Bolj inteligentni moški redkeje varajo

Britanski evolucijski psiholog. dr. Satoši Kanazava, je ugotovil, da naj bi bili moški, ki so bolj nagnjeni k varanju, manj inteligentni.

10. 3. 2010

Velja torej tudi obratno:

Bolj je moški inteligenten, manjša je verjetnost, da bo varal svojo partnerko.

Evolucijski skok

Dr. Kanazava je svojo teorijo zasnoval na dokazu, da so moški skozi evolucijo vedno bili rahlo nagnjeni k poligamiji. Ker pa se je ta tendenca sčasoma spreminjala, je Satoši prepričan, da so moški s pristankom na monogamni spolni odnos evolucijsko zelo napredovali.

In na osnovi te hipoteze, je Sakaši prišel na idejo, da so najverjetneje moški, ki varajo svoja dekleta in žene, očitno manj bistri od zvestejših pripadnikov svojega spola.

Zanimivo pa je, da naj bi njegova teorija ne veljala tudi za ženske, saj se je od njih že od nekdaj pričakovalo, da bodo zveste svojemu partnerju (celo v poligamnih družbah).

Vera v boga in državo

Raziskave dr. Kanazave so v polnem teku, izsledki pritrjujejo osnovnim hipotezam, študije pa so med drugim pokazale tudi, da inteligentnejši ljudje redkeje verjamejo v boga in se redkeje istovetijo s konzervativnimi stališči.

Njegova analiza študije je pokazala, da so imele mlajše osebe, ki so se opredelile kot liberalne, v povprečju izmerjen IQ 106, koeficient inteligence tistih, ki so se opredelili kot konzervativne, pa je v povprečju dosegel le 95 točk.