Simona Melanšek in njena Zlatarnica 14K

Simona Melanšek je oblikovalka unikatnega nakita, ki jo je zlato navdušilo že v otroških letih.

Simona Melanšek in njena Zlatarnica 14K (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
5. 7. 2014

"Želela sem se naučiti, kako izdelati nekaj, kar bo nekomu v trajen spomin, kar bo nosil s ponosom in kar bo morda preživelo generacije," je začela svojo pripoved zlatarka, ki je po končani zlatarski šoli v Celju prve osnove ročnega izdelovanja nakita pridobila v priznani mariborski zlatarski delavnici Diane Stergar-Toplak, kar jo je popeljalo v svet oblikovanja nakita.

"Spoznanje, da se je za uresničevanje idej treba vselej izpopolnjevati, me je spodbudilo k pridobitvi mojstrskega naziva," je dejala Simona in dodala, da je ustvarjanje nakita njena strast.

"Navdihujejo me stvaritve narave, ki vedno znova ponujajo čudovite cvetove, metulje, ptice. Vsak kos nakita je nova zgodba, največkrat nastaja sproti, postopoma, samo začeti je treba. Pri svojem delu najraje kombiniram različne barve zlata, nadgrajujem jih z obdelavami, dodajam drage in okrasne kamne, biserno matico, bisere, korale, les, kavčuk ... Trenutno najaktualnejša je kombinacija belega in rožnatega zlata. Tudi srebro je zelo voljna kovina, ki se z oksidiranjem in v kombinacijah z zlatom lepo izrazi pri večjih kosih nakita in dopušča več ustvarjalne svobode. Pestrost barv žlahtnih kovin in naravna lepota dragih kamnov omogočata harmonijo ideje z uporabno vrednostjo," je zaključila oblikovalka in dodala le še, da človek ne kupi le kosa nakita, ampak tudi idejo in čas ter energijo, ki je vložena pri izdelavi.

"Prav zato vsak kos nosi svoje sporočilo in je neponovljiv."

Kje jo najdeš?

Simona Melanšek ima zlatarno Zlatarnica 14K na Slomškovem trgu 14 v Mariboru, predstavlja pa se tudi na spletni strani www.zlatarnica14k.si in na Facebookovi strani Zlatarnica14K.

MetiBeti, foto: osebni arhiv