Z nasmeškom, prosim

Pred kratkim so me fotografi ulične mode v Milanu večkrat ustavili in prosili, če me lahko fotografirajo. Nosila nisem nič posebnega.

27. 3. 2014 | Promocijsko sporočilo

Kaj jih je potem pritegnilo, da so mi v roke potisnili tablico, na kateri je bil zapisan datum in šklocnili moj outfit?

Bi rekla, da moja sproščenost, nasmeh, dobra volja. Moda je postala vse preveč zategnjena. Resne face, ki vstopajo na prizorišče modnih revij, želijo vsem sporočiti, da oni obvladajo.

Prosim, ne približuj se mi, in hkrati, me lahko prosim fotografirate, doma sem se za modno revijo pripravljala cele tri ure. To slednje še posebej velja za številne, preštevilne blogerje (a, to je že druga zgodba).

Kaj torej sporoča naš obraz, naš izraz?

Pred časom sem se o tem pogovarjala z gospo, ki dela kot raziskovalka v kozmetični industriji: "Izrazne gube na obrazu veliko povedo o človeku. Globoke gube, ki obraz delajo žalosten in utrujen, so znak, da imamo pred seboj nezadovoljnega, nesrečnega človeka."

Konec koncev, kdo so največkrat fotografirane manekenke na ulici? Tiste, ki se znajo zabavati, pohecati, nasmejati. Hanne Gaby Odiele, Cara Delevingne, Karlie Kloss. Zvezde z nasmehom.

Seveda se je potrebno znati nasmejati, še posebej kadar se smejimo v objektiv fotografskega aparata. Brezhiben nasmeh, ki ni odbijajoče umeten in prisiljen. Lorella se nasmeji z lahkoto. Jaz tudi, a le takrat, ko poleg ni fotoaparata. Takrat zamrznem. Usta mi začne zategovati, oči begajo in končen rezultat je vedno oblačen.

Po vseh letih še nisem našla preverjene poze, ki bi delovala. Seveda sem poskušala z nasveti, kot so npr. malce priprte oči in polnasmešek ali širok nagajiv nasmeh.

Uspeh je zagotovljen le, če me fotograf ujame nezavedajoče. Takšni trenutki so redki, saj me ponavadi vedno pospremijo pred fotografski zid in potem začne z vsakim posnetkom nasmeh usihati, dokler na koncu nisem videti kot modna limona.

Sem se pa v vsem tem času naučila kar nekaj trikov, kako izboljšati kvaliteto fotografije. Vedno je potrebno najti čim več svetlobe, ki je usmerjena natančno v vaš obraz. Le tako bodo z njega izginile vse sence, ki vaš nasmeh bremenijo z leti. Tudi moda si želi bolj vedre zgodbe.

Zakaj bi sicer vsako leto znova na modne piste pošiljala pozitivno naravnano romantiko, nagajiva sporočila, še crna barva v vecini primerov nima več temačnega prizvoka.

Torej, ko boste letos izbirali vaš najboljši modni dodatek, se spomnite na nasmešek. Ta v modi kotira zelo visoko.

Petra Windschnurer, urednica mode in lepote Elle

Aquafresh

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri