Slovenski modni blogi, ki jih gre obiskati!

Preprosto obožujemo bloge, ob katerih se lahko vsaj malo navdušujemo nad početjem drugih ali z veseljem pobrskamo po njihovih 'online' omarah. V svetu je bloganje že stalnica in bolj ali manj dober posel.

16. 3. 2013

Najprej so medmrežje preplavili modni blogerji, zdaj pa se vse več tujih zvezdnikov odloča za tovrstno komunikacijo s svojimi zvestimi oboževalci, ki jim lahko tudi prek Tumblrja, Instagrama, Twitterja in drugih omrežij sledijo na vsakem koraku.

Prav zabavno je šteti, kolikokrat na dan se je preoblekla Rihanna in kaj se ji plete po glavi, medtem ko je na primer nadvse zanimivo spremljati Beyoncé v zaodrju njenih koncertov in jo oboževati tudi brez ličil.

Tudi v Sloveniji imamo vse več blogerjev, ki so pravzaprav zelo uspešni, nadarjeni in hudomušni.

Manja Plešnar je za revijo Story pobrskala po spletu in izbrala nekaj takšnih, ki se razlikujejo po vsebini ter slogu pisanja in se dotikajo mode in tem o življenjskem slogu pa arhivskih in umetniških področij.

Slovenski modni blogerji:

  • Teo Nadišič, ki prihaja z Obale, je leta 2009 začel pisati blog www.te-dore.com, kjer lahko najdete veliko še neodkritih in izjemnih oblikovalcev. Na njegovem arhivskem blogu se prepletajo črnina, minimalizem in japonski vpliv. Ima neverjeten smisel za estetiko, kar so opazili tudi v tujini. Po objavi v hrvaški različici spletne revije Push it je stik z njim navezal glavni urednik britanske izdaje in mu ponudil sodelovanje. Tedensko sestavlja kombinacijo šestih oblačil za rubriko Style it. Njegovi najljubši blogi so: Garance Doré, DCMU, le21emme, vanillascented, Dressful in the Sartorialist.
  • Urška Podojstršek, ki se rada razpiše in se ob tem včasih na glas smeji, pravi, da je bloganje najboljša terapija proti tečnobi. Njen izredno zabaven blog lahko spremljate na www.pizdun.org. Njena zgodba se je začela na potovanju po Južni Ameriki, kjer je pisala zabavne in drugačne potopise. "Pisala sem zgodbe o sveže pečeni popotnici in njenih težavah na potovanjih. Brez maskare, brez visokih pet. Komarjih, letečih ščurkih in čudovitih jutrih. O tistih najpomembnejših postranskih stvareh, ki sem jih hotela povedati prijateljicam. A takrat še ni bil o wifija v vsakem pajzlu, temveč je bil internet drag in prijateljice na drugi strani poloble," nam je nazorno razložila Urška. Pozneje je pisala potopise za slovenske revije in portale ter veliko potovala kot stevar­desa in kot popotnica na večmesečnih odisejadah.
  • Carolina krews nas že tri leta navdušuje s svojim blogom  www.carolinakrews.blogspot.com, ki je zaradi njenega edinstvenega oblačenja in profesionalnih fotografij divji in vpadljiv. Moda jo navdušuje že od nekdaj, in ker rada fotografira in ustvarja, jo je bloganje popolnoma prevzelo, brez tega si namreč ne more predstavljati življenja. Rada eksperimentira z različnimi slogi oblačenja, kar je za njene oboževalce gotovo zanimivo. Najraje spremlja blog Fanny Lyckman, ker ima prepoznaven stil, ki je drugačen in drzen, in ker ima najboljše in najbolj kakovostne fotografije.
  • Ana Hribar je svoj slikovit in navdihujoč blog začela pisati pred šestimi leti, ko je ustanovila blagovno znamko Fensišmensi. Blog www.fensismensi.com je nastal kot oblika zapisov, ki so ji ustrezali kot dodatek k spletni strani znamke, v okviru katere nastajajo torbice, denarnice in broške. Prvotni namen je bil objavljati novice, potem pa je hitro dobil tudi bolj osebno vsebino. "Koncept je uživati v lepih rečeh in trenutkih," pravi Ana. Blog se namreč usmerja na področje oblikovanja, potovanj in lepote. Zadnji blog, ki jo je navdušil, je blog poročne fotografinje Ive Novak (ivanovak.com/blog).
  • Modna blogerka Mojca Hlupič prihaja iz Maribora, vendar trenutno dela in živi na Dunaju, kjer je dobila službo v modni industriji. Po izobrazbi je sicer lingvistka s končanim magisterijem iz prevajanja in tolmačenja, vendar se udejstvuje na področju mode, saj je poleg redne službe že dobri dve leti piše blog oziroma ose­bni dnevnik www.irayaa.com ter kolumno Mestni u(lov) za eno izmed modnih revij. Rada spremlja bloge, kot so Style by Kling, Fashiontoast, Carolines Mode, Tha Man Repeller, Madame de Rossa, I'm Fancy, najbolj pa se navdušuje nad skandinavskimi modnimi blogi.

Več o slovenski blogeriji, skupaj z intervjuji slovenskih blogerjev pa si preberi v novi Story.