Oblikovalka in ustvarjalka: Urša Nina Cigler – Ursanina

Našla boš takšne z rožico, moške ali za novorojenčke... Ja, pa tudi torbice in broške.

Uršanina (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
30. 6. 2012

"Kot punčka sem izdelovala oblekice in pohištvo za svoje punčke, tudi nakit iz perlic in žičk, ko teh sploh še ni bilo na našem trgu. V srednji šoli me je obsedla fimo masa, iz katere sem izdelovala nakit in sponke za lase. Za lutkovno skupino, ki so jo imele moje prijateljice, sem izdelovala lutke. Vse življenje sem ogromno risala, poleg tega pa sem še šivala obleke in torbe, pustne kostume ... Zelo me je navduševala tudi poslikava obrazov."

Zaradi zanimanja za različne tehnike in vsa likovna področja se je, sicer tudi članica vokalne zasedbe Perpetuum Jazzile, odločila za študij likovne pedagogike.

"Po končanem študiju sem se zaposlila v trgovini z umetniškim materialom, kjer so organizirali likovne delavnice in izdajali revijo za ljubitelje ustvarjanja. Prav kmalu sem vodila hobi tečaje, kot tudi tečaje risanja in slikanja za otroke in odrasle, hkrati pa sem pri Reviji Atelje pripravljala izdelke in tekste, pozneje pa tudi fotografije."

"Nekoč se je tako porodila ideja, da poskusim oblikovati nekaj izdelkov iz filca. Nastale so prve copate, broška in torbica. Ker je bil odziv na ta članek zelo dober, sem izdelala še nekaj parov copat in brošk in jih razstavila na skupinski prodajni razstavi v galeriji Škuc. Od tam me je pot počasi pripeljala do tu, kjer sem danes. Rodila se je blagovna znamka Ursanina, ki obsega izdelke iz stoodstotnega volnenega filca, kot so copate za ženske, moške in otroke, torbe in torbice, broške, po novem pa tudi balerinke iz blaga in filca," nam je povedala Urša Nina, ki najraje izdeluje nove prototipe.

"Pri že utečenih izdelkih je ustvarjalni moment prisoten le še pri izbiranju barvnih kombinacij. Zato komaj čakam, da si lahko vzamem čas in izdelam nekaj popolnoma novega."

Kje jo najdete?

Njeni izdelki so na voljo na spletni strani www.ursanina.si in v izbranih trgovinah z darili v Ljubljani, najbolj dejavna pa je na Facebooku na strani Ursanina.

Napisala: Metka Pravst v reviji Lisa, foto: osebni arhiv