Pred 130 leti se je rodila Coco Chanel

Na današnji dan pred 130 leti se je v francoskem mestecu Saumur rodila priznana modna oblikovalka Gabrielle Chanel – Bonheur, bolj znana kot Coco Chanel.

Pred 130 leti se je rodila Coco Chanel (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2013

Coco Chanel, ki še danes velja za sinonim preproste elegance, je v modo za ženske prinesla pravo revolucijo. Ženskam, ki so bile do takrat omejene zaradi težkih oblačil, steznikov, podlog in tesnih strogih oblek, je predstavila obleke iz džersija, blaga, ki je do takrat veljalo kot blago ''za revne''.  Ustvarjala je preprosta, udobna in večno elegantna oblačila.

Zase je dejala: ''Ženskam sem dala svobodo; vrnila sem jim telesa: telesa, ki so bila preznojena zaradi modnih oblek, čipk, steznikov, spodnjega perila in podlog.''

Ženskam je predstavila tudi hlačni kostim, ''malo črno obleko', znana je bila po pozlačenih gumbih, bisernih ogrlicah, torbicah s pozlačenimi verižicami in seveda, dišavi Chanel No. 5, ki je nastala leta 1921 v laboratoriju parfumerja Ernesta Beauxa in še danes velja za najbolj prodajano dišavo na svetu.

Njena moda je ostajala dokaj stalna in se ni znatno spreminjala iz leta v leto ali celo iz generacije v generacijo, zato tudi danes takoj prepoznaš kos oblačila ali modnega dodatka te slovite oblikovalke.

Coco Chanel je umrla v Parizu, 10. januarja 1971, v 88. letu starosti, v svojem apartmaju v Hotelu Ritz, kjer je živela svojih zadnjih 30 let.