Test ženskih hlačnih nogavic: Tokrat so boljše tudi dražje!

Hlačne nogavice so danes na voljo tako rekoč na vsakem vogalu, kupiš jih lahko tako na bencinskih črpalkah, samopostrežnih trgovinah z živili kot tudi v specializiranih prodajalnah.

13. 10. 2011

Izbiri hlačnih nogavic v veliki meri botruje moda, pa tudi letni čas, saj imajo pozimi praviloma prednost debelejše.

"Ne glede na to pa ženske vedno uporabljajo tudi fine, tanke nogavice, ki skrbijo za njihov urejen videz v delovnem okolju in na slavnostnih dogodkih. Domnevali smo, da so tanke nogavice verjetno občutljivejše, zato smo za testiranje poiskali gladke (brez vzorcev) v črni barvi; večina ima oznako 20 den, le Hudson 23 den (podatek izraža finost niti). In zakaj črne? Preprosto zato, ker se napake na njih hitreje opazijo", je o tem, zakaj so se na Zvezi potrošnikov Slovenije odločili testirati desetih ženskih hlačnih nogavic različnih blagovnih znamk v cenovnem razponu od manj kot 1 do 25 EUR, njihovo kakovost so preverili v laboratorijih in v praksi, povedala Dušica Breskvar, strokovnjakinja za kakovost in varnost izdelkov pri ZPS.

Pod drobnogled so vzeli nogavice blagovnih znamk: Calzedonia, Falke, Filodoro, Kunert, H&M, Hudson, Mercator, Moveup, Polzela in Sisi.

In?

Na testu so ugotovili, da imajo boljše nogavice praviloma višjo ceno.

Prožnost, občutljivost, udobnost …

Končna ocena hlačnih nogavic je bila sestavljena iz ocen testiranj v laboratoriju (60 %) in ocene potrošnic (40 %).

V laboratoriju so preizkušali pretržno silo in raztezek v vzdolžni in prečni smeri (po 30 %), trdnost šivov, obstojnost  nogavice na drgnjenje ter elektrostatičnost oz. čas, ki je potreben za popolno razelektritev (potrošnice vedo, kako neprijetno je, če se hlače ali krilo skorajda 'nalepijo' na hlačne nogavice). Praktične preizkuse pa so izvedli s pomočjo testnih oseb. Ocene so kombinacija njihovih opažanj pri oblačenju, nošenju in pranju ter ocen strokovnjakov. Potrošnice so ocenjevale videz in otip, občutljivost - poškodbe, udobnost in velikost.

Veš katero številko izbrati?

Pregledali so tudi, kako proizvajalci zagotavljajo obvezne in druge informacije o izdelku.

Na embalaži morajo proizvajalci obvezno zapisati le surovinsko sestavo. Podatek o velikosti je zapisan na vseh vzorcih, vendar se način označevanja razlikuje – črke (S, M, L, XL), številke (9, 91/2, 10 itd...) in/ali rimske številke (I, II, III, IV itd.).

Proizvajalci resda večinoma dodajo še graf, ki sporoča, katere številke nogavic so primerne za žensko z določeno višino in težo, ali tabelo ki vzporeja velikost nogavic s konfekcijskimi številkami.

"Omenjeni sistem nikakor ni preprost, saj se številčenje razlikuje med državami – npr. nemške številke so večje od italijanskih in podobno, zato je ob odločitvi za zamenjavo znamke priporočljivo stopiti do prodajalca in povprašati, kako je z velikostjo pri novih nogavicah," je poudarila Dušica Breskvar, saj se bodo potrošnice na ta način izognile razočaranju ob neustreznem nakupu oz. nepotrebnem strošku.

Hlačnih nogavic namreč ni moč zamenjati.

Testi so pokazali, da so razlike v prožnosti precejšne, to pa lahko pomeni, da ti bodo nove nogavice lahko premajhne (pretesne, prekratke) ali prevelike (se gubajo).

Najdražje so najboljše!

Presenetljivo dobre nogavice Calzedonia in H&M!

Najdražje med preizkušenimi, Falke, so se odlično izkazale. Večino drugih vzorcev pa so prav tako lahko označili kot kakovostne, mednje spadajo tudi v Sloveniji izdelane nogavice Fler, medtem ko dosežki nogavic iz Mercatorja in Moveup ustrezajo njihovi ceni.