Tom Ford: Homoseksualec, ki oblači Jamesa Bonda

Ameriškega modnega oblikovalca Toma Forda številni dojemajo kot hladnokrvnega modnega kritika, ki niti največji svetovni zvezdi ne oprosti stilske napake. A gospod Ford je v resnici izredno topel človek, kar ne nazadnje dokazuje tudi njegovo dolgoletno razmerje z novinarjem Richardom Buckleyjem, s katerim sta prav pred kratkim postala ponosna starša.

2. 11. 2012

Tom Ford je brez kakršnegakoli dvoma najbolj znan modni oblikovalec, kar jih je Amerika kdaj imela.

Njegovo hiperseksualizirano delo za modni hiši Gucci in Yves Saint Laurent je postavilo modne smernice devetdesetih let in začetka novega tisočletja. V svojem poslu je bil tako uspešen, da je leta 2004, ko je prekinil sodelovanje z Guccijem, na trg izstrelil svojo modno znamko. Ker je imel za seboj ogromno izkušenj, mu na samostojni poti seveda ni bilo treba začeti znova. Tisti, ki ga dobro poznajo, pa niso bili prav nič presenečeni niti takrat, ko se je ta modni genij odločil, da se bo posvetil še režiranju. Rezultat njegove odločitve je bila odlična drama Samski moški, njegov režijski prvenec.

"Zelo mlad sem dosegel veliko, imel sem dovolj denarja, bil sem uspešen in slaven, imel sem sijajnega življenjskega partnerja, mnogo prijateljev, dva psa ... A v določenem pogledu sem izgubil smisel življenja. Če si modni oblikovalec, ti življenje mineva v znamenju načrtovanja prihodnosti, vnaprej rišeš kolekcije, ki se bodo pojavile v doglednem času. Naša kultura nas sili, da verjamemo, da lahko vse težave rešimo z materialnimi stvarmi, zato sem povsem zapostavil lastno duhovno stran," razmišlja veliki ameriški modni oblikovalec.

Malo je tistih, ki vedo, da si je Tom nekoč kruh služil kot model v različnih reklamah, da je imel na tisoče avdicij, da je študij arhitekture v New Yorku in Parizu najprej obesil na klin, potem pa se vrnil v študentske klopi, da je stanoval v najbolj sumljivih newyorških predmestjih ...

Vse to se je dogajalo do najpomembnejšega srečanja v njegovem življenju.

Tom Ford je bil sramežljiv 25-letnik, ko je spoznal 13 let starejšega novinarja Richarda Buckleyja, visokega, svetlolasega, modrookega, skratka prelepega moškega, ki je delal kot urednik revije Vogue Hommes International.

Dovolj je bila že ena sama skupna vožnja z dvigalom, da se je odločil, da se bo poročil z njim. Za revijo Out Magazine, katere naslovnico sta krasila skupaj, je Tom lani napisal pravi esej v prvi osebi in se spomnil tistega usodnega trenutka iz leta 1986, ki se je zgodil le deset dni po tem, ko je svojega bodočega partnerja zagledal na neki modni reviji.

"Med to vožnjo z dvigalom sem dojel, da je to to. Prežel je vsako mojo poro in zdaj vem, da je bilo to vzajemno. Bil je neverjetno čeden, pristen, odrasel moški, popoln do te mere, da mi je na trenutke deloval kot bitje z nekega drugega planeta. Najbolje pa je bilo to, da mi je odkrito dvoril, a se mu ni bilo treba pretirano mučiti," je napisal Ford, ki se je v nadaljevanju spomnil tudi tega, da je nekoč aids vrgel senco na njun sicer sijajen odnos:

"Eden od prvih, ki so mu diagnosticirali tako imenovani karcinom gejev, je bil leta 1981 moj dobri prijatelj. To me je zares prizadelo, zato sem od takrat naprej ekstremno skrbel za zaščito. Morda mi je to rešilo življenje, a je hkrati škodovalo mojim čustvom do seksa, saj sem ga po tem, ko je polovica najinih prijateljev z začetka osemdesetih let umrla, vedno povezoval s smrtjo."

To priložnost je izkoristil tudi za kritiko ljudi, ki menijo, da so gejevske zveze drugačne:

"Na različnih večerjah, ko najini heteroseksualni prijatelji dojamejo, da sva skupaj že več kot 24 let, pogosto spontano rečejo 'vauuu' in dodajo, da se jim zdi čudno, da sta homoseksualca tako dolgo skupaj. Sprašujem se, zakaj, saj so nekatere od najdaljših zvez, ki jih poznam, prav zveze med istospolnimi partnerji. Ob tem pa se je veliko mojih heteroseksualnih prijateljev poročilo, nato pa ločilo. Mislim, da so predsodki liberalnih in izobraženih ljudi, da gejevske zveze temeljijo bolj na seksu kot pa na čustvih, presenetljivi in šokantni za današnjo moderno družbo."

In kot je v velikih zgodbah o modi, v katerih glavne vloge igrajo moški (Saint Laurent, Armani, Valentino, Dolce & Gabbana ...), že v navadi, sta bila Tom in Richard skupaj neustavljiva in sta ustvarila pravo modno cesarstvo.

Tom FordRichard je v teksaškem mladeniču prepoznal nadarjenost in ogromen potencial, zato mu je pomagal, da se je ob pravem času znašel na pravem mestu, kar je bilo za gospoda Forda več kot dovolj. Sanjski tandem je skupaj torej že približno 26 let, in sicer tako v dobrem kot v zlu, zato ni čudno, da sta tudi konec osemdesetih in v začetku devetdesetih, ko se je Richard boril proti raku na grlu, složno preživljala težke trenutke. Richard se je spomnil, v kako veliko oporo mu je bil Tom, ko je leta 1989 izvedel, da je bolan.

"Nekatere ljudi je preprosto odrezal iz najinega življenja zaradi načina in stališča, ki so ga zavzeli," je povedal in dodal:

"Moj najboljši prijatelj in eden izmed mojih mentorjev sta umrla za aidsom, zato so številni v trenutku pomislili, da tudi jaz boleham za to boleznijo. Zaradi strahu, da se bodo okužili, so se izogibali temu, da bi me obiskali. Sploh si ne morem predstavljati, kako bi šel skozi vse to brez Toma. Ne morem si predstavljati niti, kako bi živel jaz, če bi se jutri kaj zgodilo njemu. On je zame eden, edini in edinstven, isti človek, ki sem ga spoznal pred dobrimi 24 leti."

Richard je na srečo premagal zahrbtno bolezen, in ko je povsem okreval, sta se zaljubljenca iz New Yorka preselila v Italijo, natančneje v Milano. In če sta dva človeka tako zelo srečna in zaljubljena, je načrtovanje otroka seveda le še vprašanje časa. Tom in Richard sta že leta 2008 začela govoriti o tem, da ga bosta posvojila.

"To si želim že zelo dolgo in upam, da bo Richard kmalu privolil. Vem, da bo izvrsten oče," je takrat izjavil Ford. Želja se jima je uresničila (šele) septembra letos, ko jima je nadomestna mati povila sina, ki sta mu nadela ime Alexander John Buckley Ford.

"Če bom imel kdaj otroka, za to nihče ne bo izvedel pred njegovim rojstvom. In nihče ne bo nikoli videl tega otroka, ker ga prav gotovo ne bom uporabljal kot orožje za zbujanje pozornosti medijev. Če bom imel otroka, ne boste niti vedeli, da ga imam. Morda ga boste videli, ko bo star 18 let, saj ga bom držal daleč stran od soja reflektorjev," je lani izjavil v nekem intervjuju, s čimer prav gotovo ni razveselil paparacev in radovednih predstavnikov sedme sile, ki pa jim je vendarle uspelo izvrtati, da je postal oče.

Thomas Carlyle 'Tom' Ford se je rodil nepremičninskima posrednikoma Tomu Fordu in Shirley Burton, ki je imela za seboj šest zakonov, njene omare pa so bile polne Courrègesovih oblačil, rodil 27. avgusta 1961 v Austinu v ameriški zvezni državi Teksas. Največji del zgodnjega otroštva je preživel v predmestjih Houstona, pri 11 letih pa se je z družino preselil v novomehiški Santa Fe.

"Od otroštva sem sanjal, da bom nekega dne vendarle postal vampir," je razkril Tom, zato ni čudno, da je bil junak njegove najljubše serije Dark Shadows prav elegantni krvoses:

"Vedno sem si želel biti natančno tak kot on - z občutkom za slog, zapeljiv in seksi."

Že kot najstnik je bil obseden z lepoto, o čemer priča tudi dogodek, ko je zaradi recepta za lepoto iz domače kuhinje pristal celo na urgenci:

"Ko sem bil star 14 let, sem končal na urgenci, in sicer zaradi kumar, ki sem jih dal na oči. Dobil sem namreč alergijsko reakcijo in veke so mi močno otekle. Nisem vedel, da bo moje telo tako reagiralo, saj sem prej vedno jedel kumare in nisem bil alergičen."

Leta 1979, ko je končal srednjo šolo, je odšel v New York, kjer je študiral notranjo arhitekturo na slovitem kolidžu za umetnost in dizajn Parsons The New School for Design, hkrati pa je na newyorški univerzi študiral umetnostno zgodovino. V tistem obdobju je pogosto obiskoval legendarno diskoteko Studio 54, kjer je navdih našel v osebnostih, ki so se tam zabavale, in kjer je lahko svobodno izražal svojo spolno usmeritev. Pred zadnjim letnikom na kolidžu Parsons The New School for Design je šest mesecev živel in delal v Parizu, kjer je stažiral v sloviti modni hiši Chloé. Zanimivo pa je, da je - po tem, ko se je osem let učil o modi, leta 1986 diplomiral na ... fakulteti za arhitekturo! Istega leta je postal član kreativne ekipe modne oblikovalke Cathy Hardwick, dve leti pozneje pa je pri Perryju Ellisu dobil mesto direktorja za dizajn. Takrat je bil njegov nadzornik še en sloviti modni oblikovalec, Marc Jacobs.

Leto 1990 je bilo leto preobratov v pravem pomenu te besede. Ford se je takrat podal v avanturo, imenovano Gucci, in sicer ravno v obdobju, ko je bila ta slovita italijanska modna znamka na robu bankrota. Najprej je zasedal položaj odgovornega za ženska oblačila 'ready-to-wear', leta 1992 pa je postal glavni dizajner. Že dve leti pozneje, ko je investicijski fond Investcorp iz Bahrajna odkupil podjetje Gucci, je napredoval in zasedel mesto kreativnega direktorja. S tem je prevzel tudi odgovornost za proizvodnjo in imidž podjetja. Vrnitev Guccija, s Fordom na čelu, na svetovno modno sceno se je zgodila leta 1995, in sicer prav po zaslugi sijajnih kolekcij in fantastičnih reklamnih kampanj tega teksaškega oblikovalca. Res pa je, da je Fordu to uspelo v sodelovanju s francosko stilistko Carine Roitfeld, nekdanjo urednico francoske modne revije Vogue, in fotografom Mariom Testinom. Leta 2000 je zasedel mesto kreativnega direktorja modne znamke Yves Saint Laurent, ko je ta postala del Guccija, štiri leta pozneje pa je skupaj z Domenicom De Solejem, izvršnim direktorjem podjetja, zapustil Gucci in ustanovil modno podjetje Tom Ford.

Tom Ford pa ni le mojster modnega oblikovanja, ampak blesti tudi na oglaševalskem področju.

Njegova reklama za parfum YSL M7 je ena izmed najbolj provokativnih reklam vseh časov, saj je francoski model Samuel de Cubber v njej povsem gol. Čeprav je reklama dvignila ogromno prahu in izzvala številne kontroverznosti, je Ford mirno pojasnil, da je Samuelova golota akademska.

Poleg omenjenega Francoza se je za YSL leta 2000 razgalila tudi nekdanji model Sophie Dahl, ki je oglaševala dišavo Opium.

Britanci so to reklamo označili kot 'pretirano seksualno sugestivno'. Reklamo za isto dišavo je posnela tudi vrhunska manekenka Kate Moss, za YSL pa sta pozirali še lepotici Christy Turlington in Adina Fohlin. Ford je na vse kritike odgovarjal s samozavestnimi izjavami, da mora biti vsem jasno, da je ta modna hiša pač vodilna, ko gre za provokativne reklamne kampanje. Guccijeva reklama iz leta 2003, v kateri model Carmen Kass razkriva svoje intimno področje, depilirano v obliki črke G, je izzvala negodovanje skoraj po vsem svetu, neuradno pa so jo označili celo za 'public enemy', torej državno sovražnico. Fordovo idejo je v prakso spremenil fotografski provokator Mario Testino. V središču pozornosti se je ta modni guru znašel tudi leta 2008, ko so v Italiji prepovedali njegovo reklamo, v kateri ženska moškemu grizlja prst (ženski obraz s sončnimi očali Tom Ford in moški prst med živordečimi ustnicami).

"Fotografija je vulgarna, presega meje dobrega okusa, je gesta žalitve ter promovira zlorabo in degradiranje ženske in njene osebnosti," so takrat hiteli pojasnjevati dežurni moralisti.

Sicer pa je Ford, ki posebno pozornost posveča hollywoodskemu stilu in glamurju, že od nekdaj povezan tudi s filmskim svetom. Leta 2001 se je pojavil v komediji Zoolander, v kateri je igral samega sebe, leta 2008 pa je oblikoval oblačila za Jamesa Bonda v akcijski avanturi Kvantum sočutja.

"To je za nas sijajna predstavitev. Številni mislijo, da je nošenje konservativnih oblačil dolgočasno, a James Bond dokazuje nasprotno. Za vsako sceno v filmu smo naredili tri oblačila," pravi Tom, ki ima za Daniela Craiga, ki uteleša tajnega agenta 007, samo besede hvale:

"Zame je Daniel najboljši Bond po Seanu Conneryju. Glede primerjave Jamesa Bonda in Daniela Craiga pa mislim, da imata podoben okus za oblačenje, saj želita, da vse ostane preprosto." Najslavnejšega tajnega agenta na svetu je oblekel tudi letos, v akcijskem trilerju Skyfall:

"Bil sem zelo vzhičen, ko mi je prvič pristopila filmska producentka Barbara Broccoli in mi predlagala, da bi oblekel Daniela Craiga, ki igra Jamesa Bonda. Letos pa sem delal z Jany Temime, kostumografinjo filma Skyfall, in skupaj sva kreirala popolna klasična oblačila, kakršna si zasluži tajni agent 007. Glede na to, da že nekaj časa sodelujem z Danielom in vem, da je najbolje videti v preprostih kombinacijah, smo naredili nekaj prekrasnih oblek, smokingov, a tudi dnevnih, ležernih kreacij. Nisem spreminjal svojega dizajna oblačil, saj je James Bond pravzaprav naš frajer - klasičen in izredno eleganten. Zelo zadovoljen sem s tem, kako je videti James Bond v modni znamki Tom Ford."

Najslavnejši tajni agent na svetu je torej 'odvisen' od njegovega dizajna, Ford pa je razkril, kateri so njegovi modni vzorniki:

"Pri delu me stalno navdihujeta Cary Grant in Steve McQueen. Lahko pa tudi rečem, da sem zelo srečen človek, ker moje kreacije kupujejo vsi vodilni moški, ki bi jih tako in tako rad oblačil. Brad Pitt je moja predana stranka že od samega začetka znamke, srečen pa sem, da so na tem seznamu na primer tudi Daniel Craig, Tom Hanks, Johnny Depp, Ryan Gosling in Will Smith."

Leta 2008 se je Ford podal v novo umetniško avanturo, odkupil pravice za roman Christopherja Isherwooda z naslovom A Single Man in z dramo Samski moški doživel uspešen prvenec kot režiser.

"Ni bil gejevski element tisti, ki me je pritegnil v Isherwoodovi knjigi, ampak človeškost. Če bi moral sestaviti seznam desetih stvari, ki me opredeljujejo, se beseda gej ne bi znašla na njem. Mislim, da enako velja za pisatelja, saj homoseksualnost ni v središču zgodbe. Preživljal sem obdobje, podobno tistemu, ki ga v filmu doživlja George (Colin Firth), pravo krizo srednjih let. Vse življenje se bojujem proti depresiji, o čemer nikoli nisem javno govoril. Če je kdo zjutraj prišel v mojo pisarno in me vprašal, kako gre, sem mu odgovoril, da fantastično! A ni šlo fantastično. Zato mi je Isherwoodova knjiga zelo blizu," se je 'izpovedal' po premieri tega filma. Knjigo A Single Man je prvič prebral v začetku osemdesetih, ko se je iz New Yorka preselil v Los Angeles. Njegov tedanji fant Ian Falconer, ilustrator, avtor otroških knjig in gledališki kostumograf, ga je zapustil zaradi umetnika Davida Hockneyja.

"Mislim, da sem razvil posebno naklonjenost do okusa vodke in cigaret, ker je bil moj prvi poljub z moškim poljub z Ianom Falconerjem, ki je dišal prav tako. Dokler nisem spoznal Iana, nisem vedel, da me privlačijo moški," pojasnjuje Tom, ki je protagonistu svojega filma namenil Ianov priimek, torej Falconer. To pa ni edini avtobiografski detajl:

"V filmu George pravi, da si je po zaužitju halucinogenih substanc obril obrvi. Enako se je zgodilo tudi meni in Ianu - pred odhodom v Studio One sva vzela pejotl, jutro pa sva dočakala med britjem obrvi."

Tom Ford je kreativen in neprisiljen estet, ki se zna intuitivno poigravati in izzvati spoštovanje na modnih brveh, a tudi zunaj njih. Zdi se, da ne pozna meja. Po tem, ko je povrnil sijaj modnim velikanom Gucciju in Yvesu Saint Laurentu, ustanovil svojo modno znamko in si ustvaril lastno ime, se dokazal v modnem svetu, ustanovil produkcijsko podjetje Fade to Black, se preizkusil v filmski industriji in posnel film o 'ljubezni in izgubi', na trg izstrelil linijo parfumov, sončnih očal in šmink Private Blend Lip Color Collection, si je lani omislil še kozmetično linijo 132. Med drugim je pokazal in dokazal tudi to, da sta moda in film dve različni umetnosti, dva svetova, med katerima obstaja določena analogija:

"Tako v modnem kot v filmskem svetu je pomembno, da znaš svoje zamisli natančno prenesti ekipi, s katero delaš. Še pomembneje pa je, da znaš ljudi iz ekipe voditi in jim prenesti svojo strast, da bi se na najboljši način uresničilo to, kar si želiš. Zato mislim, da obstaja skladnost v kreativnih procesih filma in mode. Rad ustvarjam, kreiram, v mojem srcu je enako veliko prostora za modo, dizajn, film in literaturo. Ko sem zapustil Guccija, sem dojel, da nimam načina, da se izrazim, da reagiram na tisto, kar vidim, in to je zame najpomembnejše, osnovno. Zato uživam v trenutkih, ko rišem za novo kolekcijo, in hkrati razmišljam o naslednjem filmu."

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia, Getty Images, Shutterstock

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri