Zaton kraljevine tangic

Naveličane trakca med ritnicami smo se polastile 'njegovih' boksaric in na začudenje ugotovile, da so prav tako kot nam všeč tudi njemu. Če je bilo pred desetimi leti moderno zobno nitko nositi med hlebčkoma, je zdaj zobna nitka spet našla svoje mesto na kozmetični polički. Tangice so mrtve, naj živijo boksarice!

27. 5. 2010

Vstajenje trakca

Na začetku so bili beseda, Jane Fonda in njena aerobika. Ponosno smo nosile pisane trikoje, čez pa tangice z visokim pasom, ki so lepo poudarjale naše čvrste hlebčke. Nato so prišli fitnes, step aerobika in podobne mučilne prakse, zaradi katerih so se naši hlebčki še bolj učvrstili. Nenadoma za nenošenje tangic nismo imele več nobenega pravega izgovora.

Na modno sceno so prihlačale še hlače z nevarno nizkim pasom in tangice je bilo nenadoma dovoljeno in celo zapovedano kazati mimoidočim (zadajidočim). Zelo zgovorno so brez dlake na jeziku (in blaga na riti) sporočale: sem svobodna ženska, pripravljena na občasni seks!

Teroristični pohod trakca

Fante je močno vznemirjala naša gola ritka pod ozkimi belimi poletnimi hlačami, iz katerih je kot nekakšen znak vdaje kukala bela zastavica. Pod ozkimi kroji je bilo seveda strogo prepovedno nositi stare dobre spodnje hlačke.

Te bi se nam lahko zarezale v ritnice kot dokaz, da nismo dovolj vneto telovadile. To je bil milo rečeno 'tangični' teror, ki je kaznoval vsak grižljaj preveč. Ko pa tangic nismo več kazale le v mehkem soju sveč, ampak tudi na plažah pod izdajalsko sončno svetlobo, smo začele trpeti lakoto.

Ne ve se, ali je bila narejena kakšna primerjalna študija na temo rasti prodaje tangic in upada prodaje čokolade, a včasih, ko je bilo trakec med hlebčki obvezno nositi tudi na plaži, smo bile nedvomno večkrat lačne kot site.

Trakci na oblasti

Victoria's Secret jih je poslala na modno brv leta 1995 in jih tako tudi uradno ustoličila. Heidi in Tyra sta v bili njih videti tako popolno, da so se moškim nenadoma vse spodnje hlačke, ki so bile narejene iz več kot desetih kvadratnih centimetrov blaga, zazdele primerne edinole za obisk ginekologa. Poleg super manekenk sta k popularizaciji tangic znatno pripomogli še dve zelo znani mladi 'dami'.

Monika Lewinsky je priznala, da je Billu Clintonu zmešala glavo z mikro tangicami, ki so ji po nesreči pogledale izza dobro ukrojenega kostima, Britney Spears pa je na podelitvi MTV nagrad 2000 nastopila v zlatih tangicah. In tako so tangice postale zgornji del oblačila, in to kljub dejstvu, da niso pošteno zakrile niti spodnjih delov telesa.

Lekcija iz polpretekle zgodovine

Najbolj minimalistična različica tangic se imenuje G-string, po domače stringice, ki imajo na zadnji strani le vrvico. Njena bolj 'konservativna' različica je V-string, ki se ponaša s trikotnikom blaga ali čipke na mestu, kjer hrbet izgubi svoje pošteno ime. Potem so tu T-tangice, ki so, kot pove ime, na naši ritki videti kot črka T.

Ta črka T je potem lahko bolj ali manj izrazita, a vsekakor manj kot bolj. Vse različice naše hlebčke bolj ali manj razkrivajo, trakci pa manj ali bolj žulijo, vsekakor bolj pri tekanju za avtobusom ali lezenju na Šmarno goro. Poleti so tangice, paradoksalno, še manj udobne, saj visoke temperature, kot je splošno znano, povzročajo potenje.

Potem pa je tu še neljuba modna posledica nošenja tangic: posebna oblika vložkov, ki se prilegajo tangicam, zaležejo pa prav nič. Ko smo tako končno zmogle narediti bilanco, smo morale ugotoviti, da je lista negativnih vidikov uporabe tangic močno presegla pozitivne. Čas je bil za – revolucijo.

Bojkot trakca

Oblikovalci spodnjega perila so prebrali naše misli in za bivše zasvojenke s tangicami iznašli hlačke z nizkim pasom brez šivov. Eden poglavitnih razlogov, da smo kupovale tiste trakce, je bil strah pred črto, ki ti zadnjico razreže na štiri mastne kose. Te ritkam prijazne hlačke so narejene iz ultra tankih materialov in rezane s posebnimi laserskimi tehnikami, zaradi katerih se rob ne para.

Model, ki nam je, osvobojenim zablod in želje, da bi fantom ugajale za vsako ceno, najbolj prirasel k srcu, so prav njegove boksarice. Če smo tangice kupovale z večno grenkim priokusom (mi pristajajo ali ne?), boksarice nabavljamo brez panike. Šiv med ritnicama in rez, izpod katerega kuka nekaj mesa (tudi špehka, zakaj ne), čisto vsako žensko rit napravi peklensko seksi!

V tangicah smo bile tiste z malo več mesa namreč vedno videti kot sumoborke. Navadne hlačke so nam rade zlezle noter, tangice so bile že tam, kjer bolj noter ne bi mogle biti, boksarice pa zaradi posebne oblike (razen fantom pod kožo) ne zlezejo – nikamor.

Konec dober, vse dobro

Kar je bilo sprva videti kot upor, se je izkazalo za novo vdajo: fantje so na našo novo modo dobesedno nori! Kdo je bolj srečen, oni ali me, je težko reči. Pa saj niti ni pomembno.

Tangična zgodovina od 1974–2009: nekaj viškov, od katerih glava (ne) boli

 • 1974

Modni oblikovalec in gejevski aktivist Rudi Gernreich izumi prve uniseks enodelne kopalke tangalke. Ritoboječi Američani in Evropejci jih niso ravno razgrabili, je pa na celi črt osvojil brazilske plaže.

 • 1977

Woody Allen in njegov pohotni prijatelj s prstom pokažeta na tisto vidno spodnjehlačno črto (visible panty line ali VPL) v filmu Annie Hall in tako termin postane del mainstreama.

 • 1981

Znamka spodnjega perila Friedrick's of Hollywood vesoljnemu ženskemu občinstvu predstavi prve tangice.

 • 1986

Kultna znamka Hanky Panky 4811 da na trg linijo tangic iz čipkaste tkanine z elastanom, ki se ne zajeda v boke.

 • 1995

21-letna Monika Lewinsky, očitno častilka tangic, s tangicami zmeša glavo ameriškemu predsedniku Billu Clintonu.

 • 1999

R&B pevec Sisqό izda komad z naslovom The Thong Song, v katerem poziva punce, naj mu pokažejo svoje tangice. Ubogljive punce so (smo) ubogale.

 • 2000

Britney Spears na podelitvi MTV nagrad nastopi v tangicah. No, ne le v tangicah, a tako zelo prosojne hlače štejejo enako kot nič.

 • 2001

Bridget Jones za svojo vročo noč z Danielom Cleaverjem izbere XXL hlačke za oblikovanje postave, čeprav bi srčno rada oblekla svoje mikro tangice. Hugh Grant ji dvigne obleko in vzklikne: ''Helloooooo, mummy!''

 • 2005

Scarlett Johansson za naslovnico Cosma pozira v fantovskih boksaricah znamke Only Heart's Delicious. Dotične spodnje hlačke postanejo prodajni hit sezone. Baj baj, tangice!

 • 2007

Raper Tha Joker (feat. Soulja Boy) napiše komad z naslovom Boy shorts. Takole gre: ''I don't like them thongs/Lemme see ya in ya boy shorts.'' In smo rade prisluhnile.

 • 2009

Proizvajalke spodnjega perila objavijo niti ne tako presenetljiv podatek: prodamo 2,5-krat več ženskih boksaric kot tangic in pika!

 

Priredila: Alja Maček

P. S.: Lepo poletje v super seksi boksaricah ti želi Cosmo … če seveda poleti nisi raje brez.