Nikoli ne uganeš, kje konča vsa nepobrana letališčna prtljaga 🤯 (si uganila?)

Nas je tole res presenetilo!

Nikoli ne uganeš, kje konča vsa nepobrana letališčna prtljaga 🤯 (si uganila?) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 11. 2021

Tudi puncam na uredništvu se je že zgodil tale scenarij: dvakrat presedeš letalo na poti do svoje destinacije in ko končno prispeš vsa jet-lagana, prtljage ni od nikoder. Resno??!!

Na veliko srečo, smo jo do sedaj še vedno uspele dobiti nazaj v dokaj razumnem času, in razen tistih nekaj dni nošenja enih in istih oblačil, večjih travm nismo doživele.

Pa si vedela, da je kar nekaj ljudi, ki nikoli več ne vidi svojega kovčka?

Včasih se namreč zgodi, da ta odvandra neznano kam, in ga zato na napačni lokaciji nihče ne prevzame (le čemu potem služijo tiste etikete?).

Tudi zaradi tega je zelo priporočljivo, da imaš kovček zavarovan, saj ti je zaradi izgubljene prtljage letališče dolžno povrniti škodo.

Večino kovčkov izsledijo in jih vrnejo lastnikom v 48 urah, vendar majhna količina - približno en od 20.000 - nikoli ne pride domov. 

In kje končajo vsi ti ne prevzeti kovčki?

Tale podatek te bo verjetno šokiral, ampak vsa ne prevzeta prtljaga se proda naprej!

In sicer je postopek takšen:

Letalske družbe običajno hranijo ne prevzeto prtljago okoli terminala, kjer so jo našli, približno pet dni, preden jo odpošljejo v centralno skladišče. Po približno 60 dneh skladiščenja letalski prevozniki kovčke podarijo v dobrodelne namene ali jih prodajo v posebnih trgovinah in javnih dražbah.

Preberi tudi: David Amaro nam je zaupal kaj se je dogajalo v zakulisju MTV EMA

ABC News je poročal, da se na desetine takšnih dražb zgodi na letališčih po celotnih ZDA, pri čemer je na kocki na tisoče kovčkov in milijone dolarjev (bi tudi ti za male pare kupila kak LV kovček?).

Prav tako v ZDA, natančneje v kraju Scottsboro v Alabami je posebna trgovina, kjer konča veliko število ne prevzetih kovčkov. Trgovina, ki se imenuje Unclaimed Baggage, obratuje že celih 50 let in sicer prtljago odkupi od letalskih prevoznikov, potem pa oblačila, obutev, modne dodatke, športno opremo, glasbene inštrumente in ostale stvari najdene v kovčkih prodaja naprej v svoji prodajalni na 50.000 kvadratnih metrih.

Priporočamo: Se tudi tebi trenutno dogaja, da izgubljaš veliko las? Stokovnjaki pojasnjujejo zakaj

Z več kot štirimi milijardami kovčkov, ki jih vsako leto oddamo na letališču, lahko tudi zelo majhen odstotek tako velike količine napolni skladišče z ne prevzetimi predmeti. Potniki puščajo predmete tudi v zabojnikih nad glavo, taksi vozilih, hotelih in kamor koli drugje potujejo, kar prispeva k temu, da ne prevzeti predmeti dobijo drugo življenje v tej trgovini.

Vsak dan v njihovo skladišče prispe približno 7000 novih artiklov, kjer 30 ljudi razvršča kovčke, vrže stran kar ni uporabnega ali te stvari posreduje dobrodelnim organizacijam (na primer otroške vozičke in bergle).

Po novem ima Unclaimed Baggage tudi spletno trgovino, kjer lahko vidiš, kaj vse se najde v ne prevzetih kovčkih.

Preberi še: Peter Prevc presenetil z novico, da je drugič postal očka

Kako pa je s tem v Evropi?

V Združenem kraljestvu ne prevzeta prtljaga običajno konča v eni od dražbenih hiš. Nekateri od teh predmetov, kot so očala za branje, predajo v dobrodelne namene, preden jih prodajo željnim lovcem na kupčije.

A vse blago ne konča pod kladivom dražitelja. EasyJet hrani neprevzeto prtljago eno leto, preden jo posreduje lokalnim dobrodelnim ustanovam; Buzz jo hrani samo štiri mesece. Tako Aer Lingus kot Ryanair posredujeta ne prevzeto prtljago irskim dobrodelnim ustanovam.

Fotografije: Profimedia