Ali bi vaš moški obiskal prostitutko?

“Moj že ne!” bi najverjetneje v prvem hipu odgovorila večina izmed vas, zlasti tiste, ki trdno verjamete v zvestobo svojih partnerjev. Prepričajte se, ali je vaše zaupanje vanj res upravičeno.

30. 7. 2012

Moški hodijo k prostitutkam. To je splošna resnica, ki ji ne bi pritrdila le redka ženska. Ženske na eni strani to vedo in se jim zdi samo po sebi umevno, da moški obiskujejo prostitutke. Stvar se seveda zaplete, kadar gre za njihove moške. Večina ljudi je sicer indiferentnih do prostitucije in jo sprejemajo, dokler se jih ne tiče.

Pogosta predstava žensk o njihovem partnerju je, da mu obisk bordela ali nekajurna zabava s kraljico noči ne bi padla niti na kraj pameti. Mateja, privlačna, živahna in uspešna zasebna veterinarka, se je s Tomažem poročila pred šestimi leti. Bil sem na njuni poroki in tudi pozneje smo se redno videvali.

Vsem sta se zdela prijeten par in njun odnos ni kazal pomanjkljivosti. Še v sanjah si ne bi mislil, da Tomaž obiskuje prostitutke. Dokler ga nisem srečal v enem od seks klubov v Berlinu, kjer sem bil na seminarju. Prvi hip naju je nenadno presenečenje vrglo iz tira. Potem sva se počasi unesla.

Privlačna mlada ženska si je slekla vsa oblačila in žonglirala z ognjem. Glasni spodbujevalni kriki moških, ki so sedeli okoli odra, so skoraj preglasili ozvočenje, iz katerega se je Cindy Lauper drla: “Girls just wanna have fun …” Prostitutke različnih oblik, barv in stilov so postavale pri baru.

Ko sem opazoval eno od miz (seveda iz raziskovalnih namenov, prisežem!), je neki moški pristopil k dolgonogi punci v mini krilu z močno na- šminkanimi ustnicami in jo potrepljal po ramenu. Obrnila se je. Posel je bil sklenjen. Nato sta izginila v bližnjo sobo z rožnatimi vrati. Čez eno uro se je moški vrnil k svoji družbi, vidno zadovoljen in potešen.

Ženska je pristopila h kolegicam v baru in čakala naslednjo stranko. Tomažu je bilo neznansko nerodno. Potreboval je štiri viskije, da mi je zabičal: “Niti besede Mateji!” Nato je, kakor da bi se hotel opravičevati, razložil: “V naši firmi je navada, da tuje poslovne partnerje pogostimo tudi z zabavo za odrasle.

Pred približno dvema letoma mi je šef naročil, naj peljem poslovnega partnerja iz tujine v nočni klub v okolici Ljubljane, kjer si bo lahko med drugim izbral seks za plačilo. Sam do takrat tega še nisem počel, zato sem se počutil zelo nelagodno. Ogledala sva si nastop filipinskih plesalk, potem si je izbral eno od njih, nekaj ur ga ni bilo. Plačal sem s službenim denarjem, in to je bilo to.

O poslu tisto noč nisva več govorila. Naslednji dan je poklical in končala sva poslovne zadeve.” Ko je Tomaž poslovnega partnerja spremil v klub drugič, je bil že veliko bolj sproščen. Kmalu si je tudi sam izbral prostitutko. “Mislil sem, da bom imel občutek krivde, a sem se motil. Vem, da se bo slišalo oguljeno, ampak nič nisem čutil do nje. Ni mi je bilo treba vprašati, kakšen dan je imela ali kaj je kupila v trgovini.

Sploh se mi ni bilo treba ozirati nanjo. Ko sem zapuščal lokal, se mi ni zdelo, da sem prevaral Matejo. No, tega ji vseeno ne bi nikoli povedal. Preveč bi jo prizadelo.” Tomaž je vztrajal pri tem, da nima žene nič manj rad. “In najin seks je dober. Vseeno pa me, kadar plačam za seks, preveva neko vznemirjenje. Gre za fantazijo – za stvari, ki jih ne bi počel z Matejo, ker se bojim, da bi to preveč spremenilo najin odnos.

Odkril sem, da uživam v grobem seksu in ženski dominaciji. Poleg tega moje skrivno življenje Mateji ne škoduje. Ponavadi se tako pozabavam le na poslovnih potovanjih, vedno uporabim kondom in nikoli ne poberem žensk z ulice. Saj veš, več denarja, več varnosti.” Po šestih viskijih je Tomaž začel postajati živčen.

Vedel je, da sva z Matejo prijatelja že vrsto let. Z okornim “Se vidimo!” je vstal in odšel. Pomislil sem, da bo naslednjič, ko se bova videla, morda zraven tudi Mateja. In jaz bom vedel o njenem možunekaj, o čemer se njej niti ne sanja. Naj ji povem? Ne. Tega ji ne bi mogel povedati. Pravzaprav se me ne tiče. Poleg tega sem se zavezal “moškemu molčanju”; moški namreč obdržimo zase skrivnosti drugih moških. Tomaž je vedel za to, ko je pristal na pogovor z mano.

Seks brez obveznosti

Seks brez obveznosti

Prostitucija je v svetu zelo donosna obrt oziroma gospodarska dejavnost. V Slovenijo je njen val pljusknil po letu 1991. V desetletju je naraslo število nočnih lokalov, masažnih salonov, po oglasih so se pojavili prej redki poklicni profili: plesalke, hostese, striptizete. Res je, da se v središču Ljubljane po enajsti uri zvečer sprehajajo le izjeme, kaj šele izzivalno oblečene mladenke (in mladeniči), se pravi poulične prostitutke in prostituti.

Vendarle pa ponudba seksualnih uslug tudi pri nas ni tako redka in tudi ne tako skrita, kakor se morda zdi na prvi pogled. Dovolj je, da človek pokuka v oglasnik pod rubriko zasebni stiki ali malce pobrska po spletu. Pravzaprav je ponudba erotičnih uslug, hotelske in barske prostitucije več kot pestra. Povpraševanje tudi ni majhno, zatrjujejo ponudnice oglasov.

“Moški pač potrebujejo tovrstne usluge, zato jih iščejo,” pravi Milena, 32-letna ločenka, ki si že dve leti služi kruh kot prostitutka. Po pozivu in dogovoru pride na dom. Med njeno klientelo so običajni moški, takšni kot Tomaž. Uspešni, čedni, spoštovani. Morebiti celo kak znanec.

Tudi moški iz urejenih partnerskih razmerij, ki živijo s čudovitimi družicami. Kaj pravzaprav žene moške iz na videz urejenih partnerskih razmerij k prodajalkam ljubezni? Kaj je zvezdnika Hugha Granta gnalo v naročje Divine Brown, ko pa je v postelji imel Elizabeth Hurly, idol mnogih moških?

Na splošno velja, da se pripadniki moškega spola zatečejo k prostitutki le v skrajni sili, ker potrebujejo spolno potešitev približno tako močno kot hrano. “Moški pri prostitutki največkrat ne išče ljubezni ali lepote, temveč le spolno potešitev, ki je drugje ne dobi.”

Klinična psihologinja, ki želi ostati neimenovana, pravi, da se moški odločijo za usluge prostitutk zaradi družbe, preproste radovednosti (za takšne moške je ponavadi prva izkušnja hkrati tudi zadnja) ali zato, ker verjamejo, da je to edini način, da sploh pridejo do seksa.

Čar skušnjave

Za marsikaterega je prostitutka edina ženska, ki mu je dosegljiva. Obstajajo seveda tudi takšni, ki so preprosto tako nerodni, da jim ne uspe osvojiti druge ženske in se v »spolni stiski« zatečejo k prodajalkam seksa. Manjšemu delu moških izkušnja s prostitutko predstavlja ali zapolnjuje nekatere globlje dele osebnosti, kar se lahko spremeni tudi v navado.

Vzburja jih tveganje, občutek uporništva, obisk prostitutke lahko pripomore k okrepitvi zlomljenega ega ali pa gre zgolj za užitek ob seksu brez kakršnih koli obveznosti. “V zadnjem primeru,” pravi strokovnjakinja, “gre za tipično seksualno sprostitev brez čustev. Prostitutka nastopi kot objekt, s čimer ji je odvzeta vsakršna čustvena vrednost. Samski moški se tako izogne intimnosti v odnosu.

S tem pa tudi zahtevam in pričakovanjem partnerice. Moški, ki izhaja iz rednega razmerja, z nakupom spolnosti ruši intimnost v njem.” Pogosto so moški “nakupi” spolnih uslug povezani z občutkom manjvrednosti. Moš-ki z manjvrednostnim kompleksom v spolnem odnosu s prostitutko čutijo, da imajo popoln nadzor nad položajem. Velikokrat se odločijo, da jo bodo prizadeli ali ponižali.

Takšna dejanja jim vzbujajo še večji občutek moči. V razmerju s prostitutko se sami počutijo manj negotove. Ponavadi so takšni moški prepričani, da so ženske vlačuge, in si tako krepijo svojo lastno podobo, kar se lahko sprevrže tudi v odvisnost. Peter je absolvent prava. Kadar si zaželi dobrega seksa, pokliče po telefonu na oglas.

“Vsaj dvakrat na mesec se prek oglasa dogovorim za srečanje s prostitutko. Usedem se v avto, vržem v avtoradio zgoščenko od Queenov, poberem žensko na dogovorjenem kraju in že drvim po avtocesti kot metek, medtem ko ona izvaja oralni seks. Queeni se mi zdijo zelo … hmm … dvigajoči.” Kot pravi, navade ne bo opustil, ko se bo spustil v resnejše razmerje.

“Gotovo bom še kdaj križaril po avtocestah. Poleg samega užitka mi takšno početje predstavlja znak neodvisnega duha. Tega sicer ne počnem pogosto, vem pa, da bom vsakič, ko se bom počutil ujetega, izbrskal zgoščenko Queenov in se s prodajalko ljubezni v avtu odpeljal svobodi naproti.”

Fantje iz soseščine

Larisa je 26-letna prostitutka, dolgih zlatih las in še daljših nog, s poslovnimi prostori v centru Ljubljane. Večina moških, ki jih Larisa gosti, so poročeni in debelejših denarnic. “Zdravniki, odvetniki, tudi mehaniki in spreobrnjen duhovnik,” se zasmeji. Neomajno je prepričana, da se za njihovimi obiski skriva en sam razlog – iščejo nekaj, česar jim njihove partnerice ne morejo dati.

“Nekateri si želijo le več pestrosti v spolnem življenju, drugi hočejo izživeti svoje spolne fantazije. Včasih pa so samo obupani in osamljeni ter potrebni tolažbe. Dovolj jim je že človeška bližina in namesto seksualnih uslug od mene zahtevajo le pogovor in pozornost.”

Larisino številko sem dobil v oglasu, ki se je glasil nekako takole: “Mlada učiteljica, privlačna in čutna, vabi diskretne in urejene gospode na sprostitev.” Ko sva se srečala, sem jo vprašal, v kateri šoli poučuje. “Veš, vsak teden objavim nekaj oglasov,” je v smehu odgovorila. “Potrebna mačka, vesela gospodinja, manekenka, dama, v zadnjem oglasu pač učiteljica … Karkoli.

Lahko sem vse tisto, kar moški hočejo, da sem. Fantazija pač.” Za zdaj Larisa še ni našla odgovora na vprašanje, kako moški pri svojih stalnih partnericah opravičujejo ure, ko se sladkajo pri njej. Kako si njihove žene razlagajo samotne večere? “Da so njihovi moški na pijači s kolegi? Poslovni večerji? Ja, seveda!” Sicer pa Larisa verjame, da prostitutke rešijo marsikatero partnersko razmerje.

“Če ne bi bilo nas, bi se moški spuščali v zunajzakonska razmerja, ki so lahko veliko večji sovražnik v moško-ženskih razmerjih.” Le redke ženske relativno dobro prenesejo dejstvo, da njihovi možje spijo s prostitutkami. Danica pravi, da je to še huje. Sumila je, da ima njen mož razmerje, zato se je odločila, da ga bo soočila s svojimi strahovi. Po burnejši razpravi je priznal, da nima razmerja, ampak da obiskuje prostitutko.

In takoj še dodal, da mu vse skupaj prav nič ne pomeni. Bila je povsem pretresena: “Zakaj je potem sploh spal z njo, če mu ni nič pomenilo? Razumela bi, če bi se zaljubil v drugo žensko, ampak on si je izbral prostitutko namesto mene. Ne vem, zakaj, toda to samo še bolj boli.”

Fantazije v rdeči četrti

Bruno, ki se je po diplomi izpopolnjeval na Nizozemskem, je, kot pravi, iz prve roke izkusil čare v četrti rdečih luč. Strinja se, da nekateri moški obiščejo prostitutke, ker bi radi uresničili svoje seksualne fantazije. “S prostitutko lahko izživijo najbolj skrite spolne predstave, ne da bi jim bilo pri tem nerodno.” Tudi sam se je večkrat odpravil na obisk v rdečo četrt.

“Ko sem o tej izkušnji pripovedoval svojemu dekletu, jo je neznansko zanimalo, kako je bilo, kakšni so bili moji občutki. No, če priznam, je bil seks s prostitutko dober, vendar pa mi je manjkal občutek lebdenja, ki se vame prikrade po spolnem odnosu z žensko, ki jo ljubim. Seks ni bil niti hladen niti se mi ni zdel preračunljiv, bil je dober … a v nekem smislu neresničen.

Pomen je dobil nekje globoko v moji moški domišljiji. Moški jo pač potrebujemo. Danes tega ne počnem več. Takrat je bilo vznemirljivo in zabavno, vendar to nisem bil resnično jaz.” Bruno meni, da seks za denar bolj privlači moške, ki si želijo umazane spolnosti. “Poznam tipe, ki jih vzburi le svinjarija. Bolj ko je umazano in nevarno, tem bolje je. Včasih ima vse skupaj še najmanj opraviti s seksom.

Nekateri se podajo k prostitutkam, tako kot si drugi izberejo tetovažo, uhan v nosu ali špricanje pouka. Zaradi uporništva.” Prijateljev znanec Silvo prihaja iz premožne in urejene, za moj okus dolgočasne družine. Pripovedoval je, da ima veliko izkušenj s prostitutkami, saj so bile v obdobju, ko je iskal samega sebe, pomemben del njegovega življenja.

V razmerju s prostitutkami je potrjeval svoje uporništvo proti “normalnemu” načinu življenja, v katerega ga je silila družina in pred katerim je sam bežal. Začel je kaditi travo, preživljal se je s prodajo krame na tržnici, pretrgal je vse stike z domačimi in začel obiskovati prostitutke. Živel je življenje, drugačno od tistega, ki so mu ga vsiljevali. Bilo je kot v sanjah. Prostitutke so bile njihov del.

Samski ali oddani?

Med samskim moškim, ki najame prostitutko, in njegovim poročenim ali kako drugače zvezanim kolegom je ogromna razlika. Če vzamemo za primer samca in pogledamo na zadevo z ženskega stališča, se stvar zdi poštena. Vsekakor bolj poštena kot vdajanje avanturam za eno noč, ki lahko za sabo pustijo marsikatero ranjeno srce. Ko gre zgolj za seks, so pravila med prostitutko in stranko jasna.

Določajo najem telesa in dodatnih uslug po vnaprej dogovorjeni ceni. Zagotovo ne vključujejo čustev, kar je za mnoge potrošnike spolnih užitkov celo veliko olajšanje. Pri vezanih moških je stvar drugačna. V razmerja s prostitutkami jih sili pogosto čustvena negotovost ali pa jim v partnerstvu nekaj manjka. Velikokrat se preprosto s svojo žensko ne znajo sporazumeti o spolnosti.

Odprt in iskren pogovor med partnerjema o njunih spolnih potrebah in željah pri moških močno zmanjša privlačnost seksa s prostitutko, ki je v nasprotnem primeru tako mamljiva, pravijo strokovnjaki. To sicer ne pomeni, da bodo nehali sanjariti o seksu s prostitutko, ne bo pa jim nujno teh sanj spremeniti v resničnost.

Moški nakupovalci moči

Plačilo za seks je pogosto bolj kot s samim seksom povezano z vznemirljivostjo rušenja tabujev, uresničitvijo fantazij, ki se jih sicer sramujemo, ali pa zaradi občutka moči in nadzora. a večino moških bi bila noč z Liz Hurley čisto dobra fantazija.

Toda ko je Hugh Grant najel usluge Divine Brown, je njegova kariera zahajala, Lizina pa se je strmo vzpenjala. Spolna revolucija in ženska emancipacija sta šle z roko v roki. Dandanes se od moških pričakuje, da bodo ženske jemali za sebi enake v spalnici in konferenčni sobi. Vsi tega ne zmorejo.

Lepe in uspešne partnerice jih spolno ne privlačijo, ljubše so jim ženske, pri katerih imajo občutek, da so absolutni gospodarji. Svojo negotovost tešijo tudi pri prostitutkah. Brez čustev in pričakovanj, ki jih tako ne morejo izpolniti. S praznino v sebi, ki jo napolnijo le za odmerjeni in plačani čas spolnosti z neznanko. Toda še tako nori spolni užitki zbledijo, če ne znamo dajati in sprejemati ljubezni. Ste še vedno prepričane, da vaš moški ne bi obiskal prostitutke?

Mark Lenart