Trik naše MODNE urednice: 'Upoštevaj TO, in tvoje PONOŠENE superge bodo kot NOVE'

Nikoli ne pozabi, da Cosmo bejba za sabo vedno pusti elegantno sled.

Trik naše MODNE urednice: 'Upoštevaj TO, in tvoje PONOŠENE superge bodo kot NOVE' (foto: Louisa Parry) Louisa Parry
5. 7. 2022

Praga pisarne nikoli ne prestopi v supergah, ki so videti, kot da si v njih ravno pretekla mestni maraton čez blatne ovire.

Da bo tvoja najljubša obutev spet kot nova, si preberi naslednje nasvete podjetja The Restory, britanskega 'servisa' za nego luksuznih modnih kosov.

1. Tako enostavno

Če si po nesreči stopila v blatno lužo (vsakemu se zgodi), uporabi vlažno krpo in z njo obriši umazanijo, ki se je nabrala na površini usnja. Izogni se uporabi kozmetičnih robčkov, saj pogosto vsebujejo lanolin (maščobo pridobljeno iz ovčje volne) in druge losjone, ki lahko naredijo več škode kot koristi.

2. SOS za semiš

Pri čiščenju superg iz semiša uporabi gumijasto krtačo, ki je namenjena temu materialu. Pred uporabo čistila semiš v nasprotni smeri počeši s krtačo, po čiščenju pa ga počeši nazaj na svoje mesto.

3. Spet belo

Uporabi staro zobno ščetko in z njo očisti gumo na podplatu, še prej pa jo pomoči v raztopino vode in tekočega mila – tako boš zlahka očistila tudi reže v podplatu čevlja. Brez zobne paste!

4. Učinkovit nadev

Če te je ujela deževna ploha, v svoje superge zatlači manjšo brisačo ali krpo, ki bo obutvi pomagala vpiti vlago in ohraniti njeno obliko. Čevlje nato pusti v dobro prezračenem prostoru, da se posušijo (ne ob radiatorju!). Brisačo vzemi ven po 24 urah, da superge ne postanejo zatohle.

5. Lahki materiali

Na Twitterju (@sarahtraceyy) smo izbrskali izvrsten nasvet za čiščenje platnenih čevljev. Speri jih z vodo, zmešaj jedilno sodo in detergent v razmerju 1: 1,5, nato pa zmes nanesi na blago in zdrgni z zobno ščetko. Malce počakaj, speri in jih vrzi v pralni stroj ter pusti, da se posušijo.

6. Namili vezalke

Vezalke se hitro umažejo, prav tako pa jih ni najlažje očistiti. Najprej jih odstrani s čevljev, nato pa jih nekaj časa namakaj v raztopini vode in tekočega mila. Če so vezalke bele barve, jim dodaj malce sredstva proti madežem, nato pa jih vrzi še v pralni stroj. Za zaključek vezalke polikaj in se izogni nastalim gubam na blagu.

7. Veliki finiš

Ko so tvoje superge spet čiste in suhe, jih lahko namažeš še s posebnim sredstvom za trajnejšo zaščito in nego materiala. Za usnje ti priporočamo kremo z rastlinskim voskom karnauba, pridobljenim iz palmovih listov. Zmanjšal bo vidnost prstnih odtisov in odrgnin na materialu, a ni primeren za semiš ali umetno usnje.

8. Shramba

Preden superge pospraviš za daljše obdobje, jih očisti in nato shrani na primerno mesto: pri tem lahko uporabiš dezodorant za čevlje ali posebne lističe za neprijetne vonjave.

Hitri nasveti za čiščenje

Ecco

Kakovostna dvostranska krtača Nubuck Brush (6,95 €) z lesenim ročajem ima več funkcij in je odlična za čiščenje nubuk usnja in semiša.

Jason Markk

Obojestranski čistilni robčki za superge 'Quick Wipes' Shoe Cleaning Wipes (20 €) so priročni in primerni tako za manjše kot bolj trdovratne madeže.

Coccine

Z dezodorantom za nego obutve Coccine, 150 ml (4,60 €), bodo tvoje superge ostale sveže in varne pred razvojem bakterij v obuvalu.

Po Predlogi The Restory In Amy Bannerman

Prevedla In Priredila Ajda Gregorc,

Fotografije: Louisa Parry, Promocijsko Gradivo, Stiliranje Rekvizitov: Elena Horn

Preberi še: Kate Middleton nosila KRASNO poletno obleko (ki stane manj kot 50 evrov)

Priporočamo tudi: Poglej POLETNO obleko iz Zare, ki je postala VIRALNA (ker je UGODNA in kul!)