Cosmosredica: Jan Vončina, 22, Idrija

Eden najboljših slovenskih ekstremnih skakalcev v vodo se je lepega popoldneva vrgel v čisto drugačne vode in pristal na fotografiranju za Cosmo.

5. 5. 2011

Pred štirimi leti ga je zasvojila višina in leta 2009 je postal državni prvak v skokih v vodo z višine.

Višina? Ne, to ni manekenskih meter osemdeset – višina se v Janovem športu začne pri 17 metrih. Pri skokih v vodo z višine moraš biti natančen – pri sebi nimaš geotrikotnika, a v vodo moraš prileteti naravnost pod kotom 90 stopinj glede na gladino. To je šport, za katerega potrebuješ jajca, voljo in … kopalke.

Pravzaprav dvoje, ene na druge. Sila je strašanska in strah poln, pa še okrog ga je precej. Most na Soči, Kanal, Slap ob Idrijci, Kamenjak, Češka, Švica in Bosna: to so Janovi gravitacijski centri. A najbolj mitičen kraj na svetu za skakanje je poleg sanjske dvorane za treniranje, ki je v Sloveniji seveda (še) ni, Mostar. Danes je vsako poletje tam veliko prostovoljcev, ki delajo konkurenco lastovkam in se naslednji dan zaradi hudega napora telesa otepajo z visoko vročino in oteklinami po vsem telesu.

Na vprašanje, kaj bo, ko bo velik, pa Jan odgovarja, da bo srečen in zadovoljen ... s svojo punco, kateri je za podporo neizmerno hvaležen. Mogoče bo celo imel svoj klub, dobre pogoje za trening in nekaj sponzorjev. A ve, da za srečo ne potrebuje veliko, ker je skromen. Skakanje v vodo z višine je za dekleta zelo neprimeren šport, gledanje skokov pa ima kopico pozitivnih stranskih učinkov.

Janove dogodivščine spremljaj na jvoncina.blogspot.com.

Prijavi se še ti!

Na spletni naslov cosmopolitan@adriamedia.si pošlji svojo fotografijo, na las podobno tejle. Zaupaj nam še, kako si se dokopal do tako fantastične postave – smo pač radovedne. Ne bo zastonj – tvoja sta enoletna naročnina na katerokoli revijo iz naše založniške hiše in parfum. K zaroti vabljene tudi bralke – poznate pravega?

Besedilo: Tina Torelli, fotografije: Aleksander Štokelj, promocijski material

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri