Modno in trendi: 50. in 70. leta so nazaj!

Si razpoložena za sprehod po ta hip dveh najbolj trendnih stilskih obdobjih? Ustavi se pri 50. in 70. letih ter spoznaj, kaj je bilo v modi takrat in kako lahko to prekopiraš v sodobno različico.

Dita Von Teese in 50. leta. (foto: profimedia.si, All-About-Fashion, arhiv proizvajalcev, Alex Štokelj) profimedia.si, All-About-Fashion, arhiv proizvajalcev, Alex Štokelj
6. 7. 2012

Modno in trendi v 50. letih

Petdeseta leta so bila zaznamovana z ženstvenostjo. Z razvojem barvne filmske industrije v petdesetih je eksplodirala tudi kozmetična industrija. Na platnih so se nenadoma pojavile popolne dive, katerih lepoto so želele posnemati vse ženske.

Močno naličene so bile tako ustnice kot oči. Najpopularnejša barva šminke je bila rdeča. Mačje zapeljive oči so ustvarili s črtalom in maskaro, senčilo je bilo nežno, največkrat pa ga sploh niso uporabljali, saj so bile oči definirane z močno poudarjenimi obrvmi.

Ko želijo biti zvezde Hollywooda glamurozne, zagotovo izberejo videz petdesetih.

A da je videti moden, sledijo tem korakom:

 • Polt: Cilj je, da je videti brezhibna in enakomernega tena, ni pa nujno, da je mat, kot je bila včasih. Predlagamo uporabo kompaktnega pudra, ker prekrije nepravilnosti in nežno odvzame lesk.
 • Obrvi: Vintage videz zahteva obliko z močno nakazanim lokom, sicer pa je dovolj že, če so lepo definirane po naravni linji. Počeši jih s ščetko stare maskare, nato pa definiraj s senčilom za obrvi. Naj bo v barvi las ali odtenek temnejši.
 • Veke: Ličenje zahteva uporabo dveh senčil – svetlejšega v npr. barvi penine ali za bolj drzne v mentolovo zeleni ter temnejšega, npr. srednje rjavega. Svetlega nanesi na celo zgornjo veko, temnejšega pa le na pregib zgornje, da poudariš mandljevo obliko oči.
 • Maskara: Močno privihaj trepalnice. Originalno so dive petdesetih maskaro nanesle le na zgornje trepalnice. Za bolj glamurozen videz je nujna uporaba umetnih trepalnic. Lahko jih skrajšaš in prilepiš le na zunanjo tretjino zgornje veke.
 • Črtalo: Da bodo oči dobile zapeljiv mačji videz, na robu zgornje veke nariši črto s črnim črtalom. Črta naj se debeli od notranjega proti zunanjemu kotičku oči, kjer naj se konča s tanko privzdignjenim repkom. Lahko se igraš z debelino.
 • Rdečilo: Naj bo rožnato, da bo videti, kot da naravno zardevaš. Nanesi ga na jabolka ličk – najlažje je, če se pri tem smejiš.
 • Ustnice: Najprej jih obrobi s črtalom. Če si vajena rdeče šminke, izberi eno od novih 'lak' različic, sicer pa se spopadi s klasično rdečo šminko. Preveč? Alternativa so koralni, rožnato rdeči ali rjavo nude odtenki.

Ne veš, kako izbrati pravo rdečo?

Toplim odtenkom las in polti pristajajo bolj rdeče oranžni toni, hladnim odtenkom pa vijoličasto rdeči. A najlažje je zbrati rdeče rdeči ali 'true red' odtenek, ki se poda vsem. Po želji ga lahko barvno spreminjaš s svinčnikom za ustnice.

Modno in trendi v 70. letih

Prejšnjim obdobjem nega kože ni bila pomembna, a kozmetična industrija se je razvila in vse več ljudi je začelo slediti lepotni rutini, ki je vključevala skrbno nego. Kmalu je naravno lepa koža postala lepša od porcelanastega videza.

Popularni so postali bronzerji in 'nude' odtenki, saj so bili z naravnim videzom kože tudi ustnice in lička le rahlo obarvani. So bile pa zato oči nekoliko bolj poudarjene, vendar ne z maskaro, temveč s črtalom in sijočimi senčili, od katerih so najbolj popularni odtenki zemlje.

Ta stil je pravo nasprotje prejšnjemu, vendar je med zvezdnicami prav tako priljubljen. So tudi tebi všeč 70. leta?

Sledi tem korakom, da ne boš videti kot 'tepiharka' iz sedemdesetih:

 • Lepotna rutina: Pospravi vse močno prekrivne in mat pudre. S pravilno nego poskrbi, da bo koža zdravo sijoča. V pomoč naj ti bosta le obarvana ali BB-krema in osvetljevalec ali bronzer.
 • Lička: Posnemaj naraven videz in jih obarvaj nežno v rožnato koralnih ali bronastih odtenkih. Namesto rdečila v prahu uporabi kremno ali gel različico.
 • Črtalo: Pri tem ličenju ni opazno – uporabi ga zato, da ustvariš mačjo obliko oči, s katero so ženske v sedemdesetih dodale eksotično mističnost. Lahko je v rjavi ali sivi barvi in zabrisano s senčilom.
 • Senčilo: Oči so pri tem ličenju najbolj poudarjene. Izberi senčila sijočih formul. Če zelo slediš trendom, namesto rjavih odtenkov posezi po modri ali zeleni. Senčilo nanesi na zgornjo veko do pregiba, nato pa ga zabriši rahlo proti obrvi in tudi na spodnjo veko.
 • Maskara: Si predstavljaš ličenje brez nje? V tistem obdobju sploh ni bila pomembna, a če že, so z njo trepalnice le podaljšale, zato tudi ti izberi maskaro za lahkoten, pernat videz trepalnic.
 • Ustnice: Obarvaj jih le rahlo, s sijočim bleščilom sladoledno roza, koralne ali nude barve.

Modni zoom

V nasprotju z ličenjem pa oblačila v sedemdesetih niso bila skromna. Ženske so izbirale med mini in maksi dolžinami tako kril kot hlač, pisanimi vzorci eksotičnih krajev, sijočimi materiali ... Seveda pa so bile nepogrešljive platforme, hlače s širokimi hlačnicami in klobuki s krajci. To je modni posnetek.

Lepotni namig

Za boemski pridih svoje lase okrasi s trakom ali klobukom ali pa preprosto naredi prečko na sredini, ki se je to poletje vrnila... v paru z ravnimi lasmi ali mehkimi valovi.

Pripravila: Nika Veger, fotografije: profimedia.si, All-About-Fashion, arhiv proizvajalcev, Alex Štokelj