Najboljši detergent za barvasto perilo ni tudi najdražji

Barvastega perila, ki pa ga imamo običajno v bobnu pralnega stroja najbolj pogosto, ne peremo z univerzalnimi pralnimi sredstvi, saj ta vsebujejo belila, ki lahko vplivajo na barve. In ker v ta namen potrošniki uporabljajo posebne detergente za pranje barvastega perila, so vzorce tega vzeli pod drobnogled tudi pri ZPS.

17. 9. 2014

Pri testiranju so bili pozorni predvsem, kako učinkovita so ta sredstva pri odstranjevanju madežev, saj je to najbolj opazen kazalec učinkovitosti pranja, izkazalo pa se je, da so večje razlike v cenah kot pa v ocenah. Pranje z detergentom, ki je zmagal na testu, je kar pol cenejše do najdražjega vzorca na testu.

Bolj podrobno si lahko o testu prebereš na spletni strani ZPS, v nadaljevanju pa povzemamo nekaj bistvenih poudarkov:

  • 1. Naj te ne zavede cena.

Pranje s praškom, ki je zmagal na testu, je kar pol cenejše do najdražjega vzorca na testu.

  • 2. Detergentov za črno perilo ne potrebujemo.

Učinkovitosti detergentov za črno perilo so pred kratkim potrošnike organizacije preverjale v okviru nekega drugega testa. Njihove ugotovitve kažejo, da črna ne bo nič bolj črna, če oblačilo peremo z enim od detergentov za črno perilo ali pa z običajnim detergentom za barvasto perilo. Črna barva ostane črna, a le, če je tekstil kakovostno obarvan, če pa je slabe kakovosti, bo z vsakim pranjem bolj bleda.

  • 3. Pozor pri odmerjanju praška

Če barvasto perilo peremo s preveč praška, bo ta ostajal na opranem perilu, kar se kaže kot bel prah, ki je še posebno opazen na temno obarvanih tekstilnih izdelkih. Pri uporabi tekočih sredstev te težave ni, zato jih imajo nekateri raje kot praške.

  • 4. Madeže odstrani še pred pranjem!

Pokazalo se je, da pri madežih pranje s sredstvi za barvasto perilo ni posebej učinkovito. Boljše rezultate bi dosegli z uporabo detergentov za belo perilo, ki vsebuje belila, a kaj, ko ta sredstva vplivajo na barve, ki obledijo. Obstaja verjetnost, da bi bili rezultati boljši pri pranju pri višji temperaturi, kar pa nekatere vrste tekstila ne dopuščajo, poleg tega bi s tem spet lahko poškodovali obarvanost. Za uspeh v boju z madeži je potreben kompromis, več madežev in ohranitev prvotne barve ali manj madežev in spremembe pri barvi. Tretja, še boljša rešitev pa je predobdelava madežev takoj po nastanku, vsekakor pa pred pranjem.