Roker s kavčem in kitaro

Dolgolasec s kitaro oprtano čez ramena že na prvi pogled daje vtis pravega rokerja. Ime mu je Luka Flegar in je devetnajstletni glasbenik z velikim potencialom. Dobimo se v centru Ljubljane in nato izberemo kavarno, v kateri smo edini gostje. Luka govori počasi in umirjeno pije temno kavo ...

Luka je kitarist, ki nam ima še veliko pokazati. 
Foto: Tomaž Zajelšnik (foto: Tomaž Zajelšnik) Tomaž Zajelšnik
10. 10. 2013

Zakaj nam je fant sploh padel v oči? Morda obstaja veliko glasbenih začetnikov, ki radi tu in tam zbrenkajo po strunah svoje razglašene kitare, a Luka ima vizijo. Morda ne jasno začrtane, a gotovo ima željo. Bruc, študent muzikologije, se dobro zaveda, da iskanje službe čez nekaj let ne bo lahka naloga. Ne želi postati učitelj glasbe, saj se mu to ne zdi v skladu s samim poklicem muzikologa. "To počnejo ljudje brez domišljije. Rad bi živel od glasbe. Zanima me filmska glasba in rad bi delal v studiju," pove.

Impulzivno

Svoje sanje je začel uresničevati že zdaj. "Kitaro igram že pet let, trenutno pa sem član dveh aktivnih bendov." Z enim izmed dveh, ki se imenuje Impulz, so pred približno enim mesecem izdali spot za skladbo Nasmeh. "Igramo klasičen hard rock. Pred letom in pol sem okoli sebe zbral nekaj sebi enakih glasbenikov, s katerimi smo do junija posneli skoraj vse, celotno pesem pa smo dokončali pred kratkim." Skupino poleg Luke sestavljajo še trije fantje, vsi člani svojih individualnih bandov; pevec skupine The Fappers Juš Šoltes, basist skupine L.S.D. Klemen Pečnik in bobnar Tilen Javornik.

Videospot se vrti okoli kavča

In kako pritegniti pozornost poslušalcev? Tako, da iz njih narediš tudi gledalce. Štirje simpatični fantje se na posnetku presedajo po kavču na travniku, skačejo po njem, plezajo po drevesih in igrajo inštrumente. Nedvomno video, ki glasbi doda tisto piko na i, ki jo je ta rabila. "Nismo želeli posneti klasičnega videospota, v smislu 'mi smo čist hudi s sončnimi očali in zdej tuki špilamo'. Želili smo ustvariti nekaj drugačnega, nenavadnega, morda celo malce čudnega," razloži kitarist.

"Veliko je bilo improvizacije." Vsak je od doma prinesel kakšen rekvizit, s pomočjo katerih so nato sestavili dogajanje v videoposnetku. Besedilo pesmi 'Sam teb, sam teb, bi rad pel' na prvi pogled lahko spominja na ljubezensko pesem, vendar videospot ne nakazuje na to. "Morda pa bi rad pel kavču," se pošali Luka. V videospotu torej ni prav dosti resnega. Skupina Impulz ima še nekaj posnetega materijala, zato pesem Nasmeh prav gotovo ni zadnje, kar smo slišali od njih.

Življenje v glasbeni skupini

Below Zero je drugi band, v katerem Luka ni le kitarist, ampak tudi pevec. Do zdaj so imeli trije fantje že nekaj resnih koncertov v Ljubljani in enega v Idriji. "Veliko prostega časa preživim v svoji sobi - to je moje rokersko življenje, kjer sestavljam glasbo, nato pa ideje predstavim drugim članom skupine. Končen rezultat nikoli ni tak, kakršnega sem si prvotno zamislil, a to ne pomeni, da je kakorkoli slabši," pove.

Tudi trema pred nastopom mu ne prizanaša. "Če sta prvi dve minuti v redu, potem samo še uživaš, če pa sta slabi, kar se mi je tudi že zgodilo, je cel koncert polom." Za primer navede nastop za uvrstitev na Vičstock v Cirkusu. "To je bil najslabši koncert v mojem življenju. Pozabil sem besedilo, zato sem kar nekaj govoril in upal, da ljudje ne bodo opazili. Seveda nismo prišli naprej. Nagajalo nam je ozvočenje, 'crkovala' mi je kitara in naš glavni basist je ravno odšel na Antarktiko."

Kaj pa punce, zanima nas punce

Luka nima točno določenih kriterijev za punce, ki so mu všeč. Pomembno se mu zdi, da se osebnostno ujameta in drug drugega razumeta. "Ni mi pomembno niti, da posluša enako glasbo kot jaz, ali da ji je moja glasba všeč, mora le razumeti, zakaj je meni to tako pomembno." Luka posluša predvsem rock glasbo (trenutno je njegov najljubši band Tame Impala), navdih pa včasih najde tudi v drugih žanrih, ko to najmanj pričakuje. "Všeč so mi zgodbe o uspehu, kot je na primer zgodba Kings of Leon, ki so doživeli neverjeten vzpon kljub nevpadljivemu talentu."

Čez deset let ...

"Čez deset let bom že precej star , zato upam, da bom do takrat lahko živel od glasbe," se nasmehne mladi kitarist. Točno določenih ciljev nima, želi pa si igrati še nekaj drugih inštrumentov in sodelovati s čim več ljudmi. "S komerkoli, ki mi je podoben in se zanima za glasbo. Glede na mojo neizkušenost ne morem biti preveč izbirčen," pravi.

Pripravili: Anamarija Lukovac in Patricija Fašalek