Špela Klara Jambrek: Cosmo zapravljivka

Stilistka, ki ni impulzivna nakupovalka, ki bi v slabem dnevu na blagajno priljubljene trgovine zložila vse, kar ji je pritegnilo pogled. Tudi z denarjem ji uspeva – nikoli ne preseže določene vsote. Ja, Špela  nakupuje premišljeno, delo stilistke pa pripomore, da je njeno nakupovanje lažje.

Špela Klara Jambrek je cosmo zapravljivka (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
30. 8. 2011

Kdaj in kje najraje nakupuješ?

Najbolj me navdušuje London, saj me od vseh najbolj privlačita britanska kultura ter njihov modni in dizajnerski slog.

Kaj ti je ljubše – trgovski centri, butiki sredi mesta, bolšjaki, spletno na­kupovanje?

Rada imam vsega po malem. Kupovanje po spletu je praktično, saj ne zapraviš toliko časa in energije, pa še v skoraj katerokoli trgovino se lahko odpraviš kadarkoli. Kljub vsemu pa ima kupovanje v živo svoje prednosti, saj modni kos vidiš v živo in te ne more presenetiti. Najraje imam dizajnerske butike pa seveda bolšjake, tam lahko najdeš kos, ki ima svojo zgodbo in drugačen, bolj oseben čar.

Čemu se ne moreš upreti?

To se zgodi redko, a vsake toliko časa me preseneti kakšen modni kos, za katerega se mi zdi, da k meni paše kot ključ v ključavnico, da je ustvarjen zame. Takemu se ne morem upreti.

Raje kupuješ v družbi ali sama?

Včasih sama, včasih v družbi. Fino je dobiti še kakšno dodatno mnenje.

Ali kdaj kupuješ zaradi boljšega počutja?

Tudi to se zgodi, a ne pogosto.

S čim raje kupuješ – s kartico ali gotovino in zakaj?

Najbolj praktična se mi zdi kartica.

Ali te kdaj zanese in presežeš svoj limit ali kupuješ zelo premišljeno?

Od nekdaj kupujem premišljeno, nikoli ne zapravljam prek svojih zmožnosti.

Koliko stvari je pospravljenih v tvoji omari, ki jih nikoli ne oblečeš, obuješ, uporabiš?

Zelo malo. Takoj mi pade v oči oblačilo, ki ga že nekaj časa nisem oblekla, in po navadi ga dam hitro naprej. Sem pa začela ohranjati kose oblačil, ki so lepi, imajo določen čar, pa jih ne nosim več. Kot nekakšen modni arhiv.

Kako združuješ oz. ločuješ delo stilistke in nakupovanje zase?

Oboje dojemam kot dve različni zgodbi. Pri stiliranju sem skorajda brez zadržkov, prepustim se trendom, modnim zgodbam in združevanju kontrastov. Seveda nastajajo stajlingi v mojem duhu in s pridihom mojega okusa.

Medtem ko me nabiranje stajlingov sploh ne utruja, pa je nakupovanje zame veliko bolj pre­mišljeno in posledično utrudljivo, saj imam pri sebi precej ozko izoblikovano predstavo, kaj mi je všeč in v čem se dobro počutim. Nakupovanje zame je tako precej bolj naporno in se ga redkeje poslužujem. Z roko v roki pa gre k sreči dejstvo, da mi od nabiranja stajlingov v glavi ostane slika, kje imajo kakšen kos, zato so tudi nakupi potem hitrejši.

Kaj glede nakupovanja svetuješ cosmo zapravljivkam?

Pri nakupovanju in oblikovanju osebnega sloga je prvi korak ta, da izhajamo iz sebe, kaj nam je všeč, v čem se dobro počutimo, in ne, kaj mislimo, da je 'in' ter kaj bo drugim všeč. Če izhajamo iz sebe, bo imel naš slog neki koncept, svojo zgodbo. Zagovarjam načelo, da so nakupi ključnih kosov (plašč, torbica, hlače in čevlji) premišljeni, da tvorijo neko rdečo nit našega sloga, da zanje odštejemo tudi malo več denarja, preostalo pa prilagajamo izbranim kosom.

Petra Arula, foto: Primož Predalič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri