Ustvarjalka Jana Zornik: Prostorska instalacija ‘Jenny’

Mlada oblikovalka Jana Zornik skozi svoja oblačila in modne dodatke postavlja vprašanja o preteklosti in prihodnosti identitete.

22. 2. 2013

Letošnje leto je perspektivna oblikovalka tekstilij in oblačil začela z razstavo v Galeriji Tir kulturnega centra Mostovna v Novi Gorici, kjer je predstavila avtorska oblačila in dodatke kolekcije 'Jenny'.

"Inspiracija za projekt 'Jenny' izhaja iz idealizirane predstave o deklici iz družinskega debla, ki si jo je avtorica ustvarila kot otrok. Projekt združuje resničnost, idejo, človeka in angela v eno podobo. Materija je ista, forma se spreminja. Z naslavljanjem vprašanja realnosti in iluzije avtorica skozi tekstil vnaša angelske in človeške lastnosti v oblačila. S formo in teksturo se izkazuje iluzija materije. Krojne dele dalje razvija iz 'deformacije' ideala in realnosti, tako da deklico kot popolno bitje miže nariše na papir. Nastane realna podoba imaginarnega – izkrivljene podobe deklice na papirju postanejo krojni deli oblačil. Obutev, narejena iz debel, zaokroži sporočilo – drevo, kot večna vez med nebom in zemljo, je za večino ljudstev simbol življenja. Človek, na razpotju realnosti in sanj, dobi skozi projekt novo identiteto – Jenny. Tako v realnem kot imaginarnem ideja ohranja svojo živost," je zapisano v izjavi za javnost o njeni posebni kolekciji, ki je na zaključni reviji Naravoslovnotehniške fakultete prejela tudi nagrado za celostno podobo.

Kje jo najdeš?

Njene kreacije si lahko ogledaš na spletni strani cargocollective.com/zornik.

Napisala: Metka Pravst, foto: Vanja Bućan, Jernej Čuček Gerbec, Katarina Brešan, Boris Gorjan

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri