Nimaš česa obleči? Mi imamo super rešitev!

Življenje bo lažje, če se boš znebila odvečne navlake in kar najbolje izkoristila prostor v svoji omari.

Nimaš česa obleči? Mi imamo super rešitev! (foto: David Brandon Geeting, Getty Images) David Brandon Geeting, Getty Images
7. 6. 2015

Poznaš pregovor Obleka naredi človeka in jutranji nered v omari, ko že tako zamujaš in točno veš, kaj bi obleka, pa tega nikakor ne najdeš?

Ta rek drži, ampak za to ne potrebuješ ogromne količine oblačil (da bi bila modna in v trendu). Čar je v samozavesti nošenja in v kombinacijah.

Če še vedno nisi povsem prepričana, da imaš v svoji omari, ki mimogrede poka po šivih, vse, je čas za reorganizacijo in tvoja jutra se bodo začela veliko lepše.

Tri, dva, ena ... akcija!

Prvi korak: Krpo v roke

Iz omare vzemi popolnoma vse in zloži na posteljo. Loči oblačila, dodatke, in če v omari hraniš čevlje, tudi te. Sledi temeljito čiščenje. Ko imaš prazen in čist prostor pripravljen, lahko iz njega narediš čudovito in modno omaro.

Drugi korak: Obdrži proti zavrzi

Sledi najtežji del: odločanje, katerih oblačil zares ne potrebuješ. Da boš lažje sprejela odločitve, si pomagaj z naslednjimi vprašanji:

  • Ali mi je res všeč?
  • Ali mi res pristaja?
  • Ali bi to še enkrat kupila?
  • Ali doseže pričakovanja?
  • Ali hranim samo zato, ker je bilo drago?

Tretji korak: Bodi odločna in iskrena

Če so odgovori na vsa vprašanja pritrdilni, lahko oblačilo obdržiš, vsak kos, ki ni imel vseh ali vsaj večino pozitivnih odgovorov, pa izgubi mesto v omari. Izjema so le klasični kosi. Obdrži kratke majice, ki jih nosiš skozi vse leto, svoje najljubše kavbojke ter brezčasne obleke. Ko to razporediš, je čas za ...

Četrti korak: Kupčkanje

Lahko se odločiš za hitro in preprosto razporeditev. Spredaj naj bodo oblačila, ki jih nosiš najpogosteje, sledijo naj tista, ki so uporabljena le občasno, in tako naprej.

Ne pozabi pa jih zložiti tudi med seboj po vrsti. Majice skupaj, hlače skupaj, obleke itd. Če ji boš razvrstila tako, boš lažje, zlasti pa hitreje našla tisto, kar potrebuješ.

Peti korak: Podarim, dobim

Oblačila, ki jih ne boš več nosila, podari tistim, ki jih resnično potrebujejo, in počutila se boš odlično. Če so ta obrabljena, pa jih vrzi v smeti. Uporabiš lahko tudi domišljijo in z malo kreativnosti nekatere kose predelaš.

Šesti korak: Vzdržuj red

Ko je omara enkrat (pre)urejena, ne pomeni, da bo takšna ostala tudi naslednjih nekaj mesecev. Enkrat na teden ali mesec preglej, ali je vse lepo zloženo, in tisto, kar ni, ponovno zloži, ne spreglej pa tudi stvari, ki jih v tem času nisi niti enkrat oblekla. Če je v igri tisti 'če', je čas, da se od tega kosa za vedno posloviš.

omara

Po predlogi JessicE Matlin priredila Petra Rozman
Fotografije: David Brandon Geeting, Getty Images

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri