Bad boys: Zakaj so divji tipi bolj privlačni?

Neurejeni lasje, 'jebivetrski' odnos do sveta, za znoret kul videz, pa čeprav v starih in ponošenih kavbojkah ... Mhmmm. Punce pač padamo na take tipe.

Bi se mu lahko uprla? (foto: Eric Ray Davidson, Anders Wenngre, Film Magic, Getty Images, arhiv cosmopolitana, profimedia.si) Eric Ray Davidson, Anders Wenngre, Film Magic, Getty Images, arhiv cosmopolitana, profimedia.si
13. 5. 2015

En pogled – pa se ti zrola

Ko v prostor vstopi 'bad boy', pa naj gre za nabito poln bar ali za konferenčno dvorano, v kateri poteka poslovno srečanje, okrog tebe zazvonijo alarmi.

Že en sam pogled je namreč dovolj, da ga prepoznaš – malomarna drža, nekoliko neotesane geste in izraz na obrazu, ki sporoča: "Z mano se je nevarno igrati, punči!" so tisti, ki nezmotljivo izdajajo njegov slog.

drža

Ja, takrat tvoje srce podivja in takoj si želiš okusiti njegovo zapeljivo grobost, seksi neukročenost ter tisto napol živalsko strast, ki obljubljata pot do nebes (ali pekla – saj je pravzaprav vseeno) in nazaj.

Kako to, da te tako privlači?

Za to se moramo zahvaliti našim daljnjim jamskim prednicam, ki so se dokopale do zanimivega in  tudi revolucionarnega spoznanja, da je grob, neomajen in močan moški, tako rekoč surovina, pri zaščiti svojih bližnjih sorodnikov in v boju z nevarnimi zvermi bistveno uspešnejši od nekoga, ki je morda prijaznejši, a bolj 'švoh', in da domov prinese tudi precej več hrane.

Mamutburger je pač mamutburger in brez njega ne moremo, so si rekle, ter se tesno oprijele svojega junaka. Do danes pa se ni veliko spremenilo.

V Kanadi so na univerzi British Columbia izvedli raziskavo, ki je vključevala tisoč žensk. Prosili so jih, da ocenijo privlačnost različnih fantov. Za bolj privlačne so se izkazali tipični malo divji tipi brez nasmeha, medtem ko so pridni fantki s šopkom vrtnic v roki zasedli zadnja mesta.

Očitno je torej, da si rade predstavljamo, kako bo moški z zobmi strgal obleke z našega telesa, in da nam več pomeni obljuba ali vsaj obet divje, strastne noči kot pa možnost, da nam prijazen tipček naslednje jutro prinese zajtrk v posteljo.

Vedno pa moramo pri takih zadevah v zakup vzeti dejstvo, da se igramo z ognjem ...

Nad tvojim razumom

Že od pradavnine imamo v svoji naravi nekakšen vzgib, ki nas nezavedno vleče k težko dosegljivim in malce nevarnim stvarem. Enako je še danes, odličen primer za to pa so poredni fantje.

Bolj ko je nedostopen (in na žalost – po tehtnem premisleku – tudi neperspektiven), bolj se ti zdi zanimiv in raje ter z večjo vztrajnostjo greš na lov. Zveni znano?

boy

Avtorica knjig Moški možgani in Ženski možgani Louann Brizendin pojasnjuje, da je to povsem običajno. Naši možgani pri ljudeh iščejo pozitiven odziv – takrat se v njih sprošča hormon dopamin, zaradi česar se počutimo prijetno.

Kadar pa prijazega odziva nismo deležni, na primer pri barabah, ki s svojim pogledom streljajo naokrog, nam to povzroča slab občutek, ki ga želimo čim prej odpraviti. Najlažje to naredimo tako, da človekova čustva pridobimo na svojo stran – in punce svojo priložnost največkrat vidimo v zapeljevanju.

Preberi še: 7 problemov, ki jih prinaša 'fafanje'

Besedilo: Nuša Oblak
F
otografije: Eric Ray Davidson, Anders Wenngren, Film Mmagic, Getty Images, arhiv cosmopolitana, profimedia.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri