Teh oblačil na tvojem mestu ne bi oblekla na razgovor za službo

Razgovor za službo je verjetno ena izmed bolj stresnih situacij v življenju. Priprava je odločilnega pomena, to pa zadeva tudi tvojo zunanjo podobo. Saj veš - obleka naredi človeka!

Teh oblačil na tvojem mestu ne bi oblekla na razgovor za službo (foto: Profimedia) Profimedia
6. 4. 2017

Pravo oblačilo te lahko naredi še bolj samozavestno, medtem ko te prekratko krilo, ki ga non stop vlečeš navzol, ali neudobni čevlji lahko zdesetkajo. Sledijo nasveti, česa NE obleči na razgovor za službo, če se želiš prikazati v najboljši možni luči.

1. Razišči podjetje

Verjetno se ti zdi, ko pomisliš na kodeks poslovnega oblačenja le-to precej klasično in starokopitno, ampak dandanes so predvsem mladi kolektivi in podjetja precej bolj sproščena kar zadeva oblačil za v službo. Najbolje je torej, da raziščeš podjetje, da se ne bo zgodilo, da boš v zadregi.

Velikokrat na to, ali boš dobila službo ali ne, vpliva tudi tvoja zunanja podoba, ki odloča o tem, ali se boš dobro vklopila v delovno okolje ali ne.

2. Ne obleci nič kaj preveč motečega

Razgovori za službo so v povprečju kratki, dobiš le nekaj 10 minut, da se predstaviš v najboljši luči. Zapomni si, da si bodo ljudje težko ustvarili sliko o tebi, če jih bo tvoja podoba zaslepila z ogromno lesketajočo se ogrlico.

Individualni stil na razgovoru za službo nima kaj dosti iskati: to pomeni, da tudi, če ti je še tako všeč tista statement ogrlica, jo pusti doma, saj ne želiš, da preveč sporoča o tebi. To stori raje sama.

3. Izogibaj se strganim ali umazanim oblačilom

Pri razgovorih za službo je sveto pravilo, da se posveti detajlom. Zato ne misliti, da ne bo nihče opazil raztrganih najlonk. Videli te bodo kot celoto in potencialno njihovo zaposleno, zato verjemi, da bodo pozorni na vsako malenkost.

Prav tako strgana oblačila - pa naj bodo trenutno še tako v trendu - nimajo kaj iskati na razgovoru za službo. Izogibaj se temu, da izgledaš neurejeno in poskrbi za svojo podobo od nog do glave.

4. Pusti svoj najljubši parfum doma

Vsi želimo lepo dišati, še posebno v stresnih situacijah, ampak naj te ne zavohajo, predno te sploh vidijo. Veliko podjetij ima celo pravilo, da zaposleni ne nosijo parfuma, ker mnoge ljudi močan vonj draži, zato se raje odloči za čista oblačila in deodorant.

5. Če si v dvomih, zapni en gumb

Dekolteji v službenem okolju niso zaželeni, oziroma profesionalni, zato ne promoviraj napačne podobe o sebi. Zlato pravilo oblačenja za razgovor za službo: suknjič bo tvojo podobo takoj povzdignil v profesionalno, ne glede na to, kako sproščeno je delovno okolje. Stajling izberi NAD in ne POD svojimi pričakovanji o delovnem mestu.

6. Zlikaj svoja oblačila

Morda se ti zdi ta precej očitna, ampak zlikana oblačila so zelo pomemben korak proti temu, da bodo tvoja oblačila in s tem tudi tvoja podoba izgledala dobro. 

7. Brez piercingov in vidnih tatujev

Smo v 21. stoletju, ampak veliko podjetij ne trpi preluknjanih nosov ali ustnic in potetovirane roke. Če misliš resno, boš piercinge odstranila, tatuje pa 'zakrila' s primernimi oblačili.

8. Stestiraj izbrana oblačila

Stajling morda izgleda neverjetno dobro na obešalniku, ampak pred velikim dnem, obleci oblačila z vsemi dodatki - čevlji in torbico in preveri svojo podobo v ogledalu. Preveri tudi, ali so ti oblačila popolnoma prav, kako se obnašajo med hojo in kako, ko sediš. 

Tako se z njimi ne boš ukvarjala na razgovoru, ampak se boš lahko posvetila pomembnejšim stvarem.

9. Čevlji so pomembnejši kot si misliš

Kljub temu, da si misliš, da jih boš skrivala pod mizo, te v čevlje skoraj vsak pogleda. Že prej smo govorili o detajlih, no, in to je eden izmed pomembnih detajlov. 

Naj ne bodo pošvedrani, umazani ali konec konec tudi izven mode - izberi takšne, ki bodo tvojo podobo le še povzdignili.

10. Nič preveč divjega ali kar bi pritegnilo pozornost

Izogibaj se vsemu, kar bi lahko koga užalilo, bilo politično nekorektno ali povezano z rasizmom - to je seveda povsem samoumevno. Poleg tega pa ne išči pozornosti z divjo barvo obleke, saj bo ta pozornost povsem napačna. 

Izogibaj se divjim barvam, živalskim vzorcem in premočnemu nakitu. Vse to lahko pošilja napačne informacije o tebi kot bodoči uslužbenki podjetja. 

To, kako si oblečena in kako izgledaš, pove in govori podjetju, kako jih boš predstavljala strankam in zunanjemu svetu, zato bodi pozorna na svojo podobo.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

PREBERI ŠE: Popoln načrt za lepo kožo na obrazu (vključuje priporočila naših novinark) in V čem je skrivnost magično privlačnih Parižank? V tem, da nikoli ne nosijo TEGA!