Ustvarjalka Dalija Sega: Sodoben unikaten nakit!

Diplomirana akademska kiparka Dalija Sega se z oblikovanjem sodobnega unikatnega nakita ukvarja sedem let.

4. 12. 2012

Ker so jo najbolj fascinirale miniaturne slike in skulpture, je po študiju za svoj kiparski medij uporabila plemenite kovine, svojo ustvarjalnost pa spontano preusmerila v oblikovanje nakita.

"Vsak kos nakita je delček zapisa moje osebne zgodbe, ki jo vedno po svoje dokonča tisti, ki ga nosi. Prav zato se od vsakega posameznega kosa nakita poslovim, polna nestrpnega pričakovanja, kako se bo zgodba nadaljevala," sporoča umetnica, ki v svojih delih skriva dualnost; na zunaj prvinskost in grobost form nenehno prepleta z bogatim domišljijskim, mističnim svetom, zato njena dela v sebi nosijo določeno skrivnostnost.

"Pri oblikovanju uporabljam staro tehniko oblikovanja, tehniko izgubljenega voska. Vsak kos je ročno zmodeliran in neponovljiv," pravi Dalija, ki ustvarja kombinacijo nakita iz srebra in hladnega emajla, ki je izjemnih barv. Tudi sicer največ ustvarja iz srebra, ki ga včasih kombinira z rumenim in rdečim zlatom, porcelanom, pa tudi z briljanti, poldragimi kamni ali biseri. Leto 2010 je z rojstvom prvorojenca zaznamovalo novo obdobje njenega ustvarjanja, saj so organske forme postale bistveno bolj izčiščene, nadgradila pa jih je še z bogato paleto barv, ki so dotlej le redko

zašle v njena dela. Očitna igrivost, ki se je prej le sramežljivo skrivala pod bolj grobimi oblikami, je dokončno pokukala na plan, a vendar le toliko, da nam še vedno ne razkrije preveč.

Kje jo najdeš?

Njena umetniška dela si lahko ogledaš v ateljeju na Vilharjevi ulici, obiščeš pa jo lahko tudi na spletni strani www.dalijasega.com in na Facebook strani Dalija Sega – oblikovalka nakita – jewelry designer.

Napisala: Metka Pravst, foto: osebni arhiv

Če bi tudi ti rada predstavila svoja umetniška dela, poišči stran Ustvarjalne roke na Facebooku ali piši na ustvarjalne.roke@gmail.com.