Ali si srečen?

Vprašanje, ki mi vedno obrne pogled v notranjost.

21. 12. 2010

Malo je stvari, ki me tako ustavijo, kot če me kdo vpraša, ali sem srečen. Sreča je nekaj, po čemer vsi hrepenimo, si jo želimo. Kje se skriva?

V ljubezni

Ljubezen se mi zdi dobra za začetek tega razmišljanja. Ko ljubiš in si ljubljen, si srečen. Vendar ima ljubezen običajno omejen rok trajanja. Ni odvisna le od nas. Je nekaj izmuzljivega in z močjo, da te naredi tudi nesrečnega. Zato ljubezen zame ne bo dovolj dobra za srečo.

V denarju

Ko bi le imel veliko denarja, da bi lahko potoval, si kupil, kar si zaželim, bi bil brez skrbi za prihodnost. Potem bi bil srečen. Denar me bo zagotovo osrečil. Ampak če pomislim, danes imam veliko več denarja kot pred petimi leti, pa mislim, da se občutek sreče s tem ni povečal. Celo raziskave kažejo, da smo, odkar smo postali potrošniška družba in imamo več denarja, veliko manj srečni. Prekleto, zdi se mi, da tudi denar ne bo pravo mesto za srečo.

V družini

Osnovna celica družbe, kjer te imajo brezpogojno radi, kjer si varen, ljubljen, vesel. Ampak vsi nimajo družin, morda ne morejo imeti otrok, nimajo bratov in sester, starši umrejo, ostaneš sam. Poleg tega je veliko družin nefunkcionalnih, brez prave komunikacije, časa, bližine. Družina je lahko izvor sreče, ampak ni dovolj trden in trajen.

V prijateljih

Prijatelji so tam, ko jih potrebuješ, so s tabo, ko se veseliš, jim lahko zaupaš in se zjokaš na njihovih ramenih, ko ti je hudo. Krasno je, če jih imaš, in osamljeno, če jih nimaš. Lahko so izvor potrtosti in žalosti, če jih ni, ne morem pa reči, da ti njihova prisotnost prinese občutek sreče. Poleg tega bi bilo neupravičeno pričakovati od prijateljev, da nosijo odgovornost za tvojo srečo.

V neobremenjenosti

Sreča je nekaj tako osebnega, tako individualnega, da že zaradi tega ne more izvirati iz okolice. Izvirati mora iz nas, za nas. In če moram določiti izvor sreče v nas, bi rekel, je v neobremenjenosti. Ljudje, za katere sem prepričan, da so srečni, imajo vsi to lastnost. Niso obremenjeni. Tako mirni so sami s sabo, da jih ne skrbi, kdaj bodo našli partnerja, ki ga bodo zares ljubili in on njih, oz. če so ga že našli, se ne obremenjujejo s strahom, da jih bo zapustil. Ne obremenjujejo se s tem, kje in koliko bodo zaslužili, ker jim denar ne pomeni sreče, vedo, da ga bodo imeli dovolj, in zares ga imajo. Ne težijo članom svoje družine in jih ne obremenjujejo s svojimi travmami in strahovi, ampak vsakemu pustijo, da je, kar je – in zaradi tega imajo super družine. Ker so tako neobremenjeni, so pravi magnet za pozitivne ljudi in imajo odlične prijatelje. In ko jih gledam, kako se pogovarjajo, te sprejemajo, primejo in se odzivajo, vem, da so srečni. Srečni, ker niso obremenjeni.

Simon Zajc