Moda Promocijsko sporočilo

Pranje NEDRČKOV: Izvoli 5 TOP nasvetov, da jih med pranjem ne uničiš!

27. 2. 2024
Pranje NEDRČKOV: Izvoli 5 TOP nasvetov, da jih med pranjem ne uničiš! (foto: Profimedia)
Profimedia

Res je, da nedrčkov za razliko od spodnjih hlačk praviloma ni treba prati po vsakem nošenju, a to ne pomeni, da lahko s čiščenjem odlašaš v nedogled ... 

Tudi ti odlašaš s pranjem svojih najljubših nedrčkov, ker se bojiš, da jih boš uničila? Upravičeno! Veljajo namreč za enega najbolj občutljivih kosov perila. Praviloma jih sicer res ni treba prati vsak dan, saj se tako uničuje oblika in elastičnost nedrčka, a po dveh ali treh nošenjih lahko tudi na videz še čist nedrček spodbuja razmnoževanje bakterij v nabrani umazaniji, znoju in sebumu.  

Pri pranju nedrčkov gre tako rekoč za neke vrste 'mistery box', saj nikoli ne veš, kaj boš na koncu potegnila iz pralnega stroja. Bodo skrčeni, nabrani, raztegnjeni? Bo skozi blago pogledala žička za oblikovanje in podporo? Bodo vse zaponke še vedno na svojem mestu?  

Profimedia

To so le tri vprašanja, ki si jih najbrž zastavljaš vsakokrat, preden pogledaš končni rezultat pranja. Pa ni treba, da ti pranje tega izjemno pomembnega kosa oblačila predstavlja tak stres.  

Vse, kar moraš storiti, je slediti TEM 5 NASVETOM in pranje nedrčkov ne bo več bav-bav. Obljubimo!  

1. Preveri, kakšno vrsto pranja zahteva tvoj nedrček  

Ko se odločiš za pranje nedrčkov, vedno najprej na etiketi za vzdrževanje preveri, ali proizvajalec priporoča ročno ali strojno pranje. Načeloma velja, da lahko z ročnim pranjem precej podaljšaš življenjsko dobo tega izjemno pomembnega kosa oblačila, a če uporabiš preveč detergenta visoke koncentracije, temu najbrž ne bo tako.  

Doziranje detergenta nasploh zna biti precejšenj izziv, zato se številne poslužujejo detergenta v lističih, ki se tudi pri ročnem pranju izkažejo kot izjemno funkcionalno in učinkovito čistilno sredstvo. Med najbolj znanimi so peresno lahki lističi detergenta za pranje perila Dr. Beckmann Magic Leaves, ki naredijo pranje tako udobno. En, v vodi topen listič zagotavlja globinsko čistočo in osvežene barve - tudi pri nizkih temperaturah.  

Promocijsko gradivo

2. Nujno uporabi mrežico za perilo  

Če je na etiketi za vzdrževanje oznaka za pranje v pralnem stroju (ali pa se ti pač ne ljubi prati 'na roke'), lahko nedrčke opereš tudi v pralnem stroju – pri nizki temperaturi na programu za občutljivo perilo.  

AMPAK! Vse nedrčke pred pranjem zapni, da se ne raztegnejo in se kljukice za zapenjanje ne zapletejo v tkanino oziroma odtrgajo in vsakega posebej položi v mrežasto vrečko za pranje perila, da jih zaščitiš pred izgubo oblike in vozlanjem.  

3. Pazi na izbiro programa in detergenta  

Uporabi program za občutljivo perilo z nižjo temperaturo in manjšo hitrostjo ter zelo blag detergent. Izogibaj se detergentu v prašku, saj lahko zrnca poškodujejo delikatne tkanine perila in jih uničijo. Tudi pri doziranju tekočega detergenta se svetuje posebna previdnost, saj ga je lahko hitro preveč – ali premalo.  

Profimedia

Še najbolj enostavna je uporaba detergenta v lističih, tako kar zadeva funkcionalnost, kot tudi doziranje. Med največjimi trendi na trgu so trenutno lističi dr. Beckmann Magic Leaves, ki jih odlikujejo številne praktične lastnosti, saj so:  

 • ekonomični  
 • enostavni za odmerjanje – 1 listič na pranje
 • ekološko zasnovani za zmanjšanje ogljičnega odtisa
 • idealni tudi za ročno pranje in potovanja  

Praškasti detergent za pranje perila, stisnjen v peresno lahke topljive in biorazgradljive lističe Dr. Beckmann Magic Leavs, se lahko pohvali tudi z izredno praktično embalažo z možnostjo ponovnega zapiranja, ki zadrži vonj znotraj in vlago zunaj ter zelo privlačnimi in dolgotrajnimi vonji.  

Promocijsko gradivo

Uporaba detergenta v lističih Dr. Becmann Magic Leaves je sila uporabna. El listič dodaš v vodo namočenim oblačilom za ročno pranje oziroma ga položiš v boben pralnega stroja in izkusiš izjemno enostaven način pranja perila - tudi pri kratkih programih pranja. Njihov izjemno lahek in kompakten format:

 • zmanjšuje odpadno embalažo in ogljični odtis,
 • je enostaven za transport in shranjevanje,
 • je enostavno za uporabo, brez prekomernega odmerjanja,
 • je primeren tudi za kratke programe pranja,
 • deluje že od 20°C naprej,
 • ne vsebuje mikroplastike,
 • je brez konzervansov,
 • prispeva k manj odpadne embalaže (v primerjavi z običajnimi tekočimi detergenti v plastenkah s primerljivim številom pranj na pakirno enoto),
 • je veganski.  

Ker gre za kompakten in okolju prijazen format, z uporabo lističev Dr. Beckmann Magic Leaves pomagaš zmanjševati emisije CO2 ter tako pomembno prispevaš k ohranjanju ter zaščiti okolja.  

Promocijsko gradivo

4. Nedrčki ne marajo 'težke' družbe  

Čeprav ne zasedejo veliko prostora in jih najbrž ne pereš veliko naenkrat, nedrčkov ni pametno prati skupaj s katero koli vrsto oblačil. Kakšni nežni svileni ali bombažni kosi bodo OK, nikar pa jih ne dajaj v ‘pralno družbo’ s kavbojkami, brisačami, posteljnino ter drugimi težkimi in velikimi kosi oblačil.  

5. Nikar v sušilni stroj  

Če se le da, se izogni sušenju nedrčkov v sušilnem stroju, saj imajo skoraj vsi v tkanini elastan, toplota pa bo stopila vlakna in povzročila, da sčasoma izgubijo prožnost. Poleg tega zagotovo ne želiš nagubanih nedrčkov ali deformirane oblike košaric.

Profimedia

Bolje je, da jih posušiš na suhi brisači ali na zraku, a nikar v neposredni bližini radiatorja ali kakšnega drugega vira toplote. Prav tako jih ne obešaj za naramnice, saj je lahko raztegnejo in najbrž se strinjaš, da ga ni hujšega, kot ko si moraš vsakih par minut popravljati naramnice, ki nadležno zlezejo z ramen.