Štiri prijateljice, ki jih zares potrebuješ

Najljubše prijateljice so kot najljubši čevlji – vsaka priložnost zahteva drugo/druge. Bi jih rada bolje spoznala? Odpri svojo omaro!

7. 6. 2013

V  srcu imaš kot Carrie Bradshaw nekaj prostora vedno rezerviranega za dvoje: za prijateljice in za čevlje. Toda ali si opazila, da imajo tvoje prijateljice in čevlji poleg tvoje strasti do njih še veliko več skupnega? Kakorkoli, da bi ugotovila, kakšno vlogo imajo zate določene prijateljice, je dovolj, da jih primerjaš s svojimi najljubšimi modeli čevljev.

balerinkaPrijateljica Balerinka

Popolna je za: Šoping ali ženski večer pri eni od vas.

Ne kliči je, če: Si si zaželela nekaj norega, na primer potapljaški tečaj, tri dni na Ibizi ali tatu čez pol hrbta.

Najbrž ti bo rekla: "Se slišiva po koncu Tednika?"

Najbrž ti ne bo rekla (in to tudi resno mislila): "Pol plače si porabila za sončna očala Tom Ford? Bravo, stara!"

Balerinka si, če: Si sposobna celo uro poslušati zaljubljeno prijateljico, ne da bi enkrat dvignila roko in prosila za besedo.

So med tvojimi prijateljicami same Balerinke?

To je zato, ker rada predavaš, sovražiš, da bi te med predavanjem kdo prekinil, in si na splošno rada v središču pozornosti. Nisi dobra poslušalka in si to tudi ne želiš postati. Ni naključje, da imaš ob sebi vedno spremstvo sivih mišk, ki nehote dvigujejo tvoje delnice na trgu. Da bi kateri pomagala s kakšnim modnim nasvetom, ni govora, saj potem ne bi več blestela. A vse to ne pomeni, da si superženska: kaže, da si precej negotova.

Se ne družiš niti z eno?

Mogoče verjameš, da bi prošnja za pomoč pomenila, da nisi dovolj močna – od malih nog si se namreč navajena znajti sama. Vedi, da bi že ena sama Balerinka obogatila tvoje življenje, saj je mojstrica solidarnosti, predvsem pa je v bližini, ko jo potrebuješ.

salonarPrijateljica Salonarka

Popolna je za: Odštekan petkov večer. Ob njej se čudežno vedno počutiš elegantno in seksi.

Ne kliči je, če: Potrebuješ malo pozornosti in nekaj trep­ljajev po rami. Besede 'empatija' preprosto ni v njenem slovarju.

Najbrž ti bo rekla: "Obriši si solze in se greva zabavat!"

Najbrž ti ne bo rekla: "Pridem k tebi in lahko gledava komedijo ter spečeva čokoladne piškote!"

Salonarka si, če: Tvoj mobilni telefon začne divje zvoniti v petek popoldne in ne utihne do nedeljskega jutra.

So med tvojimi prijateljicami same Salonarke?

Ob sebi potrebuješ prijateljico, ki te zna brcniti v rit: če se ne oblečeš lepo, ti bo to povedala, če boš imela solato med zobmi, ravno tako, sploh pa bo v družbi prevzela glavno vlogo, ki jo ti sovražiš. A prava prijateljstva niso omejena samo na vikende.

Se ne družiš niti z eno?

Jemlješ življenje in samo sebe preveč resno? Postani bolj drzna in odprta, pa boš mogoče doživela kaj vznemirljivega ... že to poletje! Če občasno odpreš ventile, ni to nič strašnega.

sandalaPrijateljica Sandalka

Popolna je za: Sprostitev v trenutkih, ko ne bi rada mislila na nič.

Ne kliči je, če: Se počutiš ranljivo – smrt tvojega psička bi lahko hitro primerjala s svojim zlomljenim nohtom.

Najbrž ti bo rekla: "Evo me! Zabava se lahko začne!"

Najbrž ti ne bo rekla: "Tega ti ne smem povedati, ker sem obljubila, da bom zadržala zase."

Sandalka si, če: Za to, da bi prebolela svoje bivše, ne porabiš več kot 24 ur.

So med tvojimi prijateljicami same Sandalke?

Prioritete tvojega življenja so jasne: zabava, hudi tipčki in zadnji hit manikire. Trenutno si se odločila, da življenja ne boš jemala kot priložnosti za osebnostno rast, ampak kot zabavno zabijanje časa. A pazi se usode tipične zabavljačke, ki na koncu praviloma ostane sama.

Se ne družiš niti z eno?

Ne bodi tako vzvišena in pikolovska glede izbire družbe: življenjskih lekcij se lahko učiš od čisto vsakogar, torej tudi od prijateljice Sandalke. Če ne drugega, te lahko opomni na to, da so tri leta več kot dovolj, da ga končno preboliš.

supergaPrijateljica Superga

Popolna je za: Hitro in intenzivno prijateljstvo. Spoznala si jo na potovanju in se z njo takoj ujela – nista obdržali stikov, a si delita nekaj lepih spominov.

Ne kliči je, če: Bi rada naredila kakršenkoli dolgoročen načrt.

Najbrž ti bo rekla: "Tudi ti imaš rada kosmiče? Ti si moja sestra dvojčica, ki je nisem nikoli imela!"

Najbrž ti ne bo rekla: "Kaj če bi šli spet na kakšno potovanje?"

Superga si, če: Imaš dva tisoč prijateljev na Facebooku, od katerih jih tri četrt ne poznaš, s preostalo četrtino pa se bolj poredko družiš.

So med tvojimi prijateljicami same Superge?

Si ena tistih, ki da več na kvantiteto kot na kvaliteto. Zadovoljiš se s površinskimi razmerji, ker se v resnici nerada odpreš. Mogoče te je strah, da bodo drugi opazili, da imaš tudi ti kakšno šibko točko, ki si jo nerada priznaš. Enako kot s prijateljstvi verjetno ravnaš tudi z ljubezenskimi razmerji: da se ne bi opekla, fante pustiš, preden bi oni tebe (oziroma preden bi se na koga navezala).

Se ne družiš niti z eno?

Ne maraš negotovosti, zato pa imaš rada ekskluzivnost. V osnovni šoli si imela eno najboljšo prijateljico, v srednji šoli drugo, zdaj pa spet prijateljuješ v glavnem z eno, s katero sta kot rit in srajca. Večino prostega časa tako posvetiš njej, zaradi česar se omejuješ pri spoznavanju novega. Mogoče pa ne bi bilo slabo malo pokukati v svet?

Besedilo: Tina Torelli