Pozabi na japonke in natikače, TO poletje bomo nosili TE sandale (ki si jih nekoč že oboževala!)

Bili so že noro priljubljeni, ker pašejo na čisto VSE, obuješ pa jih lahko za VSE priložnosti.

Pozabi na japonke in natikače, TO poletje bomo nosili TE sandale (ki si jih nekoč že oboževala!) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2022

Zanimivo je, da so med trendi za pomlad in poletje 2022 najbolj priljubljeni sandali verjetno najstarejši sandali v zahodni zgodovini. Gladiatorji ali rimski sandali so ime, s katerim označujemo te ravne poletne čevlje z več trakovi, ki spremljajo vsak poletni videz.

Barve, kot so črna, konjakovo usnje ali zlata, so tri pogoste možnosti za te sandale, ki že desetletja navdušujejo modo.

Ob vseh njihovih vzponih in padcih v zgodovini mode lahko danes rečemo, da so gladiatorski sandali spet v središču pozornosti. Na modni pisti so nedvomno postali uradna obutev poletja.

Pomislimo na najbolj dobesedno obutev, ki jo povezujemo z znamenitimi rimskimi osebnostmi. Giorgio Armani je za letošnjo sezono pripravil nekakšne ploske sandale z vezalkami. Dobesedna posodobitev v barvah, kot sta rožnata in rdeča, ki se ujema z vsemi oblačili, od bluz do oblek iz šifona.

Vrača se TA zelo priljubljen trend iz 90-ih, ki ga boš z veseljem obudila (+namigi, kako)

Pri Louis Vuittonu se Nicolas Gesquière spet vrača v preteklost: jeseni 2021 je že vrnil čevelj, ki je postal nesmrten pri Balenciagi leta 2008 - sandale do gležnja, za katere so značilni številni trakovi do kolen.

Leta 2022 je francoski oblikovalec dizajn znižal na višino gležnjev, vendar je bistvo ostalo enako. Sandal z nizko peto, v obliki škornja, ki ima tudi značilne vezalke rimskih škornjev.

Poglej najbolj trendne sandale:

Armani pomlad in poletje 2022

Louis Vuitton pomlad in poletje 2022

TA stajling s Primarka je navdušil MODNA dekleta (in za VSE boš odštela manj kot 20 evrov)

Med italijanskimi blagovnimi znamkami ta vrsta obutve ni nenavadna. Navsezadnje se sklicujejo na svojo zgodovino, pri čemer je referenčna točka stari Rim. Alberta Ferretti je ena od blagovnih znamk, ki jih ponavlja iz sezone v sezono. V njenem primeru so gladiatorski sandali postali bolj odprti kot prejšnji modeli. Sestavljene so iz vrvi, dolgih do gležnjev, lahko pa segajo tudi pod kolena. V črni barvi so popolna osnova za kombinacijo s poletnimi oblekami in mini oblekami.

Isabel Marant pomlad in poletje 2022

Podobno velja za blagovne znamke, kot je Paco Rabanne, katerih predlogi so obarvani z barvami šestdesetih let. Drugi prevodi gredo skozi najbolj poudarjeno obutev: da, rimski sandali so lahko zaradi ravne platforme in poudarjenih zaponk, ki vključujejo na primer Ports 1961, tudi ogromni. V rokah Ricka Owensa so gladiatorke tako do gležnjev kot tudi po celotni dolžini, vedno s sprednjim trakom, ki poudarja značaj tega čevlja.

Ports 1961 pomlad in poletje 2022

Paco Rabanne pomlad in poletje 2022

Gladiatorski sandali niso le zaradi oblike traku na gležnju. Druga plat tega poletnega trenda so sandali z neskončnimi vezalkami. Ti sandali so bolj tradicionalni sandali z minimalnimi trakovi, ki se zapenjajo cik-cak po nogi. Prabal Gurung jih obarva modro, Valentino pa izkoristi najmanjši kotiček, da vanje vključi znamenite zakovice iz linije Rockstud.

Valentino pomlad in poletje 2022

Valentino pomlad in poletje 2022

Isabel Marant se je odločila za sandale s trakovi v svetlih barvah, kot sta rožnata ali fuksija, ki jim futuristični pridih dajejo tudi druge podrobnosti. Najbolj minimalistično različico najdemo pri Ludovicu de Saint Serninu, ki ima obleke opremljene z zelo tankimi naramnicami v barvi kože.

Isabel Marant pomlad in poletje 2022

Ludovic de Saint Sernin pomlad in poletje 2022

Fotografije: Profimedia

Preberite več na Elle.si