Predstavlja slovensko tradicijo

Oblikovalka unikatnih čevljev Alja Novak bo ta teden preživela v Bruslju, kjer bo jutri otvoritev njene druge samostojne razstave čevljev.

19. 11. 2007

Za oblikovalko unikatnih čevljev Aljo Novak je bil pretekli teden zelo napet, potekale so namreč še zadnje priprave za odhod v Bruselj, kjer bo jutri otvoritev njene že druge razstave z naslovom Čevlji z idrijsko čipko/Sodobnost vpeta v tradicijo, ki jo je posvetila svojemu v avgustu preminulemu dedku Radu Virjentu, po katerem je prevzela blagovno znamko. »Če ne bi bilo njega, ne bi nikoli postala izdelovalka čevljev,« je za spletni Cosmopolitan dejala Alja, ki je za nastanek razstavnih eksponatov z idrijsko čipko, kristali Swarovski in s 24-karatno pozlato potrebovala več kot pol leta.

V številkah

Nastalo je osem parov unikatnih čevljev, ki jih dopolnjujejo nakit in torbica z idrijsko čipko. Šest parov čevljev je barvno in stilno usklajenih med seboj, in sicer ženski in moški par, ki predstavljata usklajeno celoto. En par unikatnih škornjev dopolnjuje torbica z idrijsko čipko, en par sandalov pa dopolnjuje nakit, narejen iz belega zlata idrijske čipke, ki je ujeta v kristalne medaljone.

Nakit je razdeljen na tri dele, prvi del sta zapestnici, ki se nosita okrog gležnjev in predstavljata del čevljev, ostala dva kosa pa predstavljajo uhani in verižica.

Kolekcija ne predstavlja prihajajočih modnih trendov, ampak ohranja lasten in prepoznaven slog – s tem postaja večna in primerna za vsakršne posebne priložnosti.

V njenih rokah vse postane združljivo

Pri oblikovanju čevljev je Alja Novak iskala rešitve in ugotavljala, kako skupaj delujeta dva tako različna materiala, kot sta klekljana čipka in usnje. Oblikovanje te kolekcije je bil zanjo velik izziv, saj je morala uskladiti inovativne ideje z zahtevno izdelavo, izdelati je morala natančne kroje za čevlje, po katerih so v Čipkarski šoli Idrija naredili vzorce za čipko v tradicionalnih idrijskih motivih. Čipka in vzorci so nastajali skoraj 200 ur. Delo je bilo zelo zahtevno, saj se je Alja poleg tradicionalne čipke poigrala tudi z inovativnimi idejami o čipki, v katero so vklekljani kristali Swarovski. Slednja krasi najdražje čevlje iz omenjene kolekcije. Čevljem poleg unikatne idrijske čipke in kristalov Swarovski dviguje vrednost tudi peta, ki je pozlačena s 24-karatnim zlatom.

Še nekaj o Alji

Alja Novak je leta 2004 diplomirala na Oddelku za oblikovanje ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Svojo profesionalno pot je nadaljevala z vodenjem lastnega podjetja, ki se ukvarja z unikatnim oblikovanjem in izdelovanjem čevljev, ustanovila je tudi svojo blagovno znamko A. Viryent. Aprila 2006 je imela svojo prvo samostojno razstavo z naslovom Čevlji v mestu pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana v galeriji Kresija v Ljubljani. Jutri pa jo čaka otvoritev druge razstave … S predstavitvijo unikatne kolekcije čevljev z idrijsko čipko želi oblikovalka javnosti približati idrijsko čipko in ji s tem, da jo je vpletla v dizajn čevljev, dvigniti uporabno vrednost.

Tradicija ostaja živa

S tradicionalno tehniko klekljanja čipka ohranja bogastvo dediščine, zanimiva vpletenost le te v sodobno razmišljanje o čevljih, pa jo pelje bliže k sodobnemu zahtevnemu potrošniku in ji spreminja dosedanji koncept. Čipka tako postane detajl, ki postaja tržno zanimiv, unikatni čevlji z idrijsko čipko pa postanejo izdelek, ki ima visok tržni in promocijski potencial tako na naših tleh kot v tujini. Unikatni kosi, namenjeni ciljni skupini najzahtevnejših potrošnikov s posluhom za unikatnost, bodo nastali v okviru blagovne znamke A.Viryent, in bodo avtorsko prepoznavni, saj bodo narejeni ročno, po starih izročilih čevljarske obrti. Idrijska čipka, ki bo nastala v sodelovanju s Čipkarsko šolo Idrija, bo tako postala več kot zgolj tradicija in obrt, in se s tem prilagodila sodobnemu načinu življenja ter postala vrhunski oblikovalski izdelek.

Lahko jo boš videla tudi ti!

Razstava unikatnih izdelkov Alje Novak se bo iz Evropskega parlamenta v decembru preselila tudi v Slovenijo.