, kadila je, pila, slabo jedla ... Ker je oče zbolel za rakom na pljučih, se je odločila, da bo prenehala kaditi, nato pa se je začela rediti. S svojim videzom ni bila več zadovoljna, in ker se v kratkem poroči, sem ji obljubil, da jo spravim v formo. Trenirala sva vsak večer, ko sem prišel s treninga, in vsak teden sem ji predpisal tudi, kaj naj je. Izgubila je sedem kilogramov, zdaj pa ne želi več hujšati, le še okrepiti telo.

Story: Kakšno dekle iščete? So vaša merila visoka?

Vem, da se sliši izrabljeno in pocukrano, a pomembno je samo, da se ujameva in da je neka povezava. Pet let sem bil v zvezi in bila sva si popolnoma različna, sploh je ni zanimal fitnes ali zdrava prehrana, ampak v njej sem našel nekaj drugega. Tako da - če deluje, pač deluje.

Story: Kaj zanimivega se je zgodilo, odkar ste osvojili lepotni naziv?

Videl sem precejšen del sveta, ki ga sicer prav gotovo ne bi. V zadnjih treh letih sem bil v več kot 20 državah, v vsaki sem bil vsaj mesec dni, tako da sem res videl vse bisere. Dobil sem veliko pokroviteljev, od oblačil do spodnjic ... Moj sponzor je tudi blagovna znamka za športno prehrano USN in z njimi veliko potujem po svetu, kjer promoviramo znamko. Delam, kar imam rad, z ljudmi govorim o dieti in treningih, dejansko je to moj hobi in bonus je, da sem za to tudi plačan.

Story: Ali s tem dobro zaslužite?

Ja, veliko bolje sem plačan, kot če bi ostal vodovodar.

Story: No, tudi to je menda tudi dobro plačano delo ...

Ja, res je. Vsi mi pravijo, da grem vedno lahko nazaj v te 'vode'. (smeh) Sicer pa, ne gre mi slabo, denar sem pametno naložil v nepremičnine, saj sem kupil dve hiši, ki ju zdaj oddajam.

Story: Zakaj ste se pravzaprav prijavili za mistra International?

V času, ko se je vse začelo, sem bil pet let in pol v zvezi z dekletom. Skupaj sva kupila hišo, ko sem bil star komaj 18 let. Odločil sem se, da jo bom renoviral, a vse je nekako propadlo zaradi denarja in vsega ... Takrat sem bil popolnoma sesut in ena izmed prijateljic iz šole me je na skrivaj fotografirala in fotografijo poslala na radijsko postajo za neki pocukran koledar v smislu 'najhujši tipi v Angliji'. Dejansko sem zmagal in začela so se povabila za delo, ponudbe iz agencij. V šestih mesecih se je vse spremenilo.

Story: Gotovo ste izredno hvaležni svoji prijateljici, ki vas je nekako odkrila?

Zelo hvaležen, še vedno se vidiva. Prihodnji mesec se seli v Avstralijo ... Prav gotovo mi je spremenila življenje. 

Manja Plešnar za revijo Story