Študenti NTF in idrijske klekljarice z novo vizijo idrijske čipke

Dolgoletno sodelovanje med NTF in idrijskimi klekljaricami je pripeljalo do izjemnih oblikovalskih stvaritev.

Študenti NTF in idrijske klekljarice z novo vizijo idrijske čipke (foto: NTF) NTF
20. 3. 2017

V Idriji je doma slavna idrijska čipka, ki je skozi stoletja postala pomemben del slovenske kulturne dediščine.

Uporaba čipk je v zadnjih desetletjih prerasla tradicionalen pogled na te prefinjeno izdelane umetnine, saj se z uporabo novih vzorcev in materialov pojavljajo vedno nove vizije idrijske čipke.

Ta nova ustvarjalna smer razvoja idrijske čipke se je pričela realizirati v sodelovanju s Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, ki že vrsto let uspešno sodeluje z Občino Idrija, Centrom za Idrijsko dediščino in Društvom klekljaric idrijske čipke.

Dolgoletno sodelovanje med NTF in idrijskimi klekljaricami je pripeljalo do izjemnih oblikovalskih stvaritev, ki ne samo da ohranjajo tradicionalne vidike idrijske čipke, ampak s svojo samosvojostjo in svežino dokazujejo, da ima le-ta izjemne možnosti za oblikovanje in različne modifikacije v nove, modernejše oblike. 

Letošnji projekt vključuje dvanajst unikatnih kreacij, ki bodo najprej predstavljene na zaključni modni reviji Naravoslovnotehniške fakultete, 30.  marca na Ljubljanskem gradu, kasneje, v soboto 17. 6. 2017, pa tudi na 36. Festivalu idrijske čipke na Mestnem trgu v Idriji. 

Študenti oblikovanja tekstilj in oblačil -  Julia Kaja Hrovat, Dejan Petrović, Admir Kapić, Klara Dulc, David Bacali, Petra Frank, Mateja Zajc, Tara Lombergar, Valerija Intihar, Denis Lukešević, Anja Medle in Kaja Repenšek - so pod mentorstvom izr. prof. Elene Fajt in prof. Marije Jenko oblikovali unikatne koktajl in večerne obleke, v katere so vključevali sodobne interpretacije idrijske čike. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri