Trajnostni modni projekt shirting 03

Moda je v stalnem gibanju, spreminja se iz minute v minuto in nenehno ponuja novosti. Aktualni modni trendi hitro zastarajo, modna industrija pa nas potiska v nenehno potrošnjo oblek. Kot alternativa temu je nastal shirting ...; trajnostni modni projekt, ki daje prednost počasni in družbeno odgovorni modi ter plete mrežo odnosov, preko katerih srajce potujejo od uporabnika do uporabnika.

3. 11. 2014

shirting ... je proces, ki ustvarja priložnost za oblikovanje drugačne skupnosti. Skupnosti, ki kritično razmišlja o že sprejetih modnih normah in jih ponovno ovrednoti, s čimer gradi odnose onkraj logike potrošništva.

shirting ... se je pričel januarja 2014 s predstavitvijo prve srajce – shirting 01 - na razstavi Reforma, nadaljeval pa s shirting 02, ki vključije nadaljnih osem srajc. Vse srajce so že v obtoku in potujejo od uporabnika do uporabnika. Tretja edicija projekta – shirting 03, ki je del programa BIO 50 : ZDAJ – gre še korak dlje. K sodelovanju so bili povabljeni priznani slovenski modni oblikovalci. Vsak izmed njih je oblikoval eno unikatno srajco, ki jo bo kot prvi uporabnik nosil na otvoritvenem dogodku. V nadaljevanju bo srajco predal naslednjemu uporabniku in ta naslednjemu in ta spet naslednjemu ... in tako ustvaril verigo shirtanja.

O razstavi

Na razstavi shirting 03 bo lansiranih devet novih srajc, ki jih je oblikovalo devet domačih modnih oblikovalcev. Vsak je v srajco vnesel svoje razmišljanje in svojo vizijo. Kdo so in kakšne so njihove končne rešitve bo razkril otvoritveni dogodek. V nadaljevanju bo projekt in potovanje srajc moč spremljati preko spleta.

shirting 03 ni le predstavitev kvalitetnega slovenskega modnega oblikovanja širši javnosti, ampak je njegov neposreden vnos v prakso, med posamezne uporabnike, ki ga bodo s shirtanjem naredili vidnega in resničnega, s tem pa sooblikovali proces sprememb.

Kdaj in kje?

Galerija Kamera, Center urbane kulture Kino Šiška

5. - 9. november 2014

Otvoritev: 5. november ob 20.00