Blondinke

Zakaj blondinke pritegnejo vso pozornost moških nase? Moška pohota ali ...?

30. 5. 2002

Spomnimo se za začetek Pepelke, plavolase junakinje risanega filma, za katero je norel sam princ, in njene ošabne temnolase matere ter ljubosumnih sester, ki so se zaman trudile vzbuditi pozornost moških, pa Barbik, priljubljenih lutk s plavimi lasmi in z modrimi sijočimi očmi.

Prek njih ženske že v rosnih letih odkrijejo stereotip blondink, “na svojih lastnih laseh” pa v svojih zrelih letih končno odkrijejo, prednosti in tudi slabosti plavolask. In ker je ženska pripravljena storiti veliko, da bi pritegnila pozornost moških, se tudi za rjavolaske, rdečelaske itn. najde rešitev: Prebarvajte si lase, seveda na blond! Posledice so lahko katastrofalne.

Veliko polomljenih vratov, prometnih zamaškov ali pa samo takšni in drugačni komentarji in celo ljubosumni pogledi žensk. Samo po sebi se zastavlja vprašanje, zakaj smo moški tako nori na blondinke in ali je to sploh res!

... izziv, hvala, keš

K oblikovanju stereotipa blondink smo veliko pripomogli tudi moški. Če vprašate moške, kakšna je idealna ženska, vam bo verjetno veliko število moških odgovorilo: blond, 175 cm, modre oči, 55 kg ... v glavnem Pamela Anderson ustreza zahtevam moškega glede idealne ženske. Ko se sprehajam po mestu in zaidem v nočni lokal, pogosto opazujem blondinke, ki ponosno hodijo z dvignjeno brado, se ne ozirajo, reagirajo pa samo na šelestenje bankovcev, da sploh ne omenjam ličenja, skratka delujejo kot umetna bitja.

Verjetno so zato tako zelo popularne šale o blondinkah. Po drugi strani pa jim moška pozornost gode in velikokrat jim je dovolj že samopotrditev. Le kateri moški si ne bi želel osvojiti takšne ženske, to je za nas poseben izziv, tisti, ki mu to čudežno uspe, pa se lahko pohvali med prijatelji. Torej bi lahko na prvo mesto uvrstil moško pohoto, izziv, ki usmerja več pozornosti plavolaskam, sledi pa samopotrditev in hvala pred prijatelji, keš in stil ... in kaj ima ljubezen pri tem, bi se vprašala Tina T.!

Ne zavedamo pa se, da s hvalospevi in pihanjem na dušo plavolaskam povzdigujemo njihov ego visoko nad seksualno enako ali celo bolj privlačne rjavolaske, rdečelaske in črnolaske. Res je, da so blondinke deležne večje pozornosti moških, zato morajo biti zelo pazljive, kaj se skriva za moško prijaznostjo. Laž ali resnica?

Najlažje nas je pometati vse v en koš, zato blondinke redko srečajo moškega, ki bi odkrito govoril o njihovi lepoti in ga ne bi privlačil samo lesket las. Ni vse zlato, kar se sveti, in izjeme potrjujejo pravilo. Tako se tudi v naši majhni deželi najde svojevrsten tip blondink, odprt, zgovoren, nasmejan, zabaven, le moški, ki to ceni, ji manjka.

Blondinke tudi v prihodnje?

Trenutno je nedvomno moderno biti blond. Vendar pa ne čutim več iste privlačnosti blondink kot pred leti, ko je bilo bližnje srečanje z blondinko redek pojav. Blondinke so “in”. In ker barva las pripomore k večji ženski seksualnosti, rastejo kot gobe po dežju, in če se bo trend naraščanja nadaljeval, bo prej ali slej blondinka postala manj zanimiva ter enakovredna tekmica rjavolaski ali rdečelaski, do izraza pa bodo prišle … mogoče črnolaske?

Dejstvo je, da moški lepoto presodimo po obrazu in postavi ter niti ni tako pomembno, ali je ženska blond ali ne. Zato vsem tistim lepotičkam, ki niso plavolaske, v tolažbo: z dvignjeno brado, nasmehom na ustnicah in lepim pogledom boste spravile na kolena vsakega moškega!

Tomaž Čepon