Prednost za vse: Javni potniški promet je šik

Pot avtobusne linije številka 6 Ljubljanskega potniškega prometa je te dni popestrilo zanimivo modno dogajanje.

11. 6. 2013

Ob 10. uri je potnike linije številka 6 na postajališču Tobačna presenetil vhod sedmih lepotic, ki so se v kreacijah modne oblikovalke Nike Torkar, študentke Oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete, sprehodile po avtobusu, kot bi bile na modni brvi.

Običajna pot z avtobusom se je spremenila v mobilno modno revijo, ki je prijetno presenetila vstopajoče potnike. Pritegnila pa je tudi radovedne poglede voznikov avtomobilov. Ti so tega dne lahko obžalovali, da svoje poti niso raje opravili z javnim potniškim prometom.

"S tem dogodkom smo želeli  pokazati, da je javni potniški promet lahko zabaven in privlačen. Danes pa tudi, da ne zaostaja za najhitrejšimi modnimi trendi," je dejala Tamara Štader iz agencije MayerMcCann.

Modni dogodekje potekal v okviru nacionalne ozaveščevalne kampanje Prednost za vse za promocijo javnega potniškega prometa.

"S kampanjo želimo približati javnosti številne prednosti, ki jih javni potniški promet prinaša za okolje, zdravje in kakovost bivanja," je dejala Polona Demšar Mitrovič iz Ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Kot pravi modna oblikovalka Nika Torkar je javni potniški promet zelo priročen tudi za modne oblikovalce.

"Čeprav imam včasih veliko prtljage - zaradi fotoshootingov, fittingov in podobno - sem ugotovila, da je avtobus priročen, saj je zaradi drogov kot velika premikajoče se omara, v katero lahko obesim obleke."

Javni potniški promet pa je lahko tudi vir inspiracije.

"Velikokrat se mi je že zgodilo, da se mi je kakšna ideja za kreacijo porodila prav na javnem potniškem prometu. Tukaj resnično začutiš ulico, utrip mesta, in iz množice barv, materialov in stilov črpaš navdih," je še dodala. Nika je svoje kreacije predstavila že v številnih priznanih modnih magazinih, njena kolekcija je bila med drugim izbrana za modno razstavo Smer jug-jugovzhod, kjer se je predstavilo več kot 50 uveljavljenih modnih oblikovalcev iz 12 držav jugovzhodne Evrope, letos pa je svoje kreacije predstavila tudi na modnih brveh Philips FashionWeek.