Modne zapovedi za vse bolj muhaste neveste

Ker je sezona porok pred vrati, smo lastnico salona Poročni kotiček Kristino Vidergar povprašali o modnih zapovedih, ki letos veljajo v poročnih krogih, pa tudi o tem, ali so slovenske neveste kaj muhaste in ali se Slovenci sploh znamo obleči primerno slavnostnemu dogodku, kot je poroka.

20. 4. 2012

V & O

Kakšna bo letos moderna nevesta?

Kristina Vidergar: Če govorimo o slovenskem prostoru, lahko res rečemo, kakšna bo nevesta, in ne, kakšna naj bi bila. Še vedno bo klasična. Mi se trudimo, da nimamo v ponudbi samo komercialnih oblek, ki se prodajajo, ampak tudi kakšne odštekane obleke, ki jih izberejo redke neveste.

Se neveste pogosto odločajo za drugačne barve poročnih oblek?

Kristina Vidergar: Ne in po mojem se tudi v prihodnje ne bo kaj dosti spremenilo. Obleka je lahko zelo lepa, ampak je svečana, in ne poročna. Na poroko lahko pride gostja, ki je lepša od neveste, to pa se ne sme zgoditi. Zato je belina še vedno najbolj varna izbira. Tudi občutek v beli obleki je drugačen, poseben, kot se za tako enkratno priložnost spodobi. Sama sem si želela imeti rdečo poročno obleko, pa sem se poročila v beli.

So neveste res tako muhaste?

Kristina Vidergar: Grozne! Vsako leto je huje. Za to delo moramo imeti dobre živce. S strankami je težko delati, poroka pa je dogodek, pri katerem je 'servis' zelo pomemben. Lažje je s tistimi nevestami, ki pridejo vsaj malo pripravljene in vedo, kaj si želijo, in ki so vsaj malo kritične do sebe. Največji problem je z gručo prijateljic, ki pridejo zraven. Ura pomerjanja se precej podaljša in prijateljice včasih niso v pomoč, ker ima vsaka od njih svoje želje, ki jih poskuša vsiliti nevesti. Malo bolje je, če pride nevesta z mamo in očetom, saj starši svoje otroke bolje poznajo.

Kakšne poročne obleke so torej letos moderne?

Kristina Vidergar: Letos je v ospredju asimetrija, opaziti jo je bilo na vseh modnih revijah – tako v Evropi kot tudi Aziji in Ameriki. Drugi segment predstavlja 'princeskasta' obleka – preprosta oblekica s kratkim životcem, visokim pasom in širokim spodnjim delom. Letos so modne tudi kratke obleke, pri katerih si nevesta lahko privošči odbite čevlje, z dodatki pa je lahko bolj kreativna. Tudi volančki (kot nekakšen plise) po vsej dolžini obleke so letos modni. Čipka je super izbira, ampak je pri nas težko dobiti kakovostno. Slovenska čipka je groba, španske in francoske pa so nekaj najlepšega na koži. Razlika med cenami oblek je v kakovosti materiala in posledično je od tega odvisno tudi počutje neveste.

Kaj pa modni dodatki?

Kristina Vidergar: Za asimetrične obleke je težko izbrati nakit. Na prazno stran se na primer poda opaznejši uhan, spet so v ospredju klobuki in klobučki, rože z mrežicami ... Tudi tančice določenim oblekam dodajo čar, vendar mora biti til kakovosten in tančica usklajena z obleko.

Pri izboru poročne obleke je pomembno tudi poročno perilo. Kakšno mora biti?

Kristina Vidergar: Mora biti ojačano na pravih delih, posebna pa je tudi linija na hrbtu, ker imajo vse obleke hrbet malce bolj odprt. Izbire pa je dovolj, od nedrčkov in hlačk do korzetov, pasov in nogavic ...

Kaj pa velikosti?

Kristina Vidergar: Mi imamo obsege vse do 105 centimetrov in tudi velike košarice, tako da neveste nimajo skrbi še s perilom. Stranke z večjimi številkami so nam hvaležne in se je že zgodilo, da so prišle po perilo tudi po poroki, čeprav to perilo sploh ni poceni.

Kaj pa moški, sploh kakšen poudarek namenjajo perilu?

Kristina Vidergar: Ne, pri nas ne. Pogosto me sprašujejo, kakšne dodatke naj ima ženin. Vedno pravim, naj bo umit, lepo obrit, naj ima urejeno frizuro in konkretno uro na roki. Dodatki niso potrebni. Pomembno je edino, da je obleka trodelna, da se razlikuje od svatov, ki pridejo na poroko v oblekah.

Pa so ženini bolj ubogljivi v vaših rokah?

Kristina Vidergar: So, so. Edina težava je s tistimi, ki hodijo na fitnes in imajo zgornji del dve številki večji od spodnjega, zato moramo številke hlač in suknjičev kombinirati.

Kakšni pa so trendi za moške poročne obleke?

Kristina Vidergar: Prevladuje črnina, ampak so dodani vzorci iz različnega materiala, tudi svetlečega, črte... Da poročna obleka ni čisto navadna obleka.

Se ženini odločajo tudi za frak?

Kristina Vidergar: Za tiste fante, ki v vsakdanjem življenju ne nosijo oblek, je že trodelna obleka dovolj. Tisti, ki so vajeni oblek, pa si želijo na poroki izstopati in imamo kar nekaj ženinov, ki se odločijo za frak. Ampak ne pristaja vsakemu, moški mora biti čim višji.

Kakšen pa je trend barv za družice?

Kristina Vidergar: Slovenske smo praktične. Čeprav je izbira barv pestra, ženske gledajo na to, da je svečano obleko mogoče obleči še za kakšno drugo priložnost. Jaz osebno bi za poletje predlagala turkizno barvo, ki je v kombinaciji s krem nevestino obleko lahko videti vrhunsko. Sicer pa se družice odločajo za bolj umirjene barve. Opažam pa, da je letos zelo priljubljena vijoličasta barva – za vabila, konfete, šopek, priče ... Smo morali paleto vijoličastih odtenkov kar razširiti.

Na 'probo' pari hodijo skupaj, kako pa poskrbite za tiste, ki se držijo tradicije in nočejo neveste videti pred poroko?

Kristina Vidergar: Moški in ženski oddelek sta ločena. To, da so nekateri pari tako tradicionalni, se meni zdi super. Se mi zdi lepo, da ženin zagleda nevesto šele na dan poroke, ko je do podrobnosti urejena in žari, to so lahko posebni občutki in lepi spomini.

Se spominjate, da bi kakšna poroka blazno odstopala od klasike?

Kristina Vidergar: Ja, pred dvema letoma smo imeli črno nevesto in belega ženina. Tisti punci je zelo pristajala črna obleka, ker je bila metalka. In ta nevesta ni bila osamljen primer.

Kupiti poročno obleko ali si jo izposoditi – kaj je po vašem mnenju bolj smotrno?

Kristina Vidergar: Tukaj gre za različna osebna prepričanja. Iz praktičnega vidika pri izposoji dobiš veliko za malo denarja. Če hočeš imeti klasično poročno obleko, ki je zares lepa, je absolutno izposoja prava izbira, pa čeprav se za izposojo zaračuna tudi 500 ali več evrov. Ampak to so obleke, ki so naprodaj za pet tisočakov. Seveda so pa na voljo tudi preproste poročne obleke, pri nas je najcenejša 160 evrov. Ampak opažam, da cena pri nevestah ni tak problem. Preprostejše obleke kupijo neveste, ki so jim preproste obleke všeč. Druge pa, če hočejo imeti razkošno obleko, jo bodo tudi imele. Prednost je, da pri nas lahko obleko, kakršna že je, pomerijo. Na koncu se veliko deklet raje odloči za nakup, kot da bi šle k šivilji.

Pa pridejo k vam nad šiviljami razočarane neveste?

Kristina Vidergar: Da, sredi sezone imamo kar precej objokanih nevest, ki teden dni pred poroko nimajo obleke. Šivilje se jim ne javljajo, pa čeprav so plačale blago in delo, šivilja pa obleke ni naredila. Ali pa je naredila obleko, ki ni podobna temu, kar je nevesta želela. In v taki obleki se nevesta ne more poročiti, ker se v njej ne počuti dobro.

Kaj pa prostor poročnega slavja, na kaj je treba biti pozoren pri izboru, da se bodo na poročni ceremoniji vsi počutili dobro?

KristinaKristina Vidergar: Priročno je, da lahko v ožji okolici izvedeš civilni in cerkveni obred ter slavje, ampak pri nas je malo dobrih ponudnikov in tu so naši pari najbolj prikrajšani. Ne nazadnje je to največji strošek poroke in tu je tudi največ razočaranj. Zato se je treba najprej lotiti iskanja prostora, saj so top lokacije že precej vnaprej rezervirane. V prednosti si, če si hiter in prostor rezerviraš tako, da plačaš aro in da je dogovor napisan črno na belem in da prostora ne prevzame kdo z večjo poroko.

Gostinec bo jasno vzel tistega, ki prinese več denarja.

Celoten intervju in številne druge zanimivosti na temo porok si preberi v novi Lisi.